Ο… καλός καιρός των Ρομά!

150 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΤΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΑ * ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2018 15:26
Η δημοσιογράφος της «Ε» Λένα Κισσάβου συνομιλώντας με ενήλικες μαθητές Ρομά, μαζί με τον αντιδήμαρχο Δημ. Δεληγιάννη, τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σταυρούλα Μπαξεβάνου, την επιστημονική υπεύθυνη Χρύσα Παππά και τον διαμεσολαβητή του Κέντρου Κοινότητα Ρομά κ. Νίκο Παϊτέρη Η δημοσιογράφος της «Ε» Λένα Κισσάβου συνομιλώντας με ενήλικες μαθητές Ρομά, μαζί με τον αντιδήμαρχο Δημ. Δεληγιάννη, τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σταυρούλα Μπαξεβάνου, την επιστημονική υπεύθυνη Χρύσα Παππά και τον διαμεσολαβητή του Κέντρου Κοινότητα Ρομά κ. Νίκο Παϊτέρη

Για πρώτη φορά στην ιστορία της κοινότητας των Ρομά στη Νέα Σμύρνη του Δήμου Λαρισαίων, έχουν μπει οι βάσεις μιας ολιστικής παρέμβασης ανάπτυξης, με «όχημα» την εκπαίδευση.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη τη μόρφωση, είτε για την αναζήτηση εργασίας, είτε για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, είτε για την κατάκτηση καλύτερης επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και 150 άτομα κάθονται ξανά στα θρανία για να μάθουν γράμματα.

Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός Ρομά συμμετέχει σε σχολή γονέων που δημιουργήθηκε γι’ αυτούς, υποστηρίζοντας τον γονεϊκό ρόλο τους, ενώ τα παιδιά τους συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, στα ΚΔΑΠ του δήμου, για τα οποία με περηφάνια ισχυρίζονται οι ίδιοι ότι: «Τα μαζέψαμε από τους δρόμους και τους προσφέρουμε ευκαιρίες να αθληθούν, να μάθουν περισσότερα πράγματα…».

Η εκπαίδευση μικρών και μεγάλων στη Νέα Σμύρνη, τείνει να εδραιωθεί και να αλλάξει τη ζωή των Ρομά, καθώς την αγκάλιασαν αποφασισμένοι ακόμη και για ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, που ανατρέπουν «στερεότυπα» αιώνων!

Πρόκειται για ένα τόλμημα συμμαχίας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης, που έχει τη στήριξη της κοινότητας των Ρομά και διαθέτει τις προϋποθέσεις για να πετύχει.

«Όραμά μας και το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργηθεί μια εκπαιδευτική κοινότητα» υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, με υπέρμαχους της υλοποίησής του, τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, την επιστημονική υπεύθυνη του εγχειρήματος κ. Χρύσα Παππά και τον διαμεσολαβητή του Κέντρου Κοινότητα Ρομά και πρόεδρο της κοινότητας Ρομά Νέας Σμύρνης κ. Νίκο Παϊτέρη.

Τους συναντήσαμε επί τω έργω, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, όπου κάθε απόγευμα λειτουργούν από την περασμένη εβδομάδα 8 τμήματα αλφαβητισμού Ρομά, τριών επιπέδων, με 143 εγγεγραμμένους ενήλικες μαθητές, οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν στους 155 μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στο σχολείο, τα απογεύματα λειτουργεί τμήμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους, προκειμένου να καταφέρουν οι γονείς να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αλφαβητισμού. Καθημερινά συμμετέχουν σε αυτό 50 παιδιά.

Στο πρώτο επίπεδο εντάχθηκαν αναλφάβητοι ενήλικες που δεν έχουν μπει ποτέ σε σχολική τάξη, στο δεύτερο όσοι αποφοίτησαν από την τρίτη και τετάρτη τάξη δημοτικού και στο τρίτο όσοι αποφοίτησαν από την τετάρτη και την πέμπτη τάξη δημοτικού.

«Θέλω να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα του σχολείου και δεν μπορώ. Ήρθα για να μάθω κι εγώ να διαβάζω» δηλώνει μια μητέρα-μαθήτρια στα εν λόγω τμήματα, ενώ μια άλλη υποστηρίζει: «Ούτε στην τράπεζα δεν μπορώ να πάω μόνη μου για να βγάλω χρήματα. Χρειάζομαι δύο μάρτυρες να αποδείξουν την ταυτότητά μου», και σχεδόν όλες οι γυναίκες που συμμετέχουν στα μαθήματα δηλώνουν ότι ισχυρό κίνητρο αποτελεί το γεγονός ότι θέλουν να προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά τους για να συνεχίσουν το σχολείο.

Οι άνδρες μαθητές δε, δήλωσαν: «Δεν έχω απολυτήριο δημοτικού σχολείου, για να πιάσω μια δουλειά. Ήταν αλλιώς τα χρόνια παλιά, ακολουθούσαμε τους γονείς μας σε διάφορες περιοχές της χώρας για δουλειά και δεν πήγαμε σχολείο…».

«Τι το θες το σχολείο; Μας έλεγαν. Κατοστάρικα να έχεις στην τσέπη…», αναφέρει ένας άλλος μαθητής εξιστορώντας το δικό του βίωμα και ο οποίος σήμερα δηλώνει ότι συμβουλεύει τα εγγόνια του να πάνε στο σχολείο για να μάθουν γράμματα.

«Έχω ανάγκη να μάθω να επικοινωνώ καλύτερα με τους ανθρώπους. Στην προφορά μου, στις λέξεις…» δήλωσε ένας νεαρός άνδρας.

«Βέβαια μας κοροϊδεύουν τα παιδιά μας που προσπαθούμε να μάθουμε να διαβάζουμε. Αλλά δεν πειράζει…» είπε μια μητέρα.

Οι μαθητές είναι ηλικίας από 25 μέχρι και 50 ετών και φαίνονται όχι μόνο αποφασισμένοι να «τη βγάλουν» την τάξη, αλλά και να παρακινήσουν κι άλλους να σκεφτούν σαν αυτούς, και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στα τμήματα αλφαβητισμού διδάσκουν επτά εκπαιδευτικοί (φιλόλογοι και δάσκαλοι).

Να σημειωθεί ότι στην ίδια σχολική στέγη, λειτουργεί και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Ρομά, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για απόφοιτους δημοτικού σχολείου, που επιθυμούν να λάβουν το απολυτήριο γυμνασίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass