ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑ: ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ – ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ «ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ» ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ

Υποτροφίες στα αζήτητα, από κτίριο – «φάντασμα»

* Όρος της διαθήκης των δωρητών είναι να στηρίζει οικονομικά, ετησίως από δέκα άρρενες της Λάρισας, τις σπουδές τους. Εδώ και χρόνια όμως δεν υλοποιείται * Δέσμευση του δημάρχου Λαρισαίων να «ανοίξει» το θέμα

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2015 0:24
Όλοι γνωρίζουμε την πενταώροφη οικοδομή στη γωνία των οδών Παπαναστασίου και Ίωνος Δραγούμη. Οι περισσότεροι όροφοι είναι πλέον εγκαταλελειμμένοι, καθώς αποχώρησαν υπηρεσίες που τους χρησιμοποιούσαν, πλην του Δασαρχείου. Εκείνο όμως που δεν φαίνεται είναι ότι από την εκμετάλλευση του ακινήτου, οι διαθέτες χρηματοδοτούσαν τις σπουδές 10 Λαρισαίων. Κάτι όμως που δεν έχει συμβεί... Όλοι γνωρίζουμε την πενταώροφη οικοδομή στη γωνία των οδών Παπαναστασίου και Ίωνος Δραγούμη. Οι περισσότεροι όροφοι είναι πλέον εγκαταλελειμμένοι, καθώς αποχώρησαν υπηρεσίες που τους χρησιμοποιούσαν, πλην του Δασαρχείου. Εκείνο όμως που δεν φαίνεται είναι ότι από την εκμετάλλευση του ακινήτου, οι διαθέτες χρηματοδοτούσαν τις σπουδές 10 Λαρισαίων. Κάτι όμως που δεν έχει συμβεί...

 

Της Λένας Κισσάβου

Κληροδότημα Νικολάου και Μαρίας Καρανίκα: Ενα «χρυσορυχείο» των Λαρισαίων, με χρήματα όμως που λιμνάζουν σε τράπεζα, ενώ θα έπρεπε να διατεθούν προς όφελος πολιτών της.

Ο «χρυσός» του, είναι το ακίνητο στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Ίωνος Δραγούμη, απέναντι από το δημαρχείο Λάρισας, το οποίο διαχειρίζεται Ίδρυμα που συστάθηκε με τους όρους της διαθήκης, λαμβάνοντας τα έσοδα των ενοικίων των πέντε ορόφων του κτιρίου και των τριών ισόγειων καταστημάτων του, τα οποία υπολογίζονται με μια πρώτη εκτίμηση, βάσει των μισθωμάτων, στα 120.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης των δωρητών, το ίδρυμα θα πρέπει κάθε χρόνο να χορηγεί δέκα υποτροφίες σε δέκα αντίστοιχα άρρενες μαθητές, μόνιμους κάτοικους Λάρισας, για τις σπουδές τους, όρος που σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και πρόεδρο σήμερα του Ιδρύματος του Κληροδοτήματος Νικολάου και Μαρίας Καρανίκα, είναι ανενεργός.

Συγκεκριμένα η διαθήκη του κληροδοτήματος επιτάσσει κάθε χρόνο να γίνεται προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση δέκα υποτροφιών, με τον τίτλο «Καρανίκειος υποτροφία» προς αριστούχους άρρενες μαθητές μόνιμους κατοίκους Λάρισας και δημότες του Δήμου Λαρισαίων της τρίτης τάξης των Λυκείων της Λάρισας, για την εκπλήρωση των βασικών τους σπουδών σε ημεδαπά και αλλοδαπά Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλων των κλάδων.

Ο κ. Καλογιάννης, που ανέλαβε την προεδρία του ιδρύματος, βάσει των όρων της διαθήκης, που επιτάσσει να είναι πρόεδρος ο εκάστοτε δήμαρχος Λαρισαίων, ερωτηθείς από την «Ε», για τη χορήγηση των εν λόγω υποτροφιών, υποστήριξε πως όσο τουλάχιστον είναι σε αυτή τη θέση, αυτός ο όρος της διαθήκης δεν υλοποιήθηκε. Επίσης επισήμανε πως και πιο μπροστά, κατά το διάστημα που ήταν στην αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, τα προηγούμενα χρόνια, ουδέποτε άκουσε να έχουν χορηγηθεί ή όχι τέτοιες υποτροφίες, μέχρι σήμερα.

«Είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσω στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος...», μας είπε και συμπληρώνει: «Θα ζητήσω από τα μέλη, να με ενημερώσουν σχετικά με αυτό το θέμα και το αν αυτός ο όρος της διαθήκης είναι ανενεργός όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Εφόσον δεν υλοποιήθηκε τουλάχιστο από το 2014, η χορήγηση υποτροφιών, τότε υπάρχουν χρήματα στην τράπεζα.

Θα ζητήσω πληροφορίες το συντομότερο και θα κάνουμε αυτό που επιτάσσει η διαθήκη».

ΚΤΙΡΙΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ»

Σήμερα στους ορόφους του κτιρίου στεγάζεται το Δασαρχείο ν. Λάρισας (στον τέταρτο όροφο) και υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων (στον πέμπτο).

Μέχρι και το 2014, στους υπόλοιπους τρεις ορόφους, στεγαζόταν η Α’ ΔΟΥ, αλλά μετά τη μετακόμισή της έχει μετατραπεί σε κτίριο «φάντασμα».

Εικόνα εγκατάλειψης κυριαρχεί στους τρεις ορόφους του, οι οποίοι εκτός από μεγάλες φθορές που παρουσιάζουν, έχουν γίνει σκουπιδότοποι.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Σήμερα το ύψος των ενοικίων του ακινήτου έχει ως εξής:

Το Δασαρχείο Λάρισας, μέχρι και το 2011 νοίκιαζε τον έναν όροφο με 2.000 ευρώ, καθώς από τότε με νέα συμφωνία το ενοίκιό του μειώθηκε κατά 20%.

Σε δημοπρασία του Ιδρύματος στις 3-11-2014, για την εκμίσθωση των τριών καταστημάτων του ισογείου του κτιρίου, αναφέρεται ότι ως ελάχιστος όρος προσφορών ήταν αντίστοιχα για το καθένα: 2.500 ευρώ, 350 ευρώ και 1000 ευρώ τον μήνα, ενώ το μίσθωμα θα αναπροσαρμοζόταν ετησίως κατά ποσοστό 6%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass