Λαμπρότητα στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου για τον Ομηρικό Αχιλλέα

ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΜΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2019 22:24

Στη γενέθλια πόλη του Αχιλλέα, τα Φάρσαλα, ξεκίνησε χθες το απόγευμα το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Φαρσάλων που διοργανώνουν ο Δήμος Φαρσάλων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με θέμα «Ο Ομηρικός Αχιλλέας: διαχρονικές αντανακλάσεις στην τέχνη και τη γραμματεία», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων, το οποίο θα διαρκέσει έως και αύριο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου.

Για τον Δήμο Φαρσάλων, η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένου στον Αχιλλέα, είναι ένα απαιτητικό αλλά πολυσήμαντο γεγονός με πολλαπλά οφέλη, που θα αφήσει ουσιαστική παρακαταθήκη στον τόπο. Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα καλύψουν 10 θεματικούς άξονες. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό συνέδριο με 53 εισηγητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αριθμός αντίστοιχος κορυφαίων επιστημονικών διοργανώσεων, που αφορούν μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα, μεγάλου μεγέθους πόλεις ή κράτη ενώ 16 επιστήμονες θα ταξιδέψουν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος στο συνέδριο. Οκτώ είναι καθηγητές πανεπιστημίου, δεκαεννέα είναι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, επτά είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, άπαντες οι συμμετέχοντες έχουν ενδιαφέροντα βιογραφικά και θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός επιστημονικός διάλογος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς επιστημόνων».

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, ο βουλευτής Λάρισας κ. Κων/νος Μπαργιώτας, ο κ. Γεωρ. Τουφεξής αν. προϊστάμενος Εφ. Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκ. Λιούπας, ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κων/νος Σκριάπας και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η αρχαιολόγος και ειδική συνεργάτις του δημάρχου κ. Βασιλική Νούλα.

Ακολούθησε για περίπου 45 λεπτά μουσικό αφιέρωμα με θέμα τον ήρωα Αχιλλέα και ερμηνεύτρια τη Λουκία Βαλάση, ενώ λίγο αργότερα στον 1ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και η ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του «Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά» από τον πρόεδρο ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Κων/νο Δερλό, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια έκθεση η οποία είναι χωρισμένη σε ενότητες, όπως ρομποτική, υπολογιστική (computing), ατμοκίνηση, αεριοπροώθηση, αυτοκίνηση, αυτόματη πλοήγηση, αυτοματισμοί, προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες, κρυπτογράφηση, γεωδαισία, χαρτογράφηση, αστρονομία, μετρητικά όργανα, αυτόματα, αξιοποίηση υδραυλικής και αιολικής ενέργειας, εφαρμογές ιμαντοκίνησης, οδοντοκίνησης και αλυσοκίνηση, κ.ά. και αποδεικνύει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία το γεγονός ότι πολλές επιστήμες και τεχνικές, που μοιάζουν σημερινές ή τουλάχιστον της νεωτερικής εποχής, γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Η έκθεση απευθύνεται στο κοινό του Δήμου αλλά και στη σχολική κοινότητα. Την τελετή έναρξης του Συνεδρίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου και φορέων της περιοχής.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο “Ε”)

Του Γιώργου Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass