«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ» ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΠΛΕΤ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Το βιβλίο αντιστέκεται με προσφορές και εκπτώσεις

* Παρά την κρίση, το καλοκαίρι πάντα αυξάνεται η ζήτηση * Παλαιοί τίτλοι βιβλίων διατίθενται με 4 και 5 ευρώ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2015 7:51

Της Λένας Κισσάβου

Μπορεί η νέα τεχνολογία να επηρεάζει και τις διακοπές, με εικόνες χαλάρωσης σε ξαπλώστρες, παρέα με το λαπ –τοπ ή το τάμπλετ, αλλά τελικά παρά τις απέραντες δυνατότητές της, οι Έλληνες παραμένουν «παραδοσιακοί», αφού προτιμούν να «ταξιδέψουν» στην παραλία, με ένα βιβλίο.

Οι βιβλιοπώλες της Λάρισας γνωρίζουν χρόνια τώρα, ότι η πόλη έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αγαπούν το βιβλίο και τους συντροφεύει στην καθημερινότητά τους, πόσο μάλλον στις διακοπές τους.

Αυτό το καταναλωτικό κοινό μπορεί να λειτουργεί πιο συντηρητικά τα τελευταία χρόνια στις αγορές του και να προμηθεύεται ένα ή το πολύ δύο βιβλία, για να βάλει στη βαλίτσα του, αλλά επιμένει σταθερά σ΄αυτού του είδους την καλοκαιρινή «συντροφιά».

Μάλιστα, το ενθαρρυντικό στοιχείο για τη διατήρηση της διαχρονικότητας των σταθερών πωλήσεων του βιβλίου, είναι ότι αυτή η αγάπη μεταδίδεται και στις νεότερες γενιές, που ακολουθεί στα ίδια βήματα. Απόδειξη ότι κάθε καλοκαίρι το είδος που έχει τις περισσότερες πωλήσεις, είναι το παιδικό βιβλίο, είτε πρόκειται για λογοτεχνία, είτε για δραστηριότητες, είτε έχει εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Από την άλλη, οι βιβλιοπώλες έχοντας επίσης την έγνοια να προωθήσουν το προϊόν τους και να κρατήσουν «ζωντανό» το βιβλίο στη ζωή των ανθρώπων, προσαρμοζόμενοι στις νέες οικονομικές συνθήκες, φέτος ακόμη πιο έντονα, προχωρούν σε προσφορές και μεγάλες εκπτώσεις, κάτι βέβαια που έχουν ξεκινήσει και οι εκδοτικοί οίκοι.

Με μειώσεις τιμών και προσφορές που ξεκινούν από 10% και φτάνουν μέχρι και 70%, διατηρούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, που έτσι, πιο εύκολα θα μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν και δεύτερο βιβλίο.

Για παράδειγμα υπάρχουν βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί πριν μια πενταετία και πωλούνται σήμερα 4 ευρώ!

Οι πάγκοι των βιβλίων, που έχουν στηθεί στους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια, από καταστήματα, τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη, πάντα… προκαλούν και προσελκύουν, λίγο πριν τις διακοπές του καθενός, πόσο μάλλον όταν οι τιμές πάνω στο εξώφυλλο, με μεγάλους αριθμούς, προκαλούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη, του βιβλιοπωλείου «Άνεμος», ο κόσμος σταματά, παρατηρεί και ερευνά για το βιβλίο της προτίμησής του, πριν αγοράσει, με πολλούς από αυτούς να προτιμούν ένα βιβλίο νέας έκδοσης παράλληλα με ένα δεύτερο που είναι σε προσφορά.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ …ΠΑΕΙ ΠΑΡΑΛΙΑ

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της μειωμένης αγοράς βιβλίων, τα βιβλιοπωλεία αποφάσισαν να βρουν τους αναγνώστες τους στις παραλίες.

Έτσι παρατηρείται ότι αυξάνεται στα παραλιακά μέρη, η δημιουργία προσωρινών ειδικών περιπτέρων πώλησης βιβλίων, τα οποία μάλιστα βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση.

Σύμφωνα με το βιβλιοπωλείο «Παιδεία», το οποίο λειτουργεί τέτοιο περίπτερο στα παράλια του νομού Λάρισας, οι παραθεριστές που δεν πρόλαβαν να αγοράσουν βιβλία για τις διακοπές τους, κάνουν τις αγορές τους στα παράλια, ενώ παράλληλα δημιουργείται και νέο αναγνωστικό κοινό, το οποίο παρακινείται από την ιδέα να διαβάσει ένα βιβλίο.

ΔΑΝΕΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Κίνηση όλο το καλοκαίρι, έχει και η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη, με δανεισμό βιβλίων, ενώ ανταλλακτική βιβλιοθήκη, έχουν δημιουργήσει και οι «Ενεργοί Πολίτες» Λάρισας, στη «Στέγη Αλληλεγγύης», των Ενεργών Πολιτών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αλεξ. Παναγούλη και Μανδηλαρά. Όπως είχαν ανακοινώσει οι Ενεργοί Πολίτες, «επειδή τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν και να μην σκονίζονται σε κάποιο ράφι βιβλιοθήκης, δημιουργήσαμε ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Δεν είναι και λίγοι οι πολίτες που έχουν ξεχασμένα βιβλία στη βιβλιοθήκη τους ή που αναζητούν πού θα μπορούσαν να τα προσφέρουν, ώστε να …πιάσουν τόπο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass