Ρετρό ιστορίες- Θαύμα στα Φάρσαλα...

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2018 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιουν 2018 12:21

1960 Τοκογλυφία στη Λάρισα

Το ζήτημα της τοκογλυφίας κάποιοι πίστευαν πως είχε τελειώσει τότε. Έφυγε μαζί με τους πολέμους, την κατοχή και την πείνα. Μα όχι. Δεν είχε φύγει. Αυτό διαπιστώνει με ρεπορτάζ εκείνης της εποχής η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Σημειώνει πως τρώει τις σάρκες του κόσμου, της υπαίθρου και των αστικών κέντρων και πως πρόκειται για μια υποτροπή μιας πληγής η οποία δεν έχει θεραπευτεί.

Το ρεπορτάζ «βγαίνει» μέσα από τις δικαστικές αίθουσες της πόλης καθώς σε μια συνεδρίαση εκδικάστηκαν πολλές περιπτώσεις τοκογλυφίας. Έγινε λόγος για τόκους 90%, 200% και 300% και εξετάστηκαν διάφορα σατανικά μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι τοκογλύφοι για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους.

1971: Θαύμα στα Φάρσαλα1971

*ΘΑΥΜΑ στην παλιά εκκλησία του Δασόλοφου των Φαρσάλων! Το θαύμα όμως δεν ήταν απλό. Ήταν διπλό σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το ένα είναι πως σχηματίσθηκε εικόνα αγίου στην οροφή του, το δεύτερο πως άρχισε να βγαίνει νερό από την άσφαλτο. Η μεγάλη είδηση βέβαια είναι πως «αναμένεται» να γίνει και τρίτο θαύμα!

Για να το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Η μορφή που σχηματίσθηκε στην οροφή ήταν αυτή του Αγίου Αθανασίου. Εκτός όμως από τον άγιο το δεύτερο θαύμα ήταν πως, μέσα από την άσφαλτο στο δρόμο για το ναό, αναπήδησε νερό και έτρεχε σε μικρή ποσότητα. Ο ίδιος ο ιερέας μάλιστα προέβη και στην εξής δήλωση στην εφημερίδα «Για να βγη νερό από την άσφαλτο ο άγιος δείχνει τη δύναμή του».

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι τόσο μεγάλη η συγκίνηση των Θεσσαλών πως πηγαίνουν 2.000 κόσμου καθημερινά για επίσκεψη. Κλαίνε και προσκυνούν. «Είναι τόση η συρροή και η συγκίνησης του κοινού ώστε από τας πενιχράς εισφοράς του υπολογίζται να συγκεντρώνεται ημερησίως το ποσό εκ μερικών χιλιάδων δραχμών» λέει συγκεκριμένα και μπαίνει στο ζουμί της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κάποιοι Τρικαλινοί πήγαν εκεί έναν μουγγό με σκοπό να μιλήσει. Ο μουγγός δεν ξέρουμε αν τελικά μίλησε, αλλά όλοι περίμεναν και τρίτο θαύμα. Από το 1971 πάντως που γράφτηκαν εκείνες οι σειρές ακόμα περιμένουμε...

1982: Βάφτιση στο ποτάμι1982

*Γινόταν βαφτίσεις στο ποτάμι, στον Πηνειό; Παλιά θα απαντήσουν οι περισσότεροι. Όχι και τόσο παλιά θα πούμε εμείς. Πάμε στο όχι και τόσο μακρινό 1982. Αρχές Ιουνίου και τότε. Έρχονται στην Ελλάδα για λίγες ημέρες δύο Γερμανοί. Ο Κόνραντ Λύμπερς 22 ετών και ο Ντίνα Όνστενμπορν 21 ετών τότε πηγαίνουν στην Αγία Παρασκευή των Τεμπών και εκεί βαφτίζονται με βάση το ορθόδοξο δόγμα. Το ιδιαίτερο είναι πως το έκαναν με τον χαρακτηριστικό αυτό τρόπο, όπως αυτό περιγράφεται από τις γραφές, σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα. Και μετά το μυστήριο έγιναν Αντώνης και Νίκος.

Όμως ο ένας εκ των δύο ο Κόνραντ Λύμπερς δεν σταμάτησε εκεί με τα μυστήρια. Λίγες ημέρες αργότερα επρόκειτο να παντρευτεί και την εκλεκτή της καρδιάς του στον Πυργετό. Ανάδοχοι των δύο νεαρών Γερμανών ήταν ο Οδυσσέας Γραβάνης και ο γιός του Αντώνης…

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Πείτε το έτος ή το γεγονός και εμείς θα ψάξουμε για σας στο αρχείο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass