Από τον κορονοϊό στον «ιό» της παραπληροφόρησης

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2020 22:00

Η διάχυση μιας μη διασταυρωμένης είδησης μέσω διαδικτύου είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα και μια από τις πολλές προκλήσεις που καλούνται να ξεπεράσουν και να αντιστρέψουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Γιατί η είδηση, όποτε μεταδίδεται, διασταυρωμένη ή μη, προκαλεί δράσεις, αντιδράσεις, ερμηνείες, ανακοινώσεις και άλλα πολλά. Και μέσα σε αυτό το κλίμα μπορεί να δημιουργηθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις και άνθρωποι να βρεθούν εκτεθειμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χθεσινό περιστατικό με ενημερωτικό site της Λάρισας, που έσπευσε να αναρτήσει στις 12 το μεσημέρι ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Λάρισα, ενώ καμία επίσημη ανακοίνωση δεν είχε γίνει και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι γνώριζαν ότι το δείγμα του ύποπτου μέχρι εκείνη τη στιγμή περιστατικού, βρισκόταν ακόμη προς εξέταση. Φυσικά, σε χρόνο dt η ανάρτηση κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο τοξικός σπόρος βρήκε αμέσως εύφορο έδαφος στο φοβισμένο ανθρώπινο μυαλό που καίγεται να μάθει τι συμβαίνει.

Με αστραπιαία ταχύτητα ο ένας μετά τον άλλο κοινοποιούσε τη μη διασταυρωμένη είδηση, γονείς άρχισαν να «φωνάζουν» για κλείσιμο των σχολείων εδώ και τώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το κοντινό περιβάλλον του ανθρώπου που ανέμενε με αγωνία τα αποτελέσματα άρχισε να λαμβάνει περίεργα μηνύματα. Και κάπως έτσι από τον κορονοϊό φτάνουμε πολύ εύκολα στον παρονοϊό. Η μεγαλύτερη επιδημία από όλες είναι ο «ιός» των παραπλανητικών και ψεύτικων ειδήσεων, ένας ιός όμως για τον οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει αντίδοτο. Παρά το γεγονός, ότι σχεδόν αμέσως μετά τη διασπορά της ψεύτικης μέχρι εκείνη τη στιγμή είδησης, βρέθηκαν επαγγελματίες δημοσιογράφοι που έκαναν αναρτήσεις προσπαθώντας να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, γράφοντας πραγματικά το τι ίσχυε –τουλάχιστον έως εκείνη την ώρα-, το συγκεκριμένο site δεν κατέβασε την είδηση ούτε προχώρησε σε επανόρθωση.

Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν τίθενται θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία και επιβάλλεται οι δημοσιογράφοι να λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας και με μόνο κίνητρο την αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται ευσυνειδησία και επαγγελματισμός ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση και πανικός στους πολίτες. Η ανησυχία για τον κορονοϊό είναι απολύτως κατανοητή και φυσικά όλοι πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών. Αλλά η επιστήμη και όχι ο πανικός, που τρέφει το στίγμα και τον αποκλεισμό, είναι η απάντηση.

Εν τέλει ακόμη και η πραγματικότητα διέψευσε τον παρα-πληροφοριοδότη καθώς, ώρες αργότερα, το δείγμα ήταν αρνητικό. Αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

 

----------------------------

 

Ένωση Συντακτών: Σοβαρότητα, όχι όλα για ένα κλικ

 

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας καταδικάζει απερίφραστα τις "δημοσιογραφικές" ανακρίβειες που δήθεν ανακάλυψαν θετικά κρούσματα του κορονοϊού στη Λάρισα, πριν ακόμη τις επίσημες ανακοινώσεις των δομών υγείας.

Η διατήρηση της σοβαρότητας στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, είναι υποχρέωση των επαγγελματιών δημοσιογράφων, οι οποίοι στην περιοχή μας μέχρι τώρα τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας. Καλούμε όσους

δημοσιογραφούν καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας να συνέλθουν. Δεν γίνονται όλα στη ζωή για ένα κλικ…

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το πρώτο και τελευταίο «δημοσιογραφικό» κρούσμα, που με τη συμμετοχή ανεύθυνης «δημοσιογραφίας των πολιτών», δημιούργησε εύλογη ανησυχία.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass