Εφυγε ένας χαρισματικός ιεράρχης

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2018 22:01

Για έναν ιεράρχη «χαρισματικό, φιλάνθρωπο, γαλήνιο, που ήταν πάντα δίπλα στους ανθρώπους, που έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία, με πλούσιο κοινωνικό έργο» κάνουν λόγο στις συλλυπητήριες ανακοινώσεις τους, οι τοπικοί φορείς, με αφορμή την εκδημία εις Κύριον του μακαριστού μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου.

Με αισθήματα ανείπωτης θλίψης οι τοπικοί φορείς, με τους οποίους συνεργάστηκε άψογα ο μακαριστός, αποχαιρετούνε τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Αναλυτικότερα:

 

* Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης: «Η πόλη της Λάρισας έχασε τον πνευματικό της πατέρα και η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου τον Επίσκοπό της. Η Λάρισα πενθεί για την απώλεια του Μητροπολίτη της, ο οποίος επί σειρά ετών πορεύτηκε με γνώμονα την αγάπη, τη σύνεση και τη γλυκύτητα λόγου και έργου που τον χαρακτήριζε, καθώς και την αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες. Με αισθήματα οδύνης αλλά και ευγνωμοσύνης προς τον εκλιπόντα για το έργο που επιτέλεσε στη Μητρόπολή μας, η Λάρισα πάνδημα θα τον συνοδεύσει στην εξόδιο ακολουθία».

* Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης αναφέρει: «Διερμηνεύοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα των Λαρισαίων, εκφράζω τη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου. Του φωτισμένου Ιεράρχη που με το ποιμαντορικό του έργο έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις αγωνίες τους και που μέσα στην κρίση, με το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, στάθηκε στο πλευρό όλων των αναξιοπαθούντων. Ο διακριτικός βίος του, η σεμνότητα με την οποία πορεύτηκε και η αγάπη που περιέβαλε το ποίμνιό του για 24 χρόνια, θα αφήσουν για πάντα ανεξίτηλο το στίγμα τους στη Λάρισα, τον τόπο που με τόση ευγνωμοσύνη θα θυμάται όλα όσα προσέφερε. Το ποίμνιο, η Εκκλησία και η πατρίδα τον αγάπησαν, τον ακολούθησαν και κρατούν στη μνήμη την προσφορά, τις παρακαταθήκες και τον σοφό λόγο του».

* Ο περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός: «Με οδύνη ψυχής και βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα την αδόκητη εκδημία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου. Ο προσφιλέστατος Ιεράρχης μας ήταν μια ανοιχτή αγκαλιά για την περιφέρειά μας. Υπήρξε για όλους ο στοργικός Πατέρας, ένας ακούραστος και ενεργός συμπαραστάτης σε όλες τις δυσκολίες, σε κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο. Αθόρυβος αλλά πολύδραστος Ιεράρχης, με το λιτό βίο, τη σεμνότητα, την πραότητα, την ευγένεια και τον κρυστάλλινο ορθόδοξο λόγο του, έγραψε τη δική του ιστορία επί 24 χρόνια στο πνευματικό πηδάλιο της ιστορικής και ευλογημένης Μητροπόλεώς μας. Το μαρτυρεί το πλούσιο και πολυσχιδές, πνευματικό και κοινωνικό, έργο του, που ξεδιπλώνεται παντού. Το μαρτυρεί η ειλικρινής, αγνή θλίψη, το πένθος σύμπαντος του κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου».

* Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Στον μητροπολίτη Ιγνάτιο που «ποίμανε ως “καλός ποιμήν” με διάκριση επί 24 χρόνια την επαρχία που του εμπιστεύθηκε η εκκλησία της Ελλάδος» αφιέρωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος την ομιλία του στην επετειακή Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, για τα 25 χρόνια του θεσμού, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο Θεσσαλός πολιτικός, στη φορτισμένη συναισθηματικά παρέμβασή του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος ποίμανε ως καλός ποιμήν με διάκριση επί 24 χρόνια την επαρχία που του εμπιστεύθηκε η εκκλησία της Ελλάδος, ορθοτομώντας το λόγο της αληθείας. Διακρίθηκε για την πραότητα, τη σεμνότητα, το εκκλησιαστικό του ήθος, την προσήλωσή του στην ορθόδοξη παράδοση, το θεολογικό του κήρυγμα που έδινε κουράγιο και ελπίδα στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο, αλλά και για το πλούσιο κοινωνικό του έργο. Κλήθηκε να αναλάβει το πηδάλιο της τοπικής μας εκκλησίας σε καιρούς εμπερίστατους. Γεύτηκε πικρίες, αλλά με την ιώβειο υπομονή, που πάντα τον διέκρινε, κατάφερε να ξεκλειδώσει την αγάπη του ποιμνίου του, που σήμερα πάνδημα θρηνεί τον Άξιο επίσκοπό του. Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο. Κρατούμε ως παρηγοριά το προσωπικό του παράδειγμα, το φωτεινό παράδειγμα της ανιδιοτελούς αγάπης προς τον πλησίον και της αλληλοσυγχώρεσης. Αιωνία του η μνήμη!»

* Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρ. Κέλλας: «Σήμερα ενώνω τις προσευχές μου με αυτές του λαού της Λάρισας για “καλό Παράδεισο” και αποχαιρετώ τον άξιο Δεσπότη μας με πόνο καρδιάς.

Ο Μακαριστός Ιγνάτιος υπήρξε πραγματικός ιεραπόστολος του Θείου Λόγου.

Σεμνός και ταπεινός μέχρι την τελευταία του μέρα, υπηρέτησε το ποίμνιό του με προσήλωση, ανοίγοντας τις πόρτες της εκκλησίας διάπλατα, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Ο σεβάσμιος Πατέρας μας, συγχώρεσε εν ζωή όλους του επικριτές του με μεγαλείο ψυχής, δίνοντας θαυμαστό παράδειγμα σε όλους μας.

Ο Κύριος ας αναπαύσει την ψυχή του».

* Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γ. Κατσαντώνης: «Η ποιμαντορία του επισφραγίστηκε από ένα θεάρεστο εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό έργο, για 24 συνεχή έτη, μέσα από την πολυσχιδή προσφορά του στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων πολιτών της Λάρισας που έβρισκαν καταφύγιο στο λόγο του και το ποίμνιό του. Ήταν για όλους μας ένας χαρισματικός και ευγενής Ιεράρχης, που υπηρέτησε υποδειγματικά την Ορθοδοξία και χάραξε με τη φώτισή του και τις προσευχές του, την ξεχωριστή πορεία της Μητρόπολης Λάρισας».

* Η επικεφαλής αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου: «Με αίσθημα ανείπωτης θλίψης αποχαιρετώ τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας Ιγνάτιο. Ο πνευματικός μας Πατέρας υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή της Ορθοδοξίας. Άνθρωπος του μέτρου και της σωφροσύνης, καλοσυνάτος και πράος, κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες της εκκλησίας στο ποίμνιο της πόλης, και να μας φέρει πιο κοντά στο Θεό. Σε μέρες δύσκολες στάθηκε πραγματικό αποκούμπι για όσους τον είχαν ανάγκη και ο λόγος του υπήρξε βάλσαμο για τις ψυχές όλων όσων χρειάζονταν γιατρειά. Η πόλη της Λάρισας πενθεί και μαζί της πενθεί η Ορθοδοξία για την απώλεια ενός άξιου Δεσπότη, ενός υπέροχου ανθρώπου. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα παίρνουμε κουράγιο απ’ όσα μας δίδαξε. Ο Θεός, είμαι σίγουρη, πως τον έχει ήδη εκ δεξιών Του».

* Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη» κ. Έκτορας Νασιώκας: «Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα και με τον πράο χαρακτήρα του κατάφερε να ενώσει το ποίμνιό του και να σταθεί αρωγός σε κάθε καλή προσπάθεια. Τον γνώρισα το 1994, λίγες μέρες πριν τη χειροτονία του ως Μητροπολίτης, και οι σχέσεις υπήρξαν πάντοτε εγκάρδιες. Η Λάρισα θα τον θυμάται για πάντα. Καλό Παράδεισο να έχει».

* Ο επικεφαλής της «Νέας Λάρισας», Ντίνος Διαμάντος σε δήλωσή του σημειώνει πως «με οδύνη και θλίψη αποχαιρετάμε τον Πνευματικό μας Πατέρα Μακαριστό πια, Μητροπολίτη μας Ιγνάτιο. Ένας Φωτεινός Ιεράρχης που με συνετό, ήπιο αλλά θαρρετό λόγο συνέβαλλε στην ανύψωση της Θρησκευτικής μας Πίστης αλλά και της ενσυνείδητης υπηρέτησης των πανανθρώπινων Χριστιανικών Αξιών και του Ελληνισμού της τοπικής κοινωνίας. Το έργο και οι παρακαταθήκες του τεράστιες. Αισθανόμαστε Πατερική ορφάνια, Πνευματική ένδεια αλλά και απέραντη ευγνωμοσύνη. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του».

* Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλος: « Υπήρξε άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας με σπουδαίο και πολυσχιδές φιλανθρωπικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο. Ένας Άγιος άνθρωπος που έβαζε πάνω από όλα την αγάπη του για τον Θεό, την ιεροσύνη και τον συνάνθρωπό του. Η αιφνίδια απώλεια του Ποιμενάρχη μας είναι οδυνηρή για τον τόπο. Οι προσευχές του και η ευγενική του μορφή θα μας συνοδεύουν πάντοτε. Αποτίοντας τον ελάχιστο αλλά οφειλόμενο φόρο τιμής στον σεπτό Ιεράρχη υποβάλλω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία, στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στην πνευματική του οικογένεια, στο ορφανεμένο ποίμνιό του και στους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

* Ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος: «Με βαθιά οδύνη και αληθινό πόνο ψυχής στεκόμαστε αυτή την ώρα ενώπιον της είδησης για την κοίμηση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας Ιγνατίου. Δεν είναι απλά μια δύσκολη στιγμή. Δεν είναι μόνο μια θλιβερή στιγμή.

Είναι μια ώρα πένθους και μεγάλης λύπης για όλους μας.

Η Λάρισα γνώρισε στο πρόσωπό του όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του τον ακούραστο και ανιδιοτελή εργάτη με το τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό, εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο του.

Θα τον θυμόμαστε για την πλούσια προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινωνία».

* Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Τεμπών Γ. Μανώλης: «Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης διακονώντας την Μητρόπολη Λάρισας, για 24 συνεχή έτη. Τον γνώρισα το 2004. Ήταν πράος και γλυκύς, γαλήνιος και υπομονητικός, συμπονετικός με λόγο και πράξεις αγάπης. Οι σχέσεις μας ήταν εγκάρδιες. Θα τον θυμόμαστε για πάντα. Καλό Παράδεισο».

* Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: «Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνάτιου. Ο εκλιπών υπήρξε για 24 συναπτά έτη ένας συνετός και μετριοπαθής ιεράρχης, ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιό του».

* Η ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας: «Επρόκειτο για έναν πραγματικό θρησκευτικό πνευματικό ηγέτη. Πρωτοπόρος για την εποχή του, ακούραστος στις υπηρεσίες του ποιμνίου του, αποτέλεσε πρότυπο Πίστης και Αρετής. Σε χαλεπούς καιρούς συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αξιοπρέπειας. Συμμεριζόμαστε και συμμετέχουμε στο πένθος που έχει σκεπάσει την πόλη μας».

* Το «Κίνημα Αλλαγής» Λάρισας: «Πράος και γλυκύς, γαλήνιος και συμπονετικός, με λόγο αγάπης και συγχώρεσης διακόνησε τη Μητρόπολή μας, για 24 συναπτά έτη. Το κοπιώδες κοινωνικό και πνευματικό του έργο, αποτελεί παρακαταθήκη και συνάμα ύμνο στην αγάπη, τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη».

* Ο ΣΘΕΒ: «Η πόλη της Λάρισας πενθεί και μαζί της πενθεί η Ορθοδοξία για την απώλεια ενός άξιου Δεσπότη. Ο πνευματικός μας Πατέρας υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή της Ορθοδοξίας. Επρόκειτο για έναν πραγματικό θρησκευτικό πνευματικό ηγέτη. Ιεράρχης χαρισματικός, φιλάνθρωπος, γαλήνιος, συμπονετικός και πάντα δίπλα στους ανθρώπους- στις ανάγκες και στις αδυναμίες τους. Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, Φωτισμένος και ένας Ποιμένας που αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό έργο. Θα είναι πάντα στην καρδιά μας με αγάπη και σεβασμό».

* Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας για τη Μακεδονία»: «Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λάρισας για τη Μακεδονία, εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του Ποιμενάρχου μας και εύχονται από καρδιάς ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Ο Μακαριστός υπήρξε υπόδειγμα Ιεράρχου, που εκόσμησε την Ελλαδική Εκκλησία και ένθερμου πατριώτη, η ψυχή του οποίου ήταν μεστή από αγάπη για τον άνθρωπο, την Πατρίδα και το Έθνος. Είναι νωπή η μνήμη της δυναμικής παρουσίας της τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόσφατο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας, η οικονομική στήριξη, που παρείχε στη διοργάνωσή του καθώς και το συγκλονιστικό και γεμάτο αλήθειες μήνυμά του με το οποίο ένωσε τη φωνή του από το κρεβάτι του πόνου με τις δικές μας για τα Εθνικά δίκαια και την ιστορική αλήθεια. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!».

* Ο Σύλλογος Κυπρίων: «Ο αείμνηστος Ποιμενάρχης μας υπήρξε πιστός και ακάματος συμπαραστάτης στους ευγενείς αγώνες του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας, προσευχόμενος πάντα για απελευθέρωση της Κύπρου από του Τούρκους εισβολείς και κατακτητές της γης των προγόνων μας. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα. Ας είναι αιωνία η Μνήμη του και ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

* Το Επιμελητήριο Λάρισας: «Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λάρισας εκφράζουν τη θλίψη τους στο άγγελμα της εκδημίας του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου. Άφησε παρακαταθήκη τον ιερό του λόγο, την πραότητά του και την ιεροσύνη του, σε μία εποχή που όλοι μας έχουμε την ανάγκη στήριξης και συνδρομής στην καθημερινότητά μας».

* Η δημοτική σύμβουλος Λαρισαίων κ. Μαίρη Καμηλαράκη: "Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη και εκφράζω τη θλίψη μου για την κοίμηση

του αγαπημένου μας Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου. Δεν υπάρχουν λόγια για να μετριάσουν την οδύνη και τον θρήνο. Υπήρξε ένας Άγιος άνθρωπος, ένας ευγενής και χαρισματικός Ιεράρχης, ένας ταπεινός εργάτης της Εκκλησίας, ένας φιλάνθρωπος που έβαζε πάνω από όλα την αγάπη του για τον Θεό, την ιεροσύνη και τον συνάνθρωπό του, ενώ κύριο μέλημά του υπήρξε η κατήχηση της νεολαίας μας.

Σήμερα χάσαμε τον πνευματικό μας Πατέρα. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Είναι βέβαιο πως είχε πολλά να προσφέρει ακόμα στο ποίμνιό του.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και στους οικείους του.

Καλό Παράδεισο Σεβάσμιε Πατέρα. Το μεγαλείο της πνευματικής Σου Ιεροσύνης θα συνεχίσει να μας φωτίζει από τους ουρανούς".

* Ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου Ν. Μαλάκος: «Θρηνούμε ένα μεγάλο ιεράρχη, τον πνευματικό ηγέτη του Τυρνάβου ο οποίος καθημερνά αγωνιούσε για την πνευματική και όχι μόνο πορεία της πόλης μας η οποία πόλη πάντοτε ζητούσε τις ευλογίες του για τον καθημερινό της αγώνα.

Ο Τύρναβος αγάπησε τον μητροπολίτη του ο οποίος τα πρώτα του βήματα ως μητροπολίτης τα έκανε στον Τύρναβο. Είμαστε βαθιά συντετριμμένοι και παρακαλούμε τον Θεό να τον δεχθεί στην αγκαλιά του όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό ποιμενάρχη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass