ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Ναι» στην Ευρώπη, «όχι» στα διχαστικά δημοψηφίσματα

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2015 7:52

Την αντίθεσή του «στα διχαστικά διλήμματα τα οποία δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία», πόσο μάλιστα όταν προκύπτουν από κρίσιμα δημοψηφίσματα, καλώντας ταυτόχρονα τους Έλληνες πολίτες «να επιλέξουν τον δρόμο της ιστορικής ευθύνης, διασφαλίζοντας τη θέση της Πατρίδας μας στην Ευρώπη» εξέφρασε χθες η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία κυριάρχησαν οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.

Το Σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με τους συμβούλους της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης να ψηφίζουν Ναι, τους συμβούλους των παρατάξεων που ανήκουν σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Χρυσή Αυγή να ψηφίζουν Όχι, τον εκπρόσωπο των Οικολόγων να ψηφίζει λευκό και τον εκπρόσωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποχωρεί.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το οποίο παραδόθηκε χθες από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρει τα εξής: «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζοντας την αγωνία των συμπολιτών μας για επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα και συναισθανόμενη το βάρος των ιστορικών στιγμών που διανύει ο τόπος δηλώνει: Α) Είμαστε αντίθετοι στα διχαστικά διλήμματα τα οποία δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου καθώς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ευθύνης έστω και την ύστατη αυτή ώρα για ένα κοινό πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών και της Πατρίδας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γνωρίσει ξανά εθνικό διχασμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε εθνική περιπέτεια. Β) Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν το δρόμο της ιστορικής ευθύνης διασφαλίζοντας τη θέση της Πατρίδας στην Ευρώπη. Δεν δεχόμαστε το αδιέξοδο μιας τεχνικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης να αποτελέσει το ορόσημο για την απομόνωση και την περαιτέρω βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Για εμάς είναι αδιανόητη η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη και η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Η Ελλάδα να μείνει Ενωμένη, να μείνει στην Ευρώπη. Εκεί που ιστορικά ανήκει».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ

Το αίτημα για ένταξη στην ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, ως κατεπείγον θέμα, σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κ. Καραμπάτσας και Κ. Τύμπας, οι οποίοι ζήτησαν «το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση ΥΠΕ του ΝΑΙ στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τους κ. Καραμπάτσα, Τύμπα «φρονούμε ότι κανείς, από οποιοδήποτε μετερίζι και αν βρίσκεται, δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει. Ιδιαίτερα ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης τον οποίον και υπηρετούμε πρέπει σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο και ενόψει των ιστορικών στιγμών που περνάει η χώρα μας να πάρει σαφή και ανοιχτή θέση υπέρ του ΝΑΙ στην Ευρώπη».

Αναλυτικότερα ο Κ. Καραμπάτσας υποστήριξε ότι «ξέρουμε τι θα γίνει στη χώρα μας τη Δευτέρα εάν επικρατήσει το Όχι, αφού ήδη το βλέπουμε μπροστά μας, με ουρές στα ΑΤΜ, στα σούπερ μάρκετ και μια νεκρή αγορά. Έχει ενδιαφέρον επίσης η πρόταση του ευρωβουλευτή Χρυσόγονου προς τον κ. Τσίπρα για αλλαγή διαπραγματευτικής πολιτικής, αφού η ασκούμενη, μας οδηγεί σε αδιέξοδο».

* Ο Κ. Τύμπας τόνισε ότι «εάν κυριαρχήσει το Όχι στη συμφωνία, τότε η χώρα μας μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ η χώρα θα μπει σε περιπέτειες με ταξικές αντιδράσεις και εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις». Ακόμη ως αγρότης που είναι εξέφρασε την αγωνία του αγροτικού κόσμου για το μέλλον του, χωρίς τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, το τσεκ, τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων κλπ. Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για προσπάθεια υφαρπαγής ψήφου στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με τον τρόπο που έθεσε το ερώτημα, προτάσσοντας πρώτα το Όχι στο ψηφοδέλτιο.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στ. Ντούρος ανέφερε ότι «ο λαός βρίσκεται σε ένα δίλημμα, από την μία να αποτινάξει τις αλυσίδες των μνημονίων, κόντρα σε ένα κλοιό απίστευτης τρομοκρατίας ή να κάνει ό,τι επιτάσσουν τα πιόνια του Γιούνκερ. Η απάντηση είναι προφανής. Εμείς όμως σαν παράταξη δεν θα συμμετέχουμε σε μια φιλοσοφική συζήτηση που θα γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί θεωρούμε ότι η μάχη πρέπει να δίνεται στους δρόμους, γι’ αυτό και θα αποχωρήσω από τη συνεδρίαση».

Κατά την αποχώρησή του και προκληθείς από συμβούλους της πλειοψηφίας ο κ. Ντούρος ξεκαθάρισε ότι: «το Όχι στο προσεχές δημοψήφισμα θα πρέπει να σημάνει και την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν λειτουργεί προς όφελος των λαών». Απάντηση που έγινε δεκτή με σεβασμό από τους περισσότερους συμβούλους, καθώς όπως ανέφεραν «τουλάχιστον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέει την αλήθεια για τις διαθέσεις και τους στόχους της και δεν υποκρίνεται, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

* Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Νίκος Πουτσιάκας χαρακτήρισε «απαράδεκτο το τελεσίγραφο των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς επιθυμούν αποκλειστικά την πτώση της. Ακόμη υπερασπίστηκε το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο δεν επιβλήθηκε από κανέναν, αλλά από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Όσον αφορά στη θέση των Οικολόγων Πράσινων, αυτή είναι «Ναι στην Ευρώπη, όχι στη συμφωνία που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές. Ναι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι στον θάνατο των λαών της».

* Η εκπρόσωπος της «Συμφωνίας Ευθύνης» Λίτσα Λιακούλη, αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος που είναι η νεκρή αγορά, οι ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών, των σούπερ μάρκετ κι αλλού, εξέφρασε τον προβληματισμό της για «το σκηνικό πόλωσης και διχασμού που θα δημιουργήσει το δημοψήφισμα στην ελληνική κοινωνία» και υποστήριξε ότι «το μήνυμα που πρέπει να στείλει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είναι ότι θέλει να είναι παρών στον ευρωπαϊκό χάρτη του αύριο, σαν μια κοιτίδα ανάπτυξης και να καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αγωνιστούν πάνω σε ομοψυχία και ομόνοια.

* Ο εκπρόσωπος του «Δρόμου της Ανατροπής» κ. Σταμπουλής, υποστήριξε ότι «στο δημοψήφισμα δεν τίθεται θέμα Ευρώπης ή μη, αλλά αν επιθυμούμε τη συμφωνία των δανειστών ή όχι. Αν θέλουμε να συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας ή όχι. Όσον αφορά στις διαθέσεις της κυβέρνησης, αυτές φάνηκαν και από τη χθεσινή νέα συμβιβαστική πρόταση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Επίσης ο κ. Σταμπουλής αναρωτήθηκε «γιατί όσοι μίλησαν για ουρές στα ΑΤΜ δεν έκαναν αναφορά και στις αντίστοιχες ουρές των φτωχών στα συσσίτια». Επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων, «αφού μη εκλεγμένα όργανα, όπως η ΕΚΤ, ο EMSF καθοδηγούν το Γιούρογκρουπ κι άλλες δημοκρατικά εκλεγμένες ομάδες» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι ημέρες που διανύουμε θυμίζουν ημέρες του ’40».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι αντέτειναν ότι «το 40 το Όχι το είπε ένας ηγέτης, ο Μεταξάς, ο οποίος δεν πέταξε την καυτή πατάτα στον λαό».

* Από την «Ελληνική Αυγή», ο Ευθ. Καλούτσας χαρακτήρισε «σωστή την απόφαση του δημοψηφίσματος, διότι κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει και ο κυρίαρχος λαός, αν και δεν συμφωνούμε με την πολιτική Τσίπρα, ο οποίος είπε μεν ψέματα στον ελληνικό λαό για τα μνημόνια που δεν έσκισε και από την άλλη ετοιμάζεται να λάβει νέα υφεσιακά μέτρα. Για μας η παραμονή στο ευρώ συνδέεται μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους και ένα αναπτυξιακό πακέτο. Όσον αφορά σε τυχόν επιστροφή στη δραχμή, μπορεί αυτό το γεγονός αρχινά να είναι επώδυνο για την πατρίδα, αλλά στην πορεία μπορεί να γίνει αφετηρία για μια νέα αρχή».

* Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε «δημοκρατικό δικαίωμα του λαού την επιλογή του δημοψηφίσματος, ενώ το ερώτημα -έτσι όπως ετέθη- είναι απόλυτα σαφές. Ο αγώνας μας αφορά τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Οι οικονομικά δυνατοί της Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να στηρίζουν τους αδύναμους. Αν επικρατήσει το Όχι στο δημοψήφισμα, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της κυβέρνησης. Όσον αφορά στο προτεινόμενο ψήφισμα της ΕΝΠΕ, με λύπη μου βλέπω ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην εκβιαστική πολιτική των δανειστών και στην απόπειρά τους να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στη χώρα μας, τρομοκρατώντας τον λαό».

* Δριμύ κατηγορώ, με πολύ σκληρή γλώσσα, κατά της κυβέρνησης από τον Γιώργο Λαδόπουλο, ο οποίος αφού διέκρινε σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -εντός και εκτός κυβέρνησης- την αλαζονεία και το ψώνιο της εξουσίας, μίλησε για τον κίνδυνο η χώρα μας να μπει σε καταστάσεις διχασμού και εθνικής διχόνοιας. Επέκρινε τον υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος έκανε λόγο για μία ωραία νύκτα και μία καλύτερη μέρα και την επόμενη ο κόσμος ξημέρωσε μπροστά στα ΑΤΜ, με τους ηλικιωμένους να λιποθυμούν και κάποιους να κλαίνε για τις χαμένες καταθέσεις τους. Οι ΣΥΡΙΖΑιοι μας διαβεβαίωναν ότι οι τράπεζες έχουν χρήματα και τώρα μετά βίας μας δίνουν 50 ευρώ την μέρα. Είναι λίγοι, δειλοί, ψεύτες και προδότες. Χάσαμε 5 μήνες διεκδικώντας μία λύση που δεν πιστεύουν-\θέλουν στην κυβέρνηση. Εγώ δεν λέω ότι οι προηγούμενοι κυβερνώντες τα έκαναν σωστά, αλλά λάθη δεν κάνουν μόνο οι πεθαμένοι και οι τεμπέληδες. Κλείνοντας εκφράζω και την αγωνία των αγροτών για τις επιδοτήσεις που θα χαθούν, διότι δεν γίνεται να είμαστε εκτός Ευρώπης και οι Ευρωπαίοι να συνεχίζουν να μας στέλνουν χρήματα. Η ΚΑΠ διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες κι όπως τις προάλλες πέταξαν έξω τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, έτσι και τη Δευτέρα θα πετάξουν έξω τον Έλληνα αγρότη».

Οι τοποθετήσεις συμβούλων συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass