Καθρέφτης της φτώχειας το Κοινωνικό Παντοπωλείο

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 450 ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ - ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2019 22:12
-Οι εργαζόμενοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων Θεόδωρος Γατζούδης, Χαρούλα Ραχωβίτη και Γιώργος Παπαδόντας -Οι εργαζόμενοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων Θεόδωρος Γατζούδης, Χαρούλα Ραχωβίτη και Γιώργος Παπαδόντας

Πριν μια δεκαετία, πριν η οικονομική κρίση προκαλέσει την εξαθλίωση πολλών Ελλήνων, καθώς την ανεργία ακολούθησε η φτώχεια, κανείς δεν φανταζόταν ότι η Λάρισα θα είχε ανάγκη μια μόνιμη κοινωνική δομή, που θα στηρίζει την επιβίωση των πολιτών της, προσφέροντας τρόφιμα για το καθημερινό τους τραπέζι.

Μάλιστα θα θεωρούσαμε υπερβολή το γεγονός, ότι τουλάχιστον 450 οικογένειες της πόλης μας, δεν έχουν ούτε τα προς το ζην και χιλιάδες άλλες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ πενιχρών απολαβών και μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων, με τη ζυγαριά να γέρνει συνεχώς με επιμονή, στο βάρος του δεύτερου.

Κανείς δεν φανταζόταν τότε, ότι θα έρθει η στιγμή που οι μεμονωμένες δράσεις φιλανθρωπίας και προσφοράς, που εμφανίζονταν κυρίως τις περιόδους των μεγάλων γιορτών της Χριστιανοσύνης, θα ήταν σήμερα πολύ λίγες για να καλύψουν την έκρηξη των αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Και κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί μια σταθερή δομή, με μοναδικό σκοπό να προσφέρει κάθε μήνα κιβώτια τροφίμων, ρούχα και παπούτσια, σε οικογένειες της Λάρισας.

Ο λόγος για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, που από το 2010 μέχρι σήμερα διένυσε μια διαδρομή με σκοπέλους, οι οποίοι όμως αντιμετωπίστηκαν με την ίδια επιμονή που είχε η δυσκολία να τους ξεπεράσει, και όχι μόνο έφερε σε πέρας τον σκοπό του, αλλά αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο…

Με υπομονή και μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να καλλιεργήσει συνειδήσεις, να ωθήσει στην ενίσχυση της αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να καταφέρει την απόλυτη ισορροπία στην πόλη: Οι Λαρισαίοι να προσφέρουν για τους Λαρισαίους, στηρίζοντας οι ίδιοι οι πολίτες τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας τους.

Οι αριθμοί «μιλούν» μόνοι τους: Το 2010, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούσε 150 οικογένειες τον μήνα. Σήμερα παρέχει βοήθεια σε 450 οικογένειες, μηνιαίως.

Συνολικά, στα 8,5 χρόνια λειτουργίας του, εξυπηρετήθηκαν 3.320 οικογένειες, που συμπεριλαμβάνουν συνολικά 13.280 άτομα.

Επίσης το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί συμπληρωματικά, από το 2016 στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) στο οποίο το προσωπικό στηρίζει τη διαδικασία διανομής των αγαθών. Να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ στον Δήμο Λαρισαίων εξυπηρετούνται σήμερα 3.708 οικογένειες (8.299 άτομα), ενώ σε επίπεδο νομού εξυπηρετούνται 6.635 οικογένειες (14.956 άτομα)».

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εν έτει 2019 και μετά από μια πολυετή εμπειρία, κάνει το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση όχι μόνο της φτώχειας αλλά και γενικότερα του κοινωνικού προβλήματος που προκαλεί, υλοποιώντας ολιστική παρέμβαση στους ωφελούμενους. Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης ανάφερε σχετικά στην «Ε» : «Η νέα φιλοσοφία του είναι η ολιστική παρέμβαση στα άτομα που έχουν ανάγκη και συγκεκριμένα η στήριξή τους σε κάθε πρόβλημά τους, από τις κοινωνικές δομές του Δήμου και από τους κοινωνικούς επιστήμονες αυτών.

Γιατί πίσω από ένα αίτημα για τρόφιμα, υπάρχει πάντα μια άλλη ανάγκη: ένα παιδί που χρειάζεται φροντιστήριο και η οικογένεια δεν έχει χρήματα να το στηρίξει, άνεργοι γονείς, ένα πρόβλημα εξαρτήσεων κ.α.».

Είναι από τα πρώτα Παντοπωλεία που λειτούργησαν στην Ελλάδα και αναλυτικά για τον ρόλο του μιλά στην «Ε» ο υπεύθυνος λειτουργίας του κ. Θεόδωρος Γατζούδης, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτό κ. Χαρούλα Ραχωβίτη και κ. Γιώργος Παπαδόντας, αναφέροντας τα εξής:

«Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, σε συμπολίτες μας που έχουν απόλυτη ανάγκη.

Η λειτουργία του χωρίζεται σε τρεις περιόδους.

1η περίοδος: Από το 2010 μέχρι το 2013, με την υποστήριξη του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λάρισας.

2η περίοδος: Από το 2013 μέχρι το 2015, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΜΚΟ «Ανθρωπομάνια».

3η περίοδος: Από το 2015 μέχρι σήμερα, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων ενώ από τον Φεβρουάριο 2018 συγχρηματοδοτείται και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διαθέτει: Τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης

είδη προσωπικής υγιεινής, είδη καθαρισμού, κατεψυγμένα προϊόντα (κρέας, λαχανικά κ.τ.λ.), είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη ψυχαγωγίας

(βιβλία, παιχνίδια cd-dvd), σχολικά είδη και είδη οικιακού εξοπλισμού. Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται από δωρεές και χορηγίες, από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και επιχειρήσεων καθώς και τη συμμετοχή του Δήμου».

Από την αρχή της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου έως και σήμερα διανεμήθηκαν πάνω από 480 τόνοι τροφίμων και ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα σε είδη ένδυσης, υπόδησης και πρώτης ανάγκης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εκτός από τη βασική δράση του, έχει στηρίξει έκτακτα περιστατικά που αντιμετώπισε η χώρα, όπως:

-Το κύμα των προσφύγων (όπου διατέθηκαν τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης). Ήταν από τις πρώτες κοινωνικές δομές στην Ελλάδα που έστειλε είδη ένδυσης και υπόδησης στους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, ενώ βοήθησε και τους πρώτους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Δήμο Λάρισας, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με άλλους φορείς.

-Οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, όπου διατέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης.

-Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Αττικής, όπου μέσα σε δύο μόνο ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 30 τόνοι τρόφιμα τα οποία και μεταφέρθηκαν σε αποθήκες της Περιφέρειας Αττικής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πλαίσιο των δράσεών του, το Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο εθελοντισμού, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας. Στο πλαίσιο αυτού, επισκέπτονται τον χώρο του μαθητές δημοτικών σχολείων και με βιωματικό τρόπο έρχονται σε επαφή με τις αρχές και τις αξίες του εθελοντισμού.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι στελέχη του έχουν εκπαιδεύσει προσωπικό 47 δήμων από όλη την Ελλάδα, πάνω στον τρόπο λειτουργίας ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου, με βάση τη δική τους εμπειρία.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass