Εκκλησιαστικά νέα

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2019 15:05

Γιορτάζει ο Αγ. Νεκτάριος στη Νίκη

Η μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου τιμάται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, με το φερώνυμο εξωκλήσι στη Νίκη Λάρισας να τιμά τη μνήμη του Αγίου με το εξής πρόγραμμα: Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεστεί εσπερινός με αρτοκλασία. Την Τρίτη, ανήμερα της εορτής, και ώρα 7.30 π.μ θα τελεστεί θεία λειτουργία και το ύψωμα του Αγίου.

 

* * *

Η εορτή του Αγ. Μάμαντος στην Κοιλάδα

Η εορτή του Αγίου Μάμαντος γιορτάζεται και εφέτος στην Κοιλάδα της Λάρισας. Όπως είναι γνωστό πάνω απ' όλους τους μάρτυρες της Καππαδοκίας στέκεται ο μεγαλομάρτυς Αγιος Μάμας. Ένας απλός βοσκός, που μαρτύρησε για τη χριστιανική πίστη. Καππαδόκης, από την Καισάρεια. Νεότατος, έφηβος ακόμα, μαρτύρησε στην Καισάρεια στα χρόνια του αυτοκράτορα Αύρηλιανού (270-275 μ.Χ.).

Το πρόγραμμα της εορτής έχει ως εξής: Σήμερα Κυριακή απόγευμα στις 7:00, θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Το πρωί της Δευτέρας, από τις 7:30 θα ψαλεί ο όρθρος και στις 8:30 η θεία λειτουργία, στην συνέχεια θα τελεστεί ο Αγιασμός του μήνα και θα διαβαστούν οι ευχές του Αγίου για τα κτήνη. Το απόγευμα στις 7:00 θα ψαλεί Ἐσπερινός και ο Παρακλητικός κανόνας του Αγίου. Οι ακολουθίες θα ψαλούν στο υπό ανέγερση εξωκλήσι του χωριού.

 

* * *

Οι κτηνοτρόφοι Χαλικίου τιμούν τον Άγιο Μάμα

Σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, στην πλατεία του χωρίου Χαλικίου Ασπροποτάμου, ο τοπικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος, διοργανώνει για 19η συνεχή χρονιά, γιορτή προς την μνήμη του Αγίου Μάμα Προστάτη των Κτηνοτρόφων αύριο Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στον Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, θα συνεχιστούν με παραδοσιακό φαγητό (προβατίνα και μανέστρα) δωρεάν για όλους τους παρευρισκόμενους και θα ολοκληρωθούν με χορό, τραγούδι και κλαρίνο από βλάχικη δημοτική ορχήστρα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τον τοπικό κτηνοτροφικό σύλλογο, παρουσία πολλών Φαρσαλινών, Τρικαλινών και φίλων τους, που έλκουν την καταγωγή τους από την ευρύτερη περιοχή, μάλιστα αναμένεται να προσελκύσει και μονοήμερες εκδρομές από τουριστικά γραφεία.

 

* * *

Παρακλήσεις του Τιμίου Σταυρού στον Άγ. Βησσαρίωνα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ψάλλεται κάθε απόγευμα στις 7 μ.μ. ο Εσπερινός και η Παράκληση στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Βησσαρίωνα, στην πλατεία Λαού από τις κυρίες της ενορίας. Οι ακολουθίες αυτές, που ξεκινούν αύριο Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, γίνονται για την προσμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού καθώς και στο πλαίσιο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βησσαρίωνος, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, του θαυματουργού.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα θα ψαλεί η τελευταία Παράκληση και θα τελεστεί το Μυστήριο του Ευχελαίου. Οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν λείψανα διαφόρων Αγίων.

 

* * *

Πανηγυρίζει η Ι.Μ. Ευαγγελισμού στον Πυργετό

Tην Tρίτη 3 Σεπτεμβρίου, εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, πανηγυρίζει το καθολικό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πυργετού.

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, στις 6:30 το απόγευμα θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Την Τρίτη το πρωί, ανήμερα της εορτής από τις 7:00 π.μ. θα ψαλεί ο όρθρος και θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στο τέλος θα διαβαστεί το Ύψωμα του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών θα τεθεί σε προσκύνηση μικρό τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass