ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Με ρυθμούς χελώνας η πιστοποίηση στις παιδικές χαρές

* Μόνο μία στις 5 βρίσκεται στο στάδιο πριν την πιστοποίηση * Στόχος της δημοτικής αρχής να πιστοποιηθούν οι μισές μέχρι το τέλος του χρόνου

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2015 0:56

 

Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πιστοποίησης βρίσκεται το θέμα των παιδικών χαρών στη Λάρισα. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει 125 παιδικές χαρές και για τις 25 από αυτές ολοκληρώνεται η διαδικασία της πιστοποίησης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Δημήτρη Μαβίδη.

Με βάση απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών απαιτείται η πιστοποίηση της τήρησης των απαιτήσεων των εφαρμοζόμενων προτύπων και προδιαγραφών ασφαλείας από φορέα ελέγχου. Οι 25 παιδικές χαρές που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πιστοποίησή τους βρίσκονται στο κέντρο της πόλης αλλά και σε συνοικίες. Από αυτές ορισμένες αφορούν σε νέες κατασκευές οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας. Οι υπόλοιπες παιδικές χαρές αφορούν παλιότερες διαμορφώσεις και κατασκευές. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων οι εργασίες στις παιδικές χαρές θα περιλαμβάνουν τον αρχικό έλεγχο των παιδικών χαρών, την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την έκδοση του πιστοποιητικού συμμόρφωσης αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και ο επανέλεγχός τους.

Στόχος για τη δημοτική αρχή Λάρισας είναι μέχρι τέλος του έτους να πιστοποιηθούν οι μισές παιδικές χαρές από τις 125. «Γίνεται κάθε προσπάθεια να ρυθμιστεί το ζήτημα των παιδικών χαρών» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και πρόσθεσε «είναι ένα ευαίσθητο θέμα, με υψηλό κόστος καθώς οι βανδαλισμοί είναι σχεδόν καθημερινοί». Παράλληλα, η δημοτική αρχή απευθύνει έκκληση στους δημότες όταν παρατηρούν ζημιές στις παιδικές χαρές να ειδοποιούν τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών προκειμένου να διορθώνονται οι ζημιές και να περιορίζεται ο αριθμός των τραυματιών.

Οι παιδικές χαρές που θα πιστοποιηθούν βρίσκονται στην πλατεία του ΑΤΑ, στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, στην οδό Ηπείρου και Ψαρών, στην οδό Αστεριάδου, στην οδό Νίκης, στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας, στην οδό Ελευθερίας και Αμαλθείας, τέρμα της οδού Καραολή Δημητρίου, στην πλατεία Ειρήνης, στην οδό Δαόχου και Κατσίγρα, στην οδό Αισχύλου, στη Νέα Σμύρνη Κ.Χ. 1067, στην πλατεία Αγ. Δημητρίου, στην οδό Αλιάκμονος, στην οδό Ερέτρειας και Καραγάτση, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, στην κοίτη Πηνειού στην περιοχή Αμπελόκηποι, στην κοίτη Πηνειού στην περιοχή ΔΕΥΑΛ, στην οδό Θεοδωρακοπούλου, στην οδό Δοβροτσίου και Τάσσου, στην οδό Γρεβενών, στην οδό Θεοφράστου, στην πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Σαρίμβεη και Σκιάθου, στην οδό Σόλωνος. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών επιθεώρησης και πιστοποίησης ανέρχεται στις 4.920 ευρώ.

ΥΠΕΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες δε παιδικές χαρές δεν διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση πρέπει να σφραγιστούν.

Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Βέβαια όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο υπουργός Εσωτερικών σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass