Γιορτή με κόντρες στο Μεταξοχώρι

Πλούσιες εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλον του κερασιού

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2018 22:50

Παρουσία πλήθους κόσμου και με ποικίλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μεταξοχώρι της Αγιάς η 39η Γιορτή Κερασιού.

Η περιοχή, για ακόμη μια χρόνια πιστή στο ραντεβού της, τίμησε τον μόχθο των κερασοπαραγωγών, ανέδειξε τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, διαφήμισε το ήδη ξακουστό σε όλη τη χώρα προϊόν της, ενώ παράλληλα πρόβαλε το φυσικό της κάλλος και την υπέροχη πολιτιστική της κληρονομιά.

«Σήμερα τιμούμε τους ανθρώπους της παραγωγής. Αυτούς που πραγματικά προσφέρουν στο εθνικό μας προϊόν και στον εθνικό μας πλούτο. Τους ανθρώπους που αποτελούν προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, κατά τα εγκαίνια το βράδυ του Σαββάτου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας, δεν παραδινόμαστε, αντιστεκόμαστε και επιζητούμε άμεσα μέτρα για μια παραγωγική επανάσταση, ώστε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μεγάλης ανεργίας, της φυγής των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και της εγκατάλειψης των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο» είπε και υπογράμμισε τη στήριξη από την Περιφέρεια της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά γι’ αυτή, «από τη μια με χιλιάδες έργα που υλοποίησε και υλοποιεί σε όλη τη Θεσσαλία και, από την άλλη, με τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας».

Για τις δυσκολίες στο να είσαι σήμερα αγρότης και να προσπαθείς να επιβιώσεις μίλησε ο παραγωγός και πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου Πέτρος Σίμος. Στην εκτενή ομιλία του έκανε λόγο για εφαρμογή αντιαγροτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Καταφέρθηκε ιδιαίτερα ενάντια στη σημερινή κατηγορώντας την για αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία του αγροτικού κόσμου, για αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα, ΦΠΑ και πετρέλαιο, για σοβαρή μείωση στο αφορολόγητο, για αδικαιολόγητα τεκμήρια διαβίωσης, τέλη επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ σε αποθήκες, στάβλους, οικόπεδα και χωράφια. Αναφέρθηκε στις συνεχείς πληρωμές για δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποιήσεις ψεκαστικών, ΚΤΕΟ αγροτικών μηχανημάτων και χαράτσια ύδρευσης και άρδευσης. Τόνισε τις καταστρεπτικές συνέπειες που είχε το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία για τους παραγωγούς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα των ανοιχτών τιμών στη διακίνηση των προϊόντων. Χαρακτήρισε τον ΕΛΓΑ μηχανισμό δανειοδότησης των αγροτών προς το κράτος, «αφού εισπράττει από αυτούς υπέρογκα ποσά και αρνείται συστηματικά από το 2011 της υποχρέωσής του να συμμετέχει στο ταμείο του σε ποσοστό 20% επί των συνολικών εισφορών». Κατηγόρησε δε ανοιχτά τον ΕΛΓΑ για επιλεκτικές αποζημιώσεις και για συνεχή τερτίπια προσπαθειών αποφυγής τους. Για την αντιχαλαζική προστασία αναρωτήθηκε ποιος αγρότης σήμερα έχει χρήματα για να μπορέσει να βάλει αντιχαλαζικά δίχτυα στον μικρό και κατακερματισμένο του κλήρο, «όπως προτείνει ο ΕΛΓΑ αποφεύγοντας να στηρίξει και να εκσυγχρονίσει τα αντιχαλαζικά κανόνια», και ολοκλήρωσε καλώντας τους αγρότες σε αδιάκοπο αγώνα διεκδικήσεων στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την ποινικοποίηση, και από αυτήν την κυβέρνηση, των κινητοποιήσεων.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Στην ομοβροντία παραπόνων του κ. Σίμου απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδόπουλος Νίκος, ο οποίος υπεραμυνόμενος των επιλογών της κυβέρνησης, χαρακτήρισε ανακριβή τα όσα ειπώθηκαν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος υπενθύμισε τόσο ότι αν και η επιδότηση στην αντιχαλαζική, αντιβρόχινη και αντιπαγετική προστασία είναι 100% για τις Ομάδες Παραγωγών και φτάνει στο 80% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες παρόλα αυτά δεν υπάρχει ανταπόκριση, όσο και την ψήφιση νόμου προστασίας των παραγωγών από εμπόρους οι οποίοι αδυνατούν ή αποφεύγουν να εξοφλήσουν τα τιμολόγια μέσα σε δύο μήνες από την έκδοσή τους. Κάλεσε, επίσης, τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό άμεσα να καταθέσει φάκελο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία το κεράσι της περιοχής, όπως έγινε με το κάστανο, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ανοίξει για το συγκεκριμένο φρούτο και η μεγάλη αγορά της Κίνας. Ολοκληρώνοντας, διαμήνυσε προς όλους πως πλέον σύγχρονος αγρότης με προοπτικές και ωφελούμενος από προγράμματα ενισχύσεων είναι ο πιστοποιημένος, εκπαιδευμένος και ενταγμένος σε κάποια Ομάδα Παραγωγών ή Συνεταιρισμό αγρότης.

Ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, μίλησε για την προσπάθεια που καταβλήθηκε όλα τα χρόνια της κρίσης από τις κυβερνήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να κρατηθεί αρραγής η κοινωνική συνοχή, και τόνισε την ανάγκη πια έναρξης συζήτησης για την αναπτυξιακή παραγωγική προοπτική της χώρας. Επισήμανε το γεγονός ότι τα κεράσια φέτος δεν πήγαν καλά στις αγορές και κατηγορηματικά εξέφρασε την άποψη πως οι αγρότες, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να πληρώνονται αξιοπρεπώς, οφείλουν να στραφούν στη σύσταση δυνατών Ομάδων Παραγωγών και συνεταιρισμών, στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στην πιστοποίηση των προϊόντων.

Σύντομο χαιρετισμό, εκ μέρους της Ένωσης πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών, απηύθυνε το μέλος της Βάσω Αλεξανδρίδου, η οποία και διατύπωσε την άποψη πως είναι αναγκαία η τυποποίηση και μεταποίηση των προϊόντων με την ανάλογη στήριξη μέσω προγραμμάτων και ενημέρωσης από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Λάρισας, η γενική γραμματέας Καλλιόπη Τζίκα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου Σωτήρη Γιαννακόπουλου, χαρακτήρισε τη Γιορτή Κερασιού ως μια γιορτή επιχειρηματικότητας, ζήτησε από τον κόσμο να αλλάξει καταναλωτική κουλτούρα και να στηρίζει τα τοπικά προϊόντα, ενώ αναφέρθηκε, από τη μια, στη δράση των 50 χιλιομέτρων που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο, βάσει της οποίας σε αυτήν την ακτίνα δράσης ό,τι παράγεται θα πρέπει και να καταναλώνεται εντός της, και, από την άλλη, στην επιδιωκόμενη δημιουργία εταιρείας agromarketing.

Ευχές για την επιτυχία της γιορτής έστειλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ των χαιρετισμών και των ομιλιών προηγήθηκε το καλωσόρισμα του προέδρου του Μεταξοχωρίου Γιάννη Πατσιαβούρα.

Στα εγκαίνια, τα οποία τέλεσε ο ιερέας π. Ιωάννης Σαμαράς, το «παρών» έδωσαν ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων Παναγιώτης Νταής, η γενική γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων Βάσω Μόσιαλου, οι αντιδήμαρχοι Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάς και Μελιβοίας Βασίλης Σμυρλής και Βασίλης Λέτσιος αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αναστασίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Γιάννης Κασίδας, η επικεφαλής του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ηρακλείδης» Χρήστος Σκαρκάλης, η πρόεδρος του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Αναστασία Ζιούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Σουλιώτης και Θωμάς Σιμούλης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο κοινοτάρχης Μεγαλοβρύσου Ευάγγελος Λάμπρου, πρώην κοινοτάρχες του Μεταξοχωρίου, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Δημήτρης Σοφολόγης, ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Αγιάς της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Χατζησαλάτας, η πρώην πρόεδρος του Ομίλου Unesko νομού Λάρισας Χριστίνα Καφετσιούλη, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αγιάς Βασίλης Χάμος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου Βίκυ Δεληαργύρη, τα μέλη του οποίου σήκωσαν και μεγάλος βάρος στη διοργάνωση της γιορτής, πρόεδροι συλλόγων της περιοχής και διευθυντές σχολείων.

ΓΑΚ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Των εγκαινίων προηγήθηκαν παρουσίαση των ευεργετών της επαρχίας Αγιάς στον χώρο του Τοπικού Αρχείου (Γ.Α.Κ.) από την προϊσταμένη του, Ελένη Τσάπου, και γνωριμία με τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής από την προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, με πέρασμα από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής. Ακολούθησε ξενάγηση στα εκθεσιακά περίπτερα και επίσκεψη στο παλιό Παρθεναγωγείο του χωριού και νυν Πολιτιστικό Κέντρο, όπου φιλοξενούνται έκθεση χειρόγραφων χαρτών του Χάρη Τζίκα, με θέματα «Μεταξοχώρι και πέριξ» και «Οι Δρόμοι του Νερού», και έκθεση φωτογραφιών, με θέμα το Μεταξοχώρι, από τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας. Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, γλέντι και χορό ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το πρόγραμμα της χθεσινής ημέρας περιελάμβανε πρωινό περπάτημα στα σοκάκια του οικισμού, δραστηριότητες για παιδιά με παιχνίδι με πυλό από τη Σοφία Τερζίδου του Πολυχώρου Δημιουργίας «ΟΣΣΑ», ζωγραφική – κολάζ με ανακυκλώσιμα υλικά από το Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας, επίδειξη και παρουσίαση του αθλήματος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης από τον Αθλητικό Σύλλογο «Δύναμη», τον προπονητή του συλλόγου, Στέφανο Αμπελακιώτη, και επίλεκτους αθλητές του, παρουσίαση δύο θεατρικών επιθεωρησιακών σκετς από τη θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», βράβευση των ομορφότερων αυλών του χωριού, και παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα του «Μιλτιάδη Δάλλα», του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκλήθρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιβοίας «Ο Όμηρος», του Συλλόγου Σαρακατσαναίων επαρχίας Αγιάς και του Πολιτιστικού – Φυσιολατρικού Συλλόγου Καρίτσας «Καλυψώ».

Φέτος, για πρώτη φορά, συνέδραμαν στη γιορτή και τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Παραλιακής Ζώνης. Όλα τα παραθαλάσσια καταστήματα από το Στόμιο μέχρι τον Αγιόκαμπο πρόσφεραν στους πελάτες τους κεράσια για επιδόρπιο, ενώ κεράσια προσφέρονταν δωρεάν στην είσοδο της παραλιακής ζώνης από τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό «Κίσσαβος».

Τη γιορτή διοργάνωσαν o Δήμος Αγιάς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ», η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου, σε συνεργασία με τους Αγροτικό Συνεταιρισμό και Αγροτικό Σύλλογο Μεταξοχωρίου, και το Τοπικό Αρχείο Αγιάς.

Με περίπτερα συμμετείχαν ο Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου, τα χειροποίητα κοσμήματα Ρ. Μαστρογιάννη, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Όσσα», το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς και οι χειροποίητες δημιουργίες Κ. Νικολούλη και Αλκμήνη.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass