450 ΟΡΓΑΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 100 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Τραμπάλα... με τις πιστοποιήσεις!

* Το υψηλό κόστος όμως –απαιτούνται 1,2 εκ. ευρώ - οδηγεί σε άλλες λύσεις

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2014 20:29 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:41

Της Σοφίας Ορφανιώτη

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Το ποσό του 1.260.000 ευρώ χρειάζεται να βρει πρωτίστως -και δευτερευόντως να διαθέσει- ο Δήμος Λαρισαίων, για να αντικαταστήσει άμεσα όλα τα παλιά όργανα που βρίσκονται στις παιδικές χαρές που διαθέτει, ώστε να πάρουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Μετά το έγγραφο που έστειλε στις 30-4-2014 στους κατά τόπους δήμους της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης και ζητούσε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλες τις παιδικές χαρές, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, προχώρησε ως όφειλε στην πλήρη καταγραφή τους, συντάσσοντας λεπτομερή φάκελο με τα στοιχεία της κάθε παιδικής χαράς, όπου φαίνεται -και με φωτογραφία- αναλυτικά η θέση της κάθε παιδικής χαράς, ο αριθμός, το είδος των οργάνων, τα προβλήματα που παρουσιάζουν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για να πάρουν την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Ο φάκελος αυτός εστάλη ήδη στην Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών ν. Λάρισας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Από τον έλεγχο που έγινε και στις 125 παιδικές χαρές που διαθέτει ο δήμος, από τα 651 όργανα που υπάρχουν, τα 120 είναι πιστοποιημένα, τα 80 είναι καινούργια, άρα μπορούν να πιστοποιηθούν και τα υπόλοιπα 451 που απομένουν πρέπει να αντικατασταθούν για να μπορούν να λειτουργούν αυτές οι παιδικές χαρές.

Να σημειωθεί επίσης ότι από τις 125 μόνο οι 4 πήραν έγκριση καταλληλότητας χώρου.

Μιλώντας στην «Ε» η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Ευαγγελία Γιοβρή σημείωσε ότι «οι παιδικές χαρές που διαθέτει ο δήμος είναι σε καλή κατάσταση, συντηρούνται ανά τακτά διαστήματα και τα συνεργεία προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους ώστε να προλαβαίνουν τις μεγάλες φθορές. Ωστόσο για να πάρουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας θα πρέπει να αντικατασταθούν σύμφωνα με τη νομοθεσία εκείνα τα όργανα που είναι φθαρμένα.

Η Τεχνική Υπηρεσία αφού ενημέρωσε τον δήμαρχο κ. Τζανακούλη, έκρινε ότι οι 100 παιδικές χαρές έχουν ουσιαστικό πρόβλημα, είναι δηλαδή επικίνδυνες για την ασφάλεια των παιδιών και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης τα όργανά τους και για αυτό πρότεινε αντί του ποσού του 1.260.000 ευρώ, αυτό των 500.000 ευρώ ως μια δεύτερη και πολύ πιο οικονομική λύση.

Αν δεν αντικατασταθούν τα φθαρμένα όργανα στις παιδικές χαρές μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την καταληκτική ημερομηνία που έδινε το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε οι δήμοι θα έπρεπε να προχωρήσουν στο κλείσιμο των παιδικών χαρών.

Όμως στην πράξη πώς διασφαλίζεται κάτι τέτοιο όταν δεν διαθέτουν φύλακα και ούτε πρόκειται, και δεν έχουν περίφραξη;

Πόσο εφικτό είναι μια υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση και σε τι κίνδυνο μπορεί να βάλει επιπλέον τα μικρά παιδιά, τα οποία θα συνεχίσουν να παίζουν στην παιδική χαρά της γειτονιάς τους;

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

Για να είναι πιστοποιημένη μια παιδική χαρά θα πρέπει να δοθεί έγκριση καταλληλότητας χώρου από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με σχέδια αποτύπωσης, πρόταση διαμόρφωσης, με σχεδιασμένα όλα τα όργανα και τις αποστάσεις.

Μετά δίδεται το πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφαλείας που το παρέχουν φορείς διαπιστευμένοι από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, που είναι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες ζητούν ως αμοιβή το ποσό των 300 ή 500 ευρώ για κάθε παιδική χαρά.

Στη συνέχεια γίνεται αίτηση για αυτοψία από την επιτροπή για χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορήγηση ειδικού σήματος.

Οι προδιαγραφές προβλέπουν την ύπαρξη πιστοποιημένων οργάνων από τον κατασκευαστή, που σημαίνει ότι όλα τα παλιά πρέπει να αντικατασταθούν. Έτσι μια πιστοποιημένη παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει περίφραξη, βρύση, πρόσβαση για ΑμεΑ, σημεία σκίασης και στέγαστρα.

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες και εφόσον δεν δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να αντικατασταθούν τα παλιά όργανα, ο δήμος Λαρισαίων συμβαδίζοντας με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία των παιδικών χαρών όσο δύσκολο και αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass