Η Ελασσόνα γιόρτασε τη «Μεγάλη Δεσποτική Εορτή»

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2018 15:14

 «Τα Χριστούγεννα είναι η γλυκύτατη και συγκινητικωτάτη και ανέκαθεν εθεωρήθη ως οικογενειακή κατ΄ εξοχήν εορτή», έγραφε πριν χρόνια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

«Χριστός γεννάται, δοξάσατε! Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε! Χριστός επί γης, υψώθητε!», και με την καθιερωμένη θεία κατάνυξη, αλλά και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής γιορτάστηκε η «Μεγάλη Δεσποτική Εορτή», η «Μητρόπολη των Εορτών», τα Χριστούγεννα και στην επαρχία Ελασσόνας.

Στην πανηγυρική Λειτουργία της Γεννήσεως του Σωτήρος, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του ο προϊστάμενος του ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης π. Χρήστος και ο διάκονος π. Γαβριήλ.

Ο αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος ανέγνωσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζει: «…τις άγιες αυτές ημέρες εκδηλώνουμε και εκφράζουμε την αγάπη και την πίστη μας στον τεχθέντα Σωτήρα και δοξολογούμε μαζί με τους αγγέλους, τους μάγους και τους ποιμένες τον Θεό για την άκρα συγκατάβασή Του, πού καταδέχθηκε να γίνει άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπο. Η γέννηση του Υιού του Θεού είναι μέγα μυστήριο, και το μυστήριο, όπως σημειώνει η ορθόδοξη υμνολογία μας, δεν επιδέχεται έρευνα. Όχι γιατί είναι έξω από την ανθρώπινη λογική, αλλά γιατί είναι πάνω απ’ αυτήν.

Οι ιεροί μας ευαγγελιστές αισθάνονται την ανάγκη και το ιερό χρέος να αναφερθούν σ’ αυτό το μυστήριο, όχι για να ικανοποιήσουν την περιέργεια των ακροατών και αναγνωστών, αλλά για να τονίσουν ακριβώς την ιερότητα του γεγονότος και των προσώπων που σχετίζονται μ’αυτό.

Αυτό το μυστήριο μας καλεί η Εκκλησία να προσεγγίσουμε σήμερα και να μας κάνει κοινωνούς και μετόχους της ίδιας χαράς, σαν εκείνη που βίωσαν οι απλοί βοσκοί της Βηθλεέμ, οι σοφοί Μάγοι από την ανατολή και αυτή που διαλάλησαν οι άγγελοι στον ουρανό.

Αυτήν τη χαρά του μυστηρίου της ενανθρωπήσεως καλούμαστε και εμείς φέτος να προσεγγίσουμε και να βιώσουμε, την χαρά που είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, την χαρά του Χριστού και όχι την επίπλαστη κοσμική χαρά, που ξεγελάει τον άνθρωπο και δεν του προσφέρει πληρότητα πνευματική. Μέσα στα τραγικά αδιέξοδα της ανθρωπότητας, ο κόσμος απεγνωσμένα αναζητά να βρει την αληθινή χαρά. Ο ενανθρωπήσας Χριστός είναι ο μόνος που μπορεί να μας εγγυηθεί και να μας προσφέρει την αληθινή χαρά, γιατί Αυτός είναι η πηγή της χαράς, γιατί είναι ο μόνος που πραγματικά μας αγαπά. Αυτή τη χαρά και την ευλογία του Θεού επικαλούμαι προς όλους σας αγαπητοί αδελφοί, και εγκαρδίως σας εύχομαι ευλογημένα και χαρούμενα Χριστούγεννα».

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, το «παρών» έδωσαν: ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, o δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Λέκκας και κ. Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ανέστ. Σερετίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αναστ. Γκατζιούρας, Βασ. Βαρνάς, Δημ. Αντωνίου, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο αναπληρ. διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Αστ. Δημουλάς, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.

 

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass