Μικρά Ασία, από τον θρίαμβο στην καταστροφή

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Λαγού

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2020 22:10

«Όλα τα γεγονότα που αφορούν στη Μικρά Ασία, από τον θρίαμβο μέχρι και την καταστροφή περιγράφονται στο βιβλίο του Χρήστου Λαγού με γλαφυρό τρόπο, παραστατικά, εμπεριστατωμένα και γι’ αυτό αξίζει κανείς να το διαβάσει, για να μάθει, να θυμηθεί, να νοσταλγήσει, να προβληματιστεί».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν στο ακροατήριο οι ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «ΣΥΓΧΡΟΝΟ 1975 - ΝΟΥΣ», για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λαρισαίου Χρήστου Λαγού «Μικρά Ασία – Θρίαμβος και καταστροφή».

Για το βιβλίο (6η συγγραφική απόπειρα) και τον συγγραφέα μίλησαν με θερμά λόγια οι Κώστας Σπανός, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», Γιώργος Λεονταρής, υποστράτηγος ε.α. και Ελένη Λαγού, φιλόλογος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δέσποινα Θεοδώρου, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας.

Οι ομιλητές

*Ο εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστας Σπανός ανέφερε στην ομιλία του πως «ο κ. Χρήστος Λαγός φαίνεται πως έχει μελετήσει επισταμένως τα γεγονότα στη Μ. Ασία, κατέχει, λοιπόν, πολύ καλά το θέμα και γι’ αυτό το έργο του, προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα ενός μη στρατιωτικού φιλίστορα συμβάλλει, στο μέτρο του δυνατού, στην κατανόηση αυτού του πολυδαίδαλου ζητήματος. Η συγγραφή ενός έργου απαιτεί χρόνο και το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής βιβλιογραφίας. Ο κ. Λαγός είχε χρόνο και κοπίασε αρκετά στη συλλογή της βιβλιογραφίας, την οποία χρησιμοποίησε, ώστε να μας παραδώσει ένα αξιόλογο έργο. Τον συγχαίρω για το κουράγιο του».

* Ο υποστράτηγος ε.α. Γιώργος Λεονταρής, εστίασε την ομιλία του στο στρατιωτικό κομμάτι της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, χαρακτηρίζοντάς τη «μοναδική στα χρονικά του ελληνικού στρατού». Περιέγραψε πως μεταμορφώθηκε ο ψυχισμός του Ελληνα στρατιώτη και αξιωματικού, οι οποίοι ανέμεναν σε αμυντική θέση την επίθεση των αντιπάλων, αποτέλεσμα των πολιτικών ανισορροπιών στην ενδοχώρα, της αναζωπύρωσης του φανατισμού της περιόδου το 1915-17, από τον οποίο δεν εξαιρέθηκε ούτε η εκκλησία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη φράση του Κεμάλ, ο οποίος υποστήριξε πως «ο ελληνικός στρατός, ο οποίος επί μία δεκαετία έδωσε τις ωραιότερες σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας, αηδιάσας από την πολιτική διοίκηση της Ανατολής, αρνήθηκε να πολεμήσει και κατέθεσε τα όπλα. Αυτό δεν αποτελεί στρατιωτική νίκη». Δεν ήταν η μεγαθυμία του νικητή στρατηγού τα λόγια αυτά, αλλά η ευθυκρισία του έμπειρου αντιπάλου για την αξία του ελληνικού στρατού μέσα από τα πεδία των μαχών». 

*Η φιλόλογος (στο φροντιστήριο «Σύγχρονο1975 και Νους»), Ελένη Λαγού, μίλησε ως κόρη του συγγραφέα και απόγονος μικρασιατών προσφύγων από ένα χωριό της Σμύρνης, το Σεβδίκιοϊ (σήμερα προάστιο της Σμύρνης). Αναφέρθηκε στο τελευταίο κομμάτι του βιβλίου και της ιστορίας, για την καταστροφή και τόνισε πως «το βιβλίο του Χρήστου Λαγού απευθύνεται σε όλους. Είναι γραμμένο σε λιτό ύφος, χαρακτηρίζεται από ιστορική ακρίβεια, παραθέτει πλήθος πηγών και επιχειρεί να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα χωρίς φόβο και πάθος. Απευθύνεται τόσο σε ερευνητές, όσο και σε μαθητές αλλά και σε λάτρεις της ιστορίας».

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass