Διαχρονικό το μήνυμα της 1ης Μαΐου του 1886

ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2019 22:01

Με μηνύματα αγώνα και διαχρονικής πάλης για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη διατήρηση και τη διεύρυνση κατακτήσεων και δικαιωμάτων στην εργασία, πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, προς τιμήν της επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα:

Στην πλατεία Νομαρχίας, το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, οργάνωσε συγκέντρωση και καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρης Παπαποστόλου επισήμανε ότι «H 1η Μάη αποτελεί διαχρονικά την αφετηρία για την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. 

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας και Παιδείας.

Στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες βιώνουν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Σημείωσε δε ότι: «Ο φετινός εορτασμός, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενωτικούς αγώνες, για όλους τους εργαζόμενους, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου στεφάνια κατέθεσαν: ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, ο αντιδήμαρχος Δήμου Λαρισαίων κ. Γ. Σούλτης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Δ. Παπαποστόλου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Ν. Παναγιώτου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων. Κούμας», του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Λάρισας και η Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε η Νομαρχιακή του ΚΙΝΑΛ.

Παρευρέθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λάρισας και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, στην ομώνυμη πλατεία.

«Τιμάμε την κορυφαία ημέρα της πάλης των εργατών όλου του κόσμου, ποτισμένη και με το αίμα εργατών που έδωσαν τη ζωή τους στον πιο ιερό σκοπό: Στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» τόνισε στην ομιλία του, κατά τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, κ. Τάσος Τσιαπλές και σημείωσε: «Τιμάμε τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 που τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλαν το 8ωρο, των νεκρών καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς ναζί, τους εκτελεσμένους κομμουνιστές προέδρους του ΕΚΝΛ, Κώστα Ζιώτα το 1944 από τους Ιταλογερμανούς φασίστες και Τάκη Γαργαλιάνο το 1949, από τους ντόπιους φασίστες, προγόνους της Χ.Α. Τιμάμε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, για να ζήσουμε χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά και ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες».

Τα αιτήματα της επετειακής απεργιακής συγκέντρωσης ήταν: «Άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Επαναφορά των ΚΣΣΕ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν καρατομηθούν και υπογραφή νέων, με αυξήσεις, με καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα για όλους.

Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Πλήρη-σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Κυριακή αργία με νόμο.

Μαζικές προσλήψεις στη δημόσια παιδεία και υγεία. Λεφτά για παιδεία και υγεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Κατάργηση της τροπολογίας που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.

Μηνιαίο επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους άνεργους.

Επιστροφή όλων των κλεμμένων στους συνταξιούχους, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια, Κ.Α. και παιδεία.

Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών σπιτιών και καταθέσεων εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του.

Μονομερή διαγραφή του χρέους, να πληρώσει η πλουτοκρατία για την κρίση και τις λαϊκές ανάγκες».

Στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, στεφάνια κατέθεσαν: ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας – μέλος ΟΓΕ, της Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ Ν. Λάρισας, της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, του ΚΚΕ Ελλάδας, της νεολαίας του ΚΚΕ Ελλάδας, της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), της ΠΕΑΕΑ-Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, των Συνδικάτων Οικοδόμων, Γάλακτος-τροφίμων-ποτών, Επισιτισμού- Τουρισμού, Φαρμάκου, ΟΤΑ Ν. Λάρισας, Κλωστοϋφαντουργίας, των Σωματείων Επαγγελματιών Οδηγών ν. Λάρισας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, Συλλόγου Εργατοϋπαλλήλων ν. Λάρισας, Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου.

Παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλης.

 

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass