Αναταράξεις στον τουρισμό με Πολωνούς

Προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι επηρεάζουν και τη φετινή τουριστική σεζόν στα παράλια Αγιάς

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2019 22:06

Ανατροπή στις συνήθειες των τελευταίων ετών, που ήθελαν έναν μεγάλο αριθμό Πολωνών τουριστών να επιλέγουν οργανωμένα Βελίκα κυρίως και Αγιόκαμπο δευτερευόντως, σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα.

Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα μιας άσχημης περσινής σεζόν, γεμάτης ατυχίες, που προκάλεσε οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε μεγάλο πολωνικό τουριστικό γραφείο με τους κατά τόπους ιδιοκτήτες τουριστικών διαμερισμάτων. Όλα τα παραπάνω έφεραν κλυδωνισμούς σε μια σχέση που είχε χτιστεί τα τελευταία χρόνια κι  έτσι μοιραία αναστέλλεται η συνεργασία τουλάχιστον για φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου όλα ξεκίνησαν από τον συνδυασμό δύο ατυχών γεγονότων. Το ένα ήταν οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες της περσινής σεζόν με τις μεγάλες ζημιές και το άλλο ήταν η άσχημη οικονομική πορεία μιας αεροπορικής εταιρείας που μετέφερε αρκετό κόσμο του πρακτορείου στην ευρύτερη περιοχή. Με αφορμή αυτά τα δύο, ένας σημαντικός αριθμός τουριστών δεν κατέστη εφικτό να έρθει στον προορισμό του για να κάνει τις διακοπές του.

Οι άνθρωποι του πρακτορείου λόγω αυτών των συγκυριών και πληροφορούμενοι ότι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων γέμισαν το διάστημα αυτό τα δωμάτιά τους με άλλους Ελληνες τουρίστες, ζήτησαν να μειωθεί το ποσό που είχε αρχικά συμφωνηθεί. Αν και υπήρξαν αντιδράσεις, εν τέλει βρέθηκε η «χρυσή τομή», σύμφωνα με πληροφορίες. Όχι όμως χωρίς πληγές…

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

*Όλα αυτά συμβαίνουν στην έναρξη μιας σεζόν που προβλεπόταν ιδιαίτερα θερμή για τις τουριστικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν πάει άλλωστε ένας μήνας από τότε που έγινε γνωστό σε εκδήλωση στη λίμνη Πλαστήρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης των Πολωνών και για το 2019. Σε συνέχεια μάλιστα της αύξησης κατά 40% στις αφίξεις Πολωνών τουριστών στη χώρα μας το 2018, που ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 εκατομμύριο και έφτασαν το 1.049.500.

Με βάση εκτιμήσεις επιχειρηματιών στον χώρο του τουρισμού από την ευρύτερη περιοχή, Βελίκα, Αγιόκαμπος, Κουτσουπιά και κυρίως Κόκκινο Νερό δέχθηκαν συνολικά περίπου 35.000 τουρίστες από την Πολωνία μέσα σε διάστημα 5μισι περίπου μηνών που διαρκεί η περίοδος καλοκαιρίας στα παράλια. Δηλαδή από τις 26 του Απρίλη 2018 μέχρι και 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

*Η «ΕτΔ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας κ. Ηλία Ευσταθίου, ο οποίος δήλωσε ενήμερος για τις εξελίξεις. Τόνισε μάλιστα πως ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Για την απόφαση του τουριστικού πρακτορείου να μην συνεχίσει τη συνεργασία του με Βελίκα και Αγιόκαμπο σχολίασε ότι δυστυχώς η περιοχή «δεν μπορεί να πουλήσει το τουριστικό πακέτο που ζητάει το γραφείο» αναφερόμενος σε κατάσταση καταλυμάτων, υποδομών και αξιοθέατων σε συνάρτηση πάντα με την τιμή.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι Πολωνοί ήδη έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν στο Κόκκινο Νερό με το οποίο συνεχίζουν την παράδοση των καλών σχέσεων. Επιχειρηματίες της περιοχής εκτιμούν πως αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει από πίσω σειρά ετών με σκληρή δουλειά και σωστή εκμετάλλευση σημείων ενδιαφέροντος.

*Στον Αγιόκαμπο και στη Βελίκα αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 900 δωμάτια (περίπου 470 στη Βελίκα και άλλα 450 στον Αγιόκαμπο). Ωστόσο από τους ιδιοκτήτες δεν καταγράφεται έντονη ανησυχία για την αναπλήρωση του κενού που δημιουργείται από τους Πολωνούς. Ήδη έχουν κλειστεί συμφωνίες για Σέρβους αλλά και κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακόμα μικρότερη είναι η ανησυχία των επαγγελματιών στις συγκεκριμένες περιοχές, αφού όπως ανέφεραν στην «ΕτΔ» θα συνεχίσουν να δουλεύουν κυρίως με τους Έλληνες αφού οι Πολωνοί κινούνταν μόνο σε ό,τι τους παρείχε το πρακτορείο βάσει συμφωνιών, όσον αφορά στη διασκέδαση και το φαγητό.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass