Συζήτηση για το Βουκουρέστι και το «όχι» Καραμανλή

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΙΒΙΛΙΟ ΤΟΥ Ν. ΣΤΕΦΟΥ - ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2019 22:03

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Όμως οι επιπτώσεις εκείνης της δραματικής σύγκρουσης του Καραμανλή για τη Μακεδονία, με τον ηγέτη της πιο ισχυρής δύναμης στον κόσμο, παραμένουν ακόμα και σήμερα καταλυτικές για τη χώρα μας...
Αυτή τη σύγκρουση παρουσιάζει ο συγγραφέας του βιβλίου «Ώρα Ελλάδος... Βουκουρέστι» Νίκος Στέφος και οι Εκδόσεις Έναστρον σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας. Στην παρουσίαση θα μιλήσουν για το βιβλίο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος που προλογίζει και το βιβλίο, ένας πολιτικός που έζησε εκ των έσω το Βουκουρέστι, ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο διδάκτωρ Βυζαντινολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Στεργιούλης.


Μιλώντας για το βιβλίο του ο συγγραφέας, δημοσιογράφος Νίκος Στέφος τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα ερωτήματα που προκύπτουν από εκείνη την ιστορική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ερωτήματα που παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Και συνέχισε με έμφαση: «Γιατί, αλήθεια, δεν συμβιβάστηκε τότε ο Καραμανλής; Γιατί δεν υποχώρησε; Γιατί δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις, τις υποδείξεις και τις απειλές; Γιατί πήγε στο Βουκουρέστι αποφασισμένος να συγκρουστεί αν και είχε πλήρη επίγνωση των συνεπειών απ’ αυτή την απόφασή του;».
Τον ρωτήσαμε αν το βιβλίο του δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. «Αυτό επιχείρησα να κάνω», επισήμανε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για μια συστηματική έρευνα που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Ομολογώ ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά. Κατάφερα όμως να φέρω στο φως τις άγνωστες πλευρές, τα παρασκήνια, τις μυστικές συναντήσεις, τις μάχες των πρωταγωνιστών και ντοκουμέντα που όχι μόνο αποκαλύπτουν τι πραγματικά έγινε στο Βουκουρέστι, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά εξηγούν και όλα όσα επακολούθησαν... Με πραγματικά στοιχεία, με αληθινές μαρτυρίες και χωρίς συνωμοσιολογική διάθεση...».
Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της δημοσιογραφικής έρευνάς του, ο Νίκος Στέφος, για ένα πράγμα είναι απόλυτα βέβαιος. Και μας το δήλωσε ανοιχτά: «Ο Καραμανλής δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή γι’ αυτή την πατριωτική του στάση, γι’ αυτό το εθνικό του ΟΧΙ στο Βουκουρέστι. Και είμαι σίγουρος πως πάνω από όλα, αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω, πάλι το ίδιο θα έκανε...».
Το «Ώρα Ελλάδος... Βουκουρέστι» είναι ένα πόνημα που έχει γραφτεί με αντικειμενικότητα και πραγματικά αξίζει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα για να αντιληφθεί πώς συμπεριφέρονται οι υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες. Οι ηγέτες που θέτουν πάνω από καριέρες και προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα, τα συμφέροντα της πατρίδας τους.
Όσα περιγράφονται στο βιβλίο του Νίκου Στέφου «Ωρα Ελλάδος... Βουκουρέστι» είναι επίκαιρα όσο ποτέ, με δεδομένη την εξέλιξη του Σκοπιανού μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς έρχονται στο φως λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και των πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και οι «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό!
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass