Πρόταση για μερική άρση καραντίνας στη Νέα Σμύρνη

Μεταμεσονύχτια σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας * Αρνητικά 133 δείγματα από τη συνοικία και την «ΑΡΩΓΗ» * Ενα νέο κρούσμα και 4 ασθενείς εκτός Εντατικής!

Δημοσίευση: 23 Απρ 2020 15:00

Μερική άρση της καραντίνας στη Νέα Σμύρνη. Αυτό πρότειναν χθες σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Λαρισαίων με βάση τα τελευταία, αισιόδοξα,  επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και την ανάγκη ομαλοποίησης της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Σύμφωνα με την πρότασή τους η περιοχή που (μπορεί να) παραμείνει σε καραντίνα αφορά ένα αρκετά μικρότερο κομμάτι της συνοικίας στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η περιοχή κοντά στην 110 Π.Μ..

Στη σύσκεψη προτάθηκε ακόμα η επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών να γίνει από τη Δευτέρα, πρόταση που ετέθη υπόψη και του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά- με τον οποίον ήταν σε ανοιχτή γραμμή. Τα μέτρα, δεσμεύτηκαν, ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν από μεθαύριο, ενώ την τελική απόφαση -τόσο για την νέα περίμετρο όσο και τη διάρκεια της καραντίνας, με προοπτική την συνολική άρση της- θα την πάρουν οι υπεύθυνοι λοιμωξιολόγοι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και (αναμένεται) να  την ανακοινώσει επίσημα ο Ν. Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή απογευματινή ενημέρωση με τον Σωτ. Τσιόδρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ.Καλογιάννης, ο υπηρεσιακός διοικητής του ΓΝΛ Απ.Κομνός, ο καθηγητής Χρ.Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασ.Πινακάς, και ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας της ΕΛΑΣ Αστ. Μαντζιώκας

 

* * *

ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΕΝΤΑΤΙΚΩΝ

Λίγες ώρες νωρίτερα:

Ένα νέο κρούσμα της νόσου Covid-19 ανιχνεύτηκε χθες από τους εργαστηριακούς ελέγχους στο Βιοχημικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.Πρόκειται για Λαρισαία 41 ετών, κόρη ζευγαριού θετικού στον ιό, που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων.Πρόκειται για την ιχνηλάτηση του πρώτου κρούσματος που ήταν ο πατέρας και ελλείψει συμπτωμάτων σε αντίθεση με τους γονείς της βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Την ίδια ώρα πάντως αρνητικά βγήκαν τα 133 από τα 135 δείγματα, που είχαν ληφθεί χθες, στο πλαίσιο της νέας επιδημιολογικής έρευνας τόσο από τον οικισμό της Ν. Σμύρνης (115 δείγματα), όσο και από το κέντρο «Αρωγή» (20 δείγματα).

Ωστόσο τα θετικά νέα της χθεσινής ημέρας έρχονται από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων όπου αποδιασωληνώθηκαν οι 4 από τους 6 ασθενείς, που παρέμειναν για τρεις και πλέον εβδομάδες.Η αρχή έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου επιβεβαιώθηκαν οι προχθεσινές πληροφορίες και την έξοδο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πέρασε η 72χρονη από την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό μετά από ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.Η 72χρονη μετά την αποσύνδεση του αναπνευστήρα πάντως μεταφέρθηκε στο αποστειρωμένο περιβάλλον του ειδικού χώρου για ασθενείς με Covid-19 για συνέχιση της θεραπείας της με τη συνδρομή φυσικοθεραπευτών.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας αποδιασωληνώθηκαν χθες τρεις από τους 4 ασθενείς και συγκεκριμένα ο ΩΡΛ γιατρός με καταγωγή από τον Τύρναβο, ο Γερμανός τουρίστας και ο σύζυγος του ζευγαριού και σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα βγουν από την Εντατική για να συνεχίσουν σε άλλο τμήμα τη θεραπεία τους.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ «ΑΡΩΓΗ»

Νωρίτερα το πρωί, πόρτα - πόρτα έγιναν οι 115 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον συνοικισμό των Ρομά, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας, μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται σε καραντίνα από τις 9 Απριλίου.Συνολικά τέσσερα συνεργεία από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τον ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον συντονιστή καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρ.Χατζηχριστοδούλου και παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Χρ.Καλομπάτσιου, πήραν δείγματα στην περιοχή της καραντίνας ενόψει της ολοκλήρωσης του χρόνου των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να περιοριστεί πιθανή διασπορά του ιού.

Παράλληλα, ένα ακόμη συνεργείο πήρε 20 δείγματα στο Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής Covid-19 (ΑΡΩΓΗ), προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των νοσηλευομένων και να κριθεί αν και ποιοι μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους. «Σήμερα για να σώσεις τη ζωή σου, πρέπει να σκέφτεσαι τους άλλους» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.«Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο ασφαλείας μοναδικό για τη χώρα, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.Παράλληλα με τις ιχνηλατήσεις, προχωράμε σε ελέγχους αντισωμάτων με τη μέθοδο ELISA IgG, τα αποτελέσματα των οποίων είναι σημαντικά για την επιδημιολογική παρακολούθηση της νόσου.Είμαστε η Περιφέρεια που κάνουμε επιδημιολογική έρευνα παράλληλα με τις ιχνηλατήσεις.

Προχωρήσαμε με διαδικασίες εξπρές στη δημιουργία Ιατρικού Κέντρου Υποδοχής Κρουσμάτων Covid-19 (ΑΡΩΓΗ), όπου φιλοξενούνται φορείς του ιού με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς συμπτώματα.Κάναμε προσλήψεις, πήραμε πιστοποίηση από τον ΕΟΔΥ, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας εντός του χώρου και στην περίμετρο.

Η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της δημόσιας υγείας προέχουν.Δεν εφησυχάζουμε, δεν χαλαρώνουμε.Η κατάσταση είναι δύσκολη.Μένουμε σπίτι, κρατάμε αποστάσεις, απολυμαίνουμε χώρους εργασίας και σπίτια, πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας.Ευχαριστώ την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, όλους τους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, ΕΚΑΒ, διοικητικούς, φύλακες, οδηγούς και όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή.Ευχαριστώ και όλους τους δωρητές που συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια αλληλεγγύης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

 

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass