«Μαχόμαστε για την ειρήνη»

«Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΕΘΑ ΕΥΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΑ - ΑΤΑ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2019 22:02
Παρουσία του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έγιναν χθες οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στην 1η Στρατιά και ΑΤΑ (Φωτ. Λεων. Τζέκας) Παρουσία του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έγιναν χθες οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στην 1η Στρατιά και ΑΤΑ (Φωτ. Λεων. Τζέκας)

«Η περίοδος είναι κρίσιμη, είμαστε σε μία συνεχή προσπάθεια να διατηρήσουμε τις ισορροπίες στην περιοχή και μαχόμαστε για την ειρήνη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η Πολεμική Αεροπορία και η 1η Στρατιά είναι οι κύριοι συντελεστές» δήλωσε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης, σε μια κίνηση συμβολισμού συνοδευόμενος από το σύνολο σχεδόν της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, τον αναπληρωτή υπ. Άμυνας Παν. Ρήγα, τους Αρχηγούς, ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου, ΓΕΣ Γ. Καμπά, ΓΕΑ Γ. Μπλιούμη και τον Αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Στ. Πετράκη, παρευρέθηκε στις τελετές παράδοσης – παραλαβής σε 1η Στρατιά και ΑΤΑ, όπου μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβαν καθήκοντα ο νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Κων. Φλώρος διαδεχόμενος τον αντιστράτηγο Δημ. Ζερβάκη και ο νέος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς διαδεχόμενος τον αντιπτέραρχο Γ. Μπλιούμη που τοποθετήθηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Η πρώτη τελετή έγινε το πρωί στην 1η Στρατιά, όπου τη δοξολογία τέλεσε ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος. Με τον απερχόμενο διοικητή Δημ. Ζερβάκη αναγιγνώσκοντας την ημερήσια διαταγή να δηλώνει υπερήφανος καθώς μαζί με τους συνεργάτες του, όπως είπε, «συνεχίσαμε τις αλλαγές που απαιτούνται, κατανοώντας και προσαρμοζόμενοι στις εξελίξεις, επιτυγχάνοντας την υπέρβαση και την ποιοτική υπεροχή στο «επιχειρείν» της 1ης Στρατιάς, αναδεικνύοντάς την ως κύριο συντελεστή αποτροπής μέσω του επιχειρησιακού, κοινωνικού και διεθνή της ρόλου». Για να υπογραμμίσει ότι «οι προκλήσεις στο παρόν, ρευστό και απρόβλεπτα εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ολιγωρία ή χαλάρωση.

Απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, πρόβλεψη, αφοσίωση στο καθήκον, στα ιδανικά και στην Πατρίδα, επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και πάθος σ’ αυτό που είμαστε ταγμένοι να πράξουμε. Με το βλέμμα στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» που τα έλυσε όλα, είμαι πεπεισμένος ότι έχει καταγραφεί τι και πώς πρέπει να γίνει».

Με τον παραλαμβάνοντα διοικητή της 1ης Στρατιάς, Κων. Φλώρο να σημειώνει πως «πιστεύω ακράδαντα ότι με συνεχή και συστηματική προσπάθεια, σωστό και ορθολογικό προγραμματισμό και σχεδιασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τον δύσκολο, ανηφορικό, μα και συναρπαστικό, ταυτόχρονα, δρόμο, που οδηγεί στην εξέλιξη, στην πρόοδο, στη βελτίωση και στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητος των Σχηματισμών, των Συγκροτημάτων και των Μονάδων της Στρατιάς, με φάρο και οδηγό, πάντοτε και μόνον, την αποστολή.

Η φύση του έργου μας και το εύρος των επιμέρους αποστολών της Στρατιάς και των υφισταμένων της διοικήσεων, όλων των κλιμακίων ανεξαιρέτως δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, ολιγωρία, αμέλεια, επιπολαιότητα και αδιαφορία». Η εκδήλωση στην 1η Στρατιά ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών.

ΑΤΑ

Ακολούθησε η τελετή στην 110 Πτέρυγα Μάχης όπου τελέσθηκε επίσης δοξολογία από τον μητροπολίτη Λάρισας, σεβ. Ιερώνυμο. Με τον απερχόμενο ΑΤΑ και νυν Α/ΓΕΑ Γ. Μπλιούμη αναφερόμενο στη θητεία του στο Αρχηγείο να σημειώνει μεταξύ άλλων την «πληθώρα ασκήσεων και συνεργασιών σε ΝΑΤΟϊκό και σε διακρατικό επίπεδο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας τη στρατιωτική Διπλωματία και επιδεικνύοντας τις ικανότητές μας στον αέρα, αποσπώντας τις πρώτες θέσεις μεταξύ των καλύτερων αεροποριών, έχουμε επιτύχει τον σεβασμό και την εκτίμηση των φίλων και συμμάχων μας.

Πολλαπλές αξιολογήσεις των Μονάδων μας, σε εθνικό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο με άριστα αποτελέσματα. Άμεση αντίδραση με συνεχείς απογειώσεις των αεροσκαφών επιφυλακής, ημέρα και νύκτα, από τα μητρικά αεροδρόμια και τα αεροδρόμια διασποράς, αναδεικνύοντας το Αρχηγείο καθημερινά, ως κύριο εκφραστή της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.

Παράλληλα συνεισφέραμε και ενισχύσαμε το κοινωνικό έργο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με πολλαπλές δράσεις, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και φορείς της πόλης μας. Βεβαίως όλα αυτά τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταγεγραμμένα και θα αναλυθούν, τα δε συμπεράσματα καθώς και τα διδάγματα που θα προκύψουν, θα μεταλαμπαδευτούν ως γνώση και εμπειρία στα νεότερα στελέχη που ακολουθούν.

Τούτη τη στιγμή βεβαίως δεν θέλω να κάνω ανάλυση όλων αυτών των πεπραγμένων, θέλω όμως να αναφέρω ότι δείξαμε δύναμη, αποφασιστικότητα, πείσμα, για την εκτέλεση της αποστολής μας, με πνεύμα ομάδος και συνεργασίας με πολλές επιτυχίες στο έδαφος και στον αέρα».

Με τον παραλαμβάνοντα Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Θεμιστοκλή Μπουρολιά, να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η διεθνής συγκυρία δεν επιτρέπει τον οποιοδήποτε εφησυχασμό. Επιβάλλει τη συνεχή ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων, σε καθημερινή βάση με πνεύμα αποφασιστικότητας αλλά και οικονομίας, με φαντασία και ευρηματικότητα, με ευρεία σκέψη και ευελιξία, με τρόπο που δεν θα γινόμαστε προβλέψιμοι.

Όραμά μου, η ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της Τακτικής Αεροπορίας, τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και στην απευκταία περίπτωση που θα απαιτηθεί η εμπλοκή. Εκμεταλλευόμενοι τα σύγχρονα οπλικά μας συστήματα που με τόσες στερήσεις μάς έχει εξασφαλίσει ο ελληνικός λαός, πρέπει να συνεχίσουμε και να επιτείνουμε τη ρεαλιστική εκπαίδευσή μας, αναλύοντας συνεχώς την απειλή και αναπροσαρμοζόμενοι άμεσα σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση αναγνωρίζουμε, αλλά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα μας κάνουν εμάς ρυθμιστές σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, διδασκόμενοι από τη διεθνή πρακτική και τον σύγχρονο τρόπο του επιχειρείν».

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Με την ολοκλήρωση των τελετών ο κ. Αποστολάκης σε δήλωσή του για τις νέες διοικήσεις, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την ημέρα, παραδίδουν δύο άξια στελέχη σε δύο εξίσου ικανά στελέχη. Οι προσδοκίες είναι ψηλά, ο πήχης είναι ήδη ψηλά, οπότε οι καινούριοι διοικητές αναλαμβάνουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις να πάνε ακόμη καλύτερα. Τους ευχόμαστε καλή τύχη και καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα».

Στις τελετές μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Χρ. Κέλλας και Γ. Κατσαντώνης, του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Νίκ. Ντίτορας, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Καραπιπέρης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελ. Αναστασοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Β. Πινακάς και Νίκ. Λιούτας, οι δήμαρχοι, Λάρισας Απ. Καλογιάννης, Τεμπών Κων. Κολλάτος, Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης και Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου, η υποψήφια δήμαρχος Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, ο διοικητής της SEEBRIG Τ. Πετράτσε, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Ι. Σκριάπας, ο διοικητής της ΠΥ Λάρισας Ζ. Μπρούζας, ο πρώην υφυπ. Αμυνας Δ. Αποστολάκης, οι πρώην Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων κ. Κλόκοζας, Βούλγαρης, Ζαζιάς, Χρηστίδης και Στεφανής, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μ. Μαγρίζος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, οι ΑΚΑΜ των ΗΠΑ κ. Αντερσον και Λι, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΑΒ Μπ. Παπασπύρου, οι πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων, Κων. Βλάχος και Κων. Λιούτας, του Συνδέσμου Εφέδρων Απ. Βερέμης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, Διοικητές Σωμάτων και Μονάδων των δύο σχηματισμών, εκπρόσωποι φορέων αξιωματικοί, πολιτικό προσωπικό και απόστρατοι.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass