Αγωγή του Δήμου Λαρισαίων κατά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ * «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ * «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ» ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2019 22:30
Τα έργα στο ανακατασκευασμένο πεζοδρόμιο που προκάλεσαν την αντίδραση του Δήμου Τα έργα στο ανακατασκευασμένο πεζοδρόμιο που προκάλεσαν την αντίδραση του Δήμου

Την έντονη αντίδραση του Δήμου Λαρισαίων καταθέτοντας αγωγή σε βάρος της εταιρείας φυσικού αερίου (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) προκαλούν έργα για λογαριασμό της Εταιρείας σε δρόμους και πεζοδρόμια που πρόσφατα ανακατασκευάστηκαν.

Η Εταιρεία Φυσικού Αερίου -με βάση και το νομικό πλαίσιο- έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς νωρίτερα να αιτηθεί άδεια από τον Δήμο Λαρισαίων, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σε αντίθεση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για παράδειγμα, που για να εκτελέσουν εργασίες τοποθέτησης οπτικών ινών θα πρέπει να αιτηθούν και να λάβουν άδεια.

Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκαν έργα ασφαλτόστρωσης, να ξεκινούν έργα σύνδεσης κατοικιών με το δίκτυο φυσικού αερίου, τα οποία προϋποθέτουν τομές σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Οι παρεμβάσεις της Εταιρείας, κυρίως σε ανακατασκευασμένες οδούς τόσο στις συνοικίες όσο και στο κέντρο, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής αλλά τα χθεσινά έργα στο ανακατασκευασμένο πεζοδρόμιο της οδού Μανδηλαρά οδήγησαν τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη στην απόφαση να δώσει εντολή για κατάθεση αγωγής κατά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αντίδραση που για πρώτη φορά καταγράφεται στα τοπικά δημοτικά χρονικά.

Ο Δήμος Λαρισαίων ενημερώθηκε χθες το πρωί για τα έργα στο πεζοδρόμιο της Μανδηλαρά από πολίτες που αναρωτιόντουσαν μάλιστα για τη σκοπιμότητα έργων που γίνονται πάνω σε δρόμους και πεζοδρόμια που πρόσφατα παραδόθηκαν σε χρήση.

Τις «απροειδοποίητες παρεμβάσεις» στηλίτευσε ο κ. Καλογιάννης ενημερώνοντας χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφασή του να κινηθεί νομικά ο Δήμος κατά της Εταιρείας με αφορμή το περιστατικό της Μανδηλαρά.

Να σημειωθεί ότι Δήμος Λαρισαίων και ΕΔΑ ΘΕΣΣ είχαν συμφωνήσει να συνεργασθούν στο πλαίσιο έργων της ΔΕΥΑΛ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε διάφορες συνοικίες. Καλώντας τότε από κοινού τους ενδιαφερόμενους πολίτες να καταθέσουν αιτήματα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου προτού γίνουν τα έργα της ΔΕΥΑΛ, τα οποία ολοκληρώνονται με πλήρεις ασφαλτοστρώσεις οδών.

Η συμφωνία των δύο πλευρών είχε επέλθει με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος όπου Υπηρεσίες εκτελούσαν έργα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους χωρίς δηλαδή να προηγηθεί συνεννόηση με αποτέλεσμα να «καταστρέφονται» ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.

Σε πολλές των περιπτώσεων ωστόσο η συμφωνία καταστρατηγήθηκε με τον κ. Καλογιάννη να τονίζει χθες προς το Δημοτικό Συμβούλιο ότι «παρά τη συνεργασία με την Εταιρεία, ο Δήμος Λαρισαίων δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές». Για να τονίσει μάλιστα ότι αρκετοί συμπολίτες «ασκούσαν πιέσεις στον Δήμο όταν από την Εταιρεία τούς έλεγαν ότι ο Δήμος δεν επιτρέπει να γίνει η σύνδεση γιατί ο δρόμος μόλις ασφαλτοστρώθηκε».

Για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρισας επισημαίνει ότι «εντολή για κατάθεση αγωγής κατά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, για τομές που πραγματοποίησε η εταιρεία σε πεζοδρόμιο της ανακατασκευασμένης οδού Μανδηλαρά, έδωσε σήμερα (σ.σ. χθες) ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μετά από ενημέρωση που είχε από τον αναπληρωτή δήμαρχο και αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργών Γ. Σούλτη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ειδικότερα, σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί συνεργείο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, πραγματοποίησε τομή σε τμήμα πεζοδρομίου της οδού Μανδηλαρά. Άμεσα ενημερώθηκε ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης, ο οποίος έσπευσε στο σημείο μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Ο Δήμος Λαρισαίων επικαλείται για άλλη μια φορά τη συμφωνία και τη σχετική αλληλογραφία που είχε γίνει προς την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στην σχετική αλληλογραφία αναφέρεται πως ναι μεν μπορεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η ΕΔΑ ΘΕΣΣ να εξαιρείται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας εκσκαφής για τις εργασίες που πραγματοποιούνται εντός των ορίων του δήμου μας, ωστόσο περιγράφονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για την αποκατάσταση των τομών.

Στα ίδια έγγραφα, ωστόσο, τονίζεται ότι “δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία τομή στους δρόμους όπου έχει γίνει ολική ανακατασκευή όπως είναι οι Μανδηλαρά, Ηπείρου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Βενιζέλου – Φιλελλήνων, και επομένως ο Δήμος επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του ως προς τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία σας”» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με αφορμή την απόφαση του Δήμου, η εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου, σε απάντησή της επισημαίνει πως «εκτελεί τις εργασίες αυτές βάσει των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την τήρηση των όρων του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής(ΚΔΔΔ, ΦΕΚ Β’ 1507/02.05.2018).

Στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενημερώνει διαρκώς το καταναλωτικό κοινό με διανομή φυλλαδίων στις περιοχές πριν και κατά τη διάρκεια της ασφαλτόστρωσης, με σταθερές ανακοινώσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο και με περιοδικές ανακοινώσεις στον έντυπο Τύπο.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, το καταναλωτικό κοινό σέβεται τη διαδικασία αυτή και προβαίνει άμεσα στην υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν χρονικές αποκλίσεις, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενημερώνει τον Δήμο Λαρισαίων για την αντιμετώπιση αυτών των επεμβάσεων σε νέα ασφαλτόστρωση.

Αναφορικά με την οδό Μανδηλαρά, οι εργασίες σύνδεσης και αποκατάστασης στο δίκτυο φυσικού αερίου, πραγματοποιούνται σήμερα Παρασκευή 22.02.2019 και θα ολοκληρωθούν πλήρως εντός της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής πλήρως εκτελώντας παράλληλα εργασίες σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, βάσει του Ρυθμιστικού και Νομικού πλαισίου με τη μικρότερη δυνατή όχληση των πολιτών» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο και το πρόβλημα που εντόπισε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κατά την εκτέλεση του έργου της ανακατασκευής στην οδό Μανδηλαρά, στο τμήμα μεταξύ των οδών Κολοκοτρώνη και Μιαούλη, στο ύψος του κτιρίου του ΟΤΕ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης «τα προηγούμενα χρόνια οι εταιρείες τοποθέτησαν τις οπτικές ίνες σχεδόν επιφανειακά, σε βάθος μόλις 15 εκατοστών αλλά και “παράλληλα” του οδοστρώματος.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρότι κλήθηκαν να παρέμβουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο του Δήμου, δεν έχουν αντιδράσει. Εμείς τη Δευτέρα προχωράμε στο έργο που ήδη κινδυνεύει με καθυστέρηση στο συγκεκριμένο σημείο όταν σε άλλα τμήματα έχει παραδοθεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Την ανάγκη «να μην μείνει η πόλη χωρίς ρεύμα και διαδίκτυο» με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει το έργο παρά τη στάση των ιδιωτικών εταιρειών, επισήμανε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και υποψήφια δήμαρχος Ρένα Καραλαριώτου.

Με τον υποψήφιο δήμαρχο με την παράταξη του ΚΚΕ, Π. Κρίκη, να σημειώνει πως «οι εταιρείες λειτουργούν με βάση το καπιταλιστικό κέρδος».

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass