Εστίες κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς

ΣΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2018 22:07
Η φωτιά στη Γιάννουλη έκαψε τα ξερά χόρτα, αλλά και δίκτυο της ΔΕΗ Η φωτιά στη Γιάννουλη έκαψε τα ξερά χόρτα, αλλά και δίκτυο της ΔΕΗ

Eπικίνδυνες εστίες για την πρόκληση πυρκαγιάς είναι μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σ’ αυτές στοιβαγμένα σκουπίδια από ξερόχορτα, ξερά δένδρα και άλλα εύφλεκτα υλικά, με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να αδιαφορούν ή ίσως και να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις.

Τρανταχτό παράδειγμα μέσα στον οικισμό της Γιάννουλης είναι δίπλα στο Κοιμητήριο οι τόνοι με πεταγμένα κλαδιά και δένδρα που συγκεντρώθηκαν πρόχειρα εκεί από εργασίες κλαδέματος του Δήμου, αλλά και από ιδιώτες. Αλλά στην Ελλάδα επαναλαμβάνεται το ρητό: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Έτσι η κακιά ώρα, ανθρώπινο χέρι ή άλλη αιτία, τα οποία εξετάζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, έφερε τη φωτιά κατακαίοντας τα κατάξερα κλαδιά και όχι μόνο. Η φωτιά πέρασε στο Κοιμητήριο και έκαψε επίσης τα καλώδια της ΔΕΗ από τα οποία έπαιρναν ηλεκτρικό ρεύμα δύο γεωτρήσεις ύδρευσης από τις οποίες υδρεύεται ο οικισμός της Γιάννουλης. Η φωτιά επεκτάθηκε λόγω του ανέμου δυτικά και σε χωράφι. Κι όμως αν φυσούσε δυτικός άνεμος προς τα ανατολικά, δηλαδή προς τα σπίτια της Γιάννουλης, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;

Στη Γιάννουλη οι κάτοικοι χρόνια διαμαρτύρονταν γι’ αυτή την κατάσταση, κι όμως ο τεράστιος από όλες τις απόψεις Δήμος Λαρισαίων δεν βρήκε λύση. Την «λύση» την έδωσε η φωτιά.

Επίσης οι κάτοικοι της Γιάννουλης διαμαρτύρονται για την κακή εικόνα που υπάρχει χρόνια τώρα εντός του οικισμού στον δρόμο Γιάννουλης - Αμπελώνα (φωτ.), στο παλιό εκκοκκιστήριο. Εκεί δένδρα και χόρτα καλύπτουν το … ανύπαρκτο πεζοδρόμιο και όσο περνούν οι ημέρες και μπαίνουμε στο καλοκαίρι,τα χόρτα ξεραίνονται και υπάρχει πάλι άμεσος κίνδυνος να προκληθεί φωτιά και να κινδυνεύσουν τα γειτονικά σπίτια. Υπάρχει επίσης κίνδυνος μια πιθανή φωτιά να μεταφερθεί στο εγκαταλειμμένο παλιό εργοστάσιο το οποίο από μόνο του, ούτως ή άλλως, αποτελεί μόνιμη εστία μόλυνσης.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Στην πόλη του Τυρνάβου μοναδικός πνεύμονας πρασίνου είναι το Αλσος του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα πευκοδάσος δίπλα στα σπίτια το οποίο αγαπούν οι Τυρναβίτες και κάνουν εκεί πρωί και απόγευμα τον περίπατό τους. Κι όμως μέσα στο πευκόφυτο άλσος προφανώς από πτώση δένδρου πίσω ακριβώς από το γήπεδο, στο οποίο συχνάζουν μικροί και μεγάλοι, υπάρχει ένα βουνό από κομμένα ξερά κλαδιά πεύκων, τα οποία κυριολεκτικά μπορεί με το παραμικρό να μετατραπούν σε πύρινη βόμβα και να κάψουν τα πάντα όχι μόνο το υπέροχο πευκοδάσος, αλλά και τα γειτονικά σπίτια. Κινδυνεύει, πιθανώς, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα και το κτίριο του Κέντρου Υγείας. Κι όμως ο Δήμος Τυρνάβου και οι αρμόδιές του υπηρεσίες δεν απομακρύνουν τα ξερά κλαδιά μέσα από το πευκοδάσος.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παρ’ όλα αυτά οι Δήμοι, αφήνοντας στην άκρη τις δικές τους ευθύνες για τους δικούς τους κοινόχρηστους χώρους ανακοίνωσαν και φέτος ότι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου 2018 και σύμφωνα με την υπ. αριθ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25-4-2012 Τεύχος Β) Πυροσβεστική Διάταξη, πρέπει οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους, να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καύσιμων ή εκρήξιμων υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Βάσει του Ν. 3852/2010 αρθ. 94 παρ.26 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον βεβαιώνεται σε βάρος των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών, που δεν συμμορφώνονται, η δαπάνη καθαρισμού των οικοπέδων τους και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του αρ. 433 του Ποινικού κώδικα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους για να μην υποστούν τις παραπάνω κυρώσεις.

Στους πολίτες οι δήμοι θα επιβάλουν κυρώσεις και καλά θα κάνουν. Στους δήμους όμως, όταν αυτοί ολιγωρούν, ποιος θα επιβάλει κυρώσεις για φωτιές για τις οποίες έχουν ευθύνη;

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Εν τω μεταξύ πυρκαγιά προκλήθηκε προχθές στις 10.30 π.μ., στο κέντρο του Τυρνάβου και συγκεκριμένα στην οδό Δημοσθένους 6, στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, όταν ιδιώτης προσπάθησε να κάψει ξερά κλαδιά δένδρου. Λόγω του ανέμου η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχό του με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς παρακείμενο πλινθόκτιστο παράπηγμα.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας με δύο οχήματα και πέντε άνδρες οι οποίοι κατέσβησαν τη φωτιά και αποσόβησαν τον κίνδυνο αυτή να μεταφερθεί σε διπλανά σπίτια. Για τα αίτια της φωτιάς προανάκριση κάνει το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΛ.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass