Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ο Κ. Τζανακούλης «δήμαρχος» στη Λάρισα και το 2015

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2014 20:32 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:41
Μπορεί η απερχόμενη δημοτική αρχή της Λάρισας να παραδίδει τυπικά στη νέα την 1η Σεπτεμβρίου, όμως η διοίκηση Τζανακούλη θα εξακολουθεί πρακτικά να υφίσταται και ολόκληρο το 2015. Η εξωφρενική εξέλιξη προκύπτει καθώς το υπουργείο δεν έχει τροποποιήσει τον σχετικό νόμο κι έτσι ο προϋπολογισμός του Δήμου θα πρέπει να υποβληθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εγκριθεί από το «Παρατηρητήριο» και άρα θα τον καταρτίσει η παρούσα δημοτική αρχή.
Το ίδιο παράδοξο ισχύει φυσικά και για όλους τους υπόλοιπους δήμους όπου με τις εκλογές του Μαΐου επήλθε αλλαγή δημάρχων. Καθώς οι εντολές της τρόικας που εγκατέστησαν το σύστημα σφιχτού ελέγχου των οικονομικών των δήμων θεωρούνται κατά κανόνα απαραβίαστες από την κυβέρνηση. Έτσι προϋπολογισμό για λογαριασμό του Ν. Ευαγγέλου θα καταρτίσει στην Ελασσόνα ο Γ. Πασχόπουλος, ο Ν. Μαλάκος στον Τύρναβο για να τον εφαρμόσει ο Παν. Σαρχώσης και ο Ρ. Κομήτσας για να διοικήσει τον Δήμο Κιλελέρ ο Θαν. Νασιακόπουλος. Η αντίφαση που προκύπτει, τεράστια.
Άρα, παραμένει μετέωρη η πρόθεση του νέου δημάρχου Απ. Καλογιάννη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αν όχι από τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον από την επόμενη χρονιά. Πόσο μάλλον τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξής του. Ενώ και η ενημέρωση στην οποία επιδίδονται εντατικά αυτό το διάστημα ο ίδιος και οι συνεργάτες του, μπορεί να χαρακτηριστεί ως άσκοπη, εκτός κι αν έχει στόχο να πληροφορηθούν οι νέοι δημοτικοί άρχοντες την πολιτική που θα κληθούν να εφαρμόσουν- την οποία όμως άλλοι θα έχουν χαράξει. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους νέους δημάρχους.
Ο προϋπολογισμός που θα έχει ήδη συνταχθεί από την υφιστάμενη Δημοτική Αρχή θα συμπεριλαμβάνει το ύψος των δημοτικών τελών, τις πιστώσεις για το έργα του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο μάλιστα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση πολύ σύντομα καθώς επιβάλλεται να εκφράσουν γνώμη και οι δημοτικές κοινότητες με τη σημερινή τους σύνθεση φυσικά.
Η άποψη του υπουργείου Εσωτερικών, όπου έχουν βεβαίως εντοπίσει το σοβαρό πρόβλημα, ελάχιστα παρηγορεί. Αφού σε σχετική εγκύκλιο, μόλις προ μηνός, επιμένει στην υποχρέωση αυστηρής τήρησης των προθεσμιών και φέτος, υπενθυμίζοντας τη δυνατότητα των δήμων για αναμόρφωση των προϋπολογισμών τους στη διάρκεια του έτους. Δυνατότητα που φυσικά δεν αλλάζει θεαματικά, ούτε ανατρέπει τα προϋπολογισθέντα καθώς έχει ουσιαστικά λογιστικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα.
Για να εκλείψει η μεγάλη αντίφαση και να μπορέσουν οι νέες δημοτικές αρχές να διοικήσουν πραγματικά από το 2015 πρέπει να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι, το 2013, τουλάχιστον ειδικά για τη χρονιά ανάληψης καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών. Και να παρέχεται εύλογη παράταση στο χρόνο σύνταξης των προϋπολογισμών. Αυτό ζητούν ήδη αυτοδιοικητικοί φορείς αλλά για να το πράξει η κυβέρνηση πρέπει μάλλον να παρακάμψει τα λεγόμενα «συμφωνηθέντα» με την τρόικα, πράγμα που όμως αποφεύγει κάθε φορά που προκύπτουν παρόμοιες στρεβλώσεις. Ο σεβασμός στη λαϊκή βούληση και στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης θεωρούνται δευτερεύοντα.
Ο συγκεκριμένος νόμος, που όταν ψηφίστηκε είχε χαρακτηριστεί θηλιά για την αυτοδιοίκηση, προβλέπει ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου οφείλει μέχρι 5 Σεπτεμβρίου να έχει λάβει απόφαση επί του σχεδίου προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το οποίο έχει καταρτίσει από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Στη συνέχεια οφείλει να υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ»- προφανώς ονομασία κατ΄ ευφημισμόν-να παράσχει τη γνώμη του πάνω στο σχέδιο προϋπολογισμού, η οποία είναι και καθοριστική. Μετά τις όποιες παρατηρήσεις και αφού επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου, η Οικονομική Επιτροπή με νεότερη απόφασή της διαβιβάζει τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση, η οποία πρέπει να επέλθει δεσμευτικά πριν τις 15 Νοεμβρίου. Όλα είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά, οι κυβερνώντες όμως λησμόνησαν ότι οι νέες Δημοτικές Αρχές αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου.
Έτσι, οι σημερινές Δημοτικές Αρχές θα ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του 2015 για λογαριασμό των επόμενων Διοικήσεων των Δήμων, αφού τα νέα όργανα Προεδρείο Δ.Σ., Οικονομική Επιτροπή κλπ θα εκλεγούν στις 7 Σεπτεμβρίου και μέχρι να υπάρξουν οι προβλεπόμενες εγκριτικές αποφάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα έχει εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος. Εν ολίγοις η σημερινή δημοτική αρχή της Λάρισας υπό τον Κ. Τζανακούλη θα πρέπει να συντάξει προϋπολογισμό για το 2015 μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Και η νέα του Απ. Καλογιάννη, να αναλάβει να τον ψηφίσει και να τον εφαρμόσει.
Σωτ. Ζαχαριάς
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass