ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Δύο ιερείς αλλά και μια... μοναχή στα δίχτυα «τραπεζικών»!

* Από την έρευνα του ΑΤ Ελασσόνας συνελήφθη 23χρονος στην Τρίπολη ενώ αναζητούνται άλλοι 5 συνεργάτες του «Γιώργου»

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2015 0:23

Εκτός από τον ιερέα της Ελασσόνας, ένας ακόμη ιερέας από τα Φάρσαλα αλλά και μια... μοναχή Μονής των Γρεβενών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» από τη μέχρι τώρα έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, έπεσαν θύματα απατεώνων που υπόσχονταν «σωτηρία» των καταθέσεων από το «επικείμενο» κούρεμα. Απατεώνες που ενίοτε, υπόσχονταν και διαμεσολάβηση για ταχύτερη απόδοση... εφάπαξ ή καταθέσεων από ασφαλιστικά ταμεία.

Ο δράστης (που συνήθιζε να συστήνεται ως «Γιώργος») άλλοτε παρίστανε τον τραπεζικό υπάλληλο και άλλοτε τον διευθυντή της τοπικής τράπεζας, εκμεταλλευόμενος τη γενικότερη οικονομική συγκυρία αλλά και την ανασφάλεια που δημιουργεί η φημολογία περί καταθέσεων, έπειθε τα ανυποψίαστα θύματά του, να του αποστείλουν χρήματα προκειμένου να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους.

Έτσι, ιερέας χωριού της Ελασσόνας έχασε 8.000 ευρώ, μοναχή από τα Γρεβενά έχασε 2.200 ευρώ, ιερέας χωριού των Φαρσάλων έχασε 5.100 ευρώ για να πάρει το εφάπαξ ενώ χήρα από τη Σκόπελο έχασε 4.000 ευρώ για να λάβει εισφορές ασφαλιστικού φορέα του αποβιώσαντος συζύγου.

Μετά την καταγγελία της απάτης από τον ιερέα της Ελασσόνας, στο πλαίσιο της έρευνας του ΑΤ Ελασσόνας, προχθές βράδυ συνελήφθη 23χρονος Ρομά στην Τρίπολη που παρέλαβε τη μια από τις δυο επιταγές που έστειλε ο παπάς από την Ελασσόνα.

Η πανελλαδική δράση του κυκλώματος επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι επιταγές θυμάτων εκτός από την Τρίπολη, αποστάλθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας (Πειραιάς, Αιγάλεω, Αργυρούπολη κ.α.) αλλά σε κάποιες περιπτώσεις στους ίδιους παραλήπτες.

Με την ΕΛ.ΑΣ. να διαπιστώνει πως ο δράστης και οι συνεργάτες του, γνώριζαν καλά εξειδικευμένες υπηρεσίες των ΕΛΤΑ (μέσω των οποίων ταχυδρομούνταν οι επιταγές), γνώριζαν τη λειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων ανά περιοχή, επικαλούνταν ονόματα υπαρκτών υπαλλήλων τραπεζών για να πείθονται τα θύματα ενώ ερευνάται, πώς γνώριζαν απόρρητα τραπεζικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το ύψος των καταθέσεων των θυμάτων, στους οποίους στοχευμένα απευθύνονταν άνθρωποι του κυκλώματος. Σε κάθε περίπτωση, ο δράστης είχε έγκυρη πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση των θυμάτων του!

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Την απάτη αποκάλυψε έρευνα του ΑΤ Ελασσόνας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, στο οποίο κατέφυγε εκ των υστέρων ο ανυποψίαστος παπάς. Ο οποίος για να σώσει τις τραπεζικές του καταθέσεις, κατέθεσε στα ΕΛΤΑ Ελασσόνας δυο ταχυδρομικές επιταγές (ύψους 4.000 ευρώ η κάθε μία) όπως του υπέδειξε ο «Γιώργος» όπως του συστήθηκε υποτιθέμενος υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας Ελασσόνας.

Διευκρινίζεται πως ο δράστης γνώριζε ότι ο «Γιώργος» είναι υπαρκτό πρόσωπο, γεγονός που φαίνεται να λειτούργησε πρόσθετα για να πεισθεί ο ιερέας. Η πρώτη επιταγή εισπράχθηκε στα ΕΛΤΑ Τρίπολης όπου και συνελήφθη 23χρονος ρομά. Η δεύτερη επιταγή εισπράχθηκε στα ΕΛΤΑ Πειραιά, από άλλο συνεργό του κυκλώματος ο οποίος αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

ΔΕΣΚΑΤΗ

Ο «Γιώργος», το πρωί της περασμένης Δευτέρας που τηλεφώνησε στον ιερέα της Ελασσόνας, το ίδιο πρωί τηλεφώνησε και σε μοναχή Μονής των Γρεβενών. Μόνο που εκεί συστήθηκε ως νέος διευθυντής της ALPHA Τράπεζας στη Δεσκάτη και ζήτησε από τη μοναχή να καταθέσει 7.000 ευρώ τουλάχιστον προκειμένου να της προστατεύσει τις καταθέσεις (σ.σ. δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για τις καταθέσεις της μοναχής ή της Μονής) από το «κούρεμα».

Μόνο που η Δεσκάτη... δεν διαθέτει υποκατάστημα της ALPHA και έτσι ο «διευθυντής» υπέδειξε στη μοναχή να καταθέσει τα χρήματα μέσω του ταχυδρομείου. Οντως η μοναχή πήγε στα ΕΛΤΑ Δεσκάτης κατέθεσε 2.200 ευρώ, ποσό που εισέπραξε από τα ΕΛΤΑ Αργυρούπολης 26χρονη γυναίκα η οποία και αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

ΦΑΡΣΑΛΑ

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 31 Ιουλίου, άγνωστος άνδρας τηλεφωνώντας σε 68χρονο ιερέα χωριού των Φαρσάλων συστήθηκε επίσης ως νέος διευθυντής της ALPHA Τράπεζας. Από τον οποίο και ζήτησε να καταθέσει 5.119 ευρώ μέσω των ΕΛΤΑ Φαρσάλων προκειμένου να επισπευσθεί η έκδοση του εφάπαξ (περί τις 60.000 ευρώ) του συνταξιούχου ιερέα. Τα χρήματα εισέπραξε 60χρονη γυναίκα από τα ΕΛΤΑ Αιγάλεω, η οποία και αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Το πρώτο ωστόσο κρούσμα απάτης, σύμφωνα πάντα με τη μέχρι τώρα έρευνα του ΑΤ Ελασσόνας, καταγράφηκε στις 30 Ιουλίου στη Σκόπελο, με θύμα 68χρονη συνταξιούχο. Εκεί ο δράστης συστήθηκε ως διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Σκοπέλου λέγοντας στην 68χρονη ότι κατατέθηκαν 17.000 ευρώ από τον ασφαλιστικό φορέα του αποβιώσαντος συζύγου.

Για την είσπραξη των οποίων η 68χρονη κατέθεσε στα ΕΛΤΑ Σκοπέλου επιταγή 4.000 ευρώ που εξαργύρωσε στο Αιγάλεω 60χρονη, που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είναι η ίδια γυναίκα που εξαργύρωσε και την επιταγή του ιερέα από τα Φάρσαλα. Η 68χρονη έστειλε και μια δεύτερη επιταγή στα ΕΛΤΑ Τρίπολης στο όνομα γυναίκας, χρήματα που δεν εισπράχθηκαν τελικά, όταν η δράστιδα ανησύχησε από την παρατηρητικότητα των υπαλλήλων του Ταχυδρομείου.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ

Για την ίδια υπόθεση από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε χθες ότι «εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική και συστηματική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, τέσσερις περιπτώσεις απατών σε βάρος ατόμων, δύο από τα οποία ιερωμένοι, οι οποίες τελέστηκαν κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο περίπου σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Συνελήφθη, προχθές (11-08-2015) το μεσημέρι στην Τρίπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας, ένας 23χρονος ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκαν άλλοι πέντε ημεδαποί συνεργοί του, δύο άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 21 έως 60 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι έξι ημεδαποί, από κοινού μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, εξαπάτησαν τα θύματά τους, ισχυριζόμενοι ότι, έχοντας «διασυνδέσεις», μπορούν είτε να εξασφαλίσουν την είσπραξη δικαιούμενων από ασφαλιστικό φορέα χρηματικών ποσών και συντάξεων, είτε να προφυλάξουν καταθέσεις στην τράπεζα, από επικείμενο «κούρεμα».

Με την παράνομη αυτή δράση τους, κατόρθωσαν να αποσπάσουν από τα θύματά τους το συνολικό χρηματικό ποσό των 19.319 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποκομίσουν ανεπιτυχώς και το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας για τη διερεύνηση τυχόν συμμετοχής των δραστών σε άλλα παρόμοια αδικήματα, καθώς και την ταυτοποίηση των αγνώστων μέχρι στιγμής συνεργών τους» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ..

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass