Ιστορικό χρέος οι γερμανικές αποζημιώσεις

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 23:00

Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι απόδοση ιστορικής δικαιοσύνης, δεν υπόκεινται σε παραγραφή και το θέμα δεν φεύγει από το «τραπέζι» των διεκδικήσεων, καθώς δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ηθικό, τονίστηκε χθες το απόγευμα στην εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και του Δήμου Λαρισαίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Την παραμονή της 76ης επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου επέλεξαν οι διοργανωτές για να τιμήσουν το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης πραγματοποιώντας εκδήλωση με διακεκριμένους ομιλητές για το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων με τίτλο «Μνήμη και Χρέος, Δικαιοσύνη και Αποζημίωση».

«Το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων δεν μπορεί ούτε να παραγραφεί ούτε να ξεχαστεί. Η χώρα δικαιούται, οι Έλληνες δικαιούνται. Όλοι μας πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υψώσουμε τη φωνή μας, ώστε να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας παλλαϊκού μετώπου για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί ένα ιστορικό χρέος και είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να ωφεληθεί η χώρα μας που πέρασε τα πάνδεινα στη διάρκεια του πολέμου. «Οι Έλληνες δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα από την ενότητα και τον κοινό στόχο. Η Γερμανία δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πια πίσω από νομικά τερτίπια» κατέληξε.

Ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης, μίλησε για το νόημα του αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις προσπάθειες της Γερμανίας να κάμψει το κίνημα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς τη χώρα μας, το οποίο ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει επίσημα στη Βουλή προς ψήφιση και θα αποτελέσει την απαρχή της επίσημης διεκδίκησης της Αθήνας.

Σύμφωνα με το πόρισμα το συνολικό ποσό που δικαιούται το ελληνικό έθνος είναι περίπου 300 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το κατοχικό δάνειο, τις οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων ζητημάτων. «Δεν μας αρκούν οι χειρονομίες καλής θέλησης. Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Αυτό το ζήτημα θα φτάσει στο τέλος όταν ο λαός το πάρει στα χέρια του» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, κατά την ομιλία του σημείωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις «Είναι η κορυφαία πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στο μεταπολεμικό διεθνές σύστημα. Αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της νομικής, πολιτικής, ιστορικής και ηθικής ευθύνης της Γερμανίας για την ολοσχερή καταστροφή των υποδομών της χώρας μας ως «οχυρού», και όχι μόνο ως «σταθμού» της Βέρμαχτ, την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, τη λεηλασία και καταστροφή των αστικών περιουσιών και το αιματοκύλισμα μυριάδων μαρτυρικών κοινοτήτων στη διάρκεια της Κατοχής. Η επανόρθωση, όμως, δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας ίασης του λαού μας από τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια μετάβαση από την παρατεταμένη θυματοποίηση και την άρνηση της δικαίωσης, στην κυριαρχική πορεία του στο μέλλον. Είναι τέλος η ύψιστη πράξη αποκατάστασης της εξουσίας του ελληνικού λαού να γράψει εκείνος τον επίλογο στο αιματοβαμμένο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Τριπλή Κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα».

Ο συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αντιστασιακός κ. Βασίλης Μπρακατσούλας, τόνισε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει ωριμάσει και θα πρέπει πλέον η Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες και έμπρακτα για τα φοβερά εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας, καθώς αθετεί επί δεκαετίες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο. «Ο αγώνας για τις γερμανικές οφειλές είναι αγώνας για μνήμη και δικαιοσύνη, για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος, υπ. διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, πρ. εμπειρογνώμων Διεθνούς Δικαίου για τη Διακομματική Επιτροπή Γερμανικών Οφειλών (2016), κ. Δημήτρης Κούρτης, αναφέρθηκε στην υποχρέωση επανόρθωσης της Γερμανίας στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που έκαναν οι ένοπλες δυνάμεις της την περίοδο της Κατοχής και στην περίφημη Συνθήκη 2+4 του 1990 (μεταξύ Αν. και Δυτ. Γερμανίας, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, ΗΒ και Γαλλίας, για διευθέτηση εκκρεμοτήτων του Β’ ΠΠ) πάνω στην οποία βασίζει τα επιχειρήματά της η Γερμανία για να μην ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της. Όπως τόνισε «η Ελλάδα δεν υπέγραψε ούτε επικύρωσε τη Συνθήκη 2+4, ενώ ουδέποτε αποδέχθηκε άμεσα ή έμμεσα ότι εκείνη είχε το αποσβεστικό αποτέλεσμα που της αποδίδει η Γερμανία. Αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του διεθνούς δικαίου, οικουμενικής αποδοχής, ότι οι διεθνείς συμφωνίες αναπτύσσουν τα αποτελέσματά τους μόνον μεταξύ των κρατών που τις συνομολόγησαν ή τις αποδέχτηκαν. Η αρχή αυτή καταγράφεται στο άρθρο 34 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (1969) και απηχεί εθιμικό διεθνές δίκαιο. Στην περίπτωση που μας αφορά, άμεσο αποτέλεσμα της εν λόγω νομικής αρχής είναι ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να στερηθεί των αξιώσεων και δικαιωμάτων της στη βάση μιας διεθνούς συμφωνίας που για την ίδια αποτελεί res inter alios acta, δηλαδή συμφωνία στην οποία δεν μετέχει και απ’ την οποία δεν δεσμεύεται. Δεύτερον, η Συμφωνία 2+4 δεν περιλαμβάνει –ούτως ή άλλως– καμία ρήτρα παραίτησης αξιώσεων, και πολύ περισσότερο αξιώσεων για μεταπολεμικές επανορθώσεις».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας Ζήσης Μπρούζας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Απ. Σουρλαντζής, Γ. Σούλτης, Π. Νταής, ο γνωστός ποινικολόγος κ. Γιάννης Διαμαντής, ο αντιστασιακός Αθ. Ριζάκης, η αντιπρόεδρος της ΔΠΛ κ. Άννυ Ψάρρα - Περίφανου, ο πρόεδρος της ΙΣΚΛ κ. Μ. Μαγρίζος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, οι ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πρόεδροι οργανισμών, συλλόγων και φορέων της πόλης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass