Υποχρέωση του ΕΛΓΑ η αντιχαλαζική προστασία

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΩΝ

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2018 22:04

Τις θέσεις του για τη διακίνηση των κερασιών και τη λειτουργία των αντιχαλαζικών κανονιών εκφράζει, με επιστολή του στην «Ε», ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάς. Όπως αναφέρει λοιπόν:

«Για μια ακόμη χρονιά παρατηρείται το φαινόμενο των χαμηλών τιμών των κερασιών για τους παραγωγούς της περιοχής μας, με βασική αιτιολογία, που προβάλλεται, να είναι η χαμηλή ζήτηση στην κατανάλωση, αλλά και η ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος από τις βροχοπτώσεις και άλλα καιρικά φαινόμενα που δυσκολεύει τις εξαγωγές.

Αυτό το ακούμε, δυστυχώς, και από μέλη ομάδας παραγωγών που δραστηριοποιείται στην Αγιά και εμπορεύεται κεράσια και δεν ευσταθεί να αναφέρονται τιμές πώλησης στα 50 λεπτά το κιλό δημιουργώντας έτσι αρνητικό κλίμα στους παραγωγούς.

Το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής στα κεράσια, όπως και συνολικά στην αγροτική παραγωγή, και οι χαμηλές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί για τα προϊόντα τους, την ίδια στιγμή που πωλούνται 4 – 5 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Το πρόβλημα της ζήτησης κερασιού δημιουργείται από τις υψηλές τιμές που φτάνει στην κατανάλωση στα λαϊκά στρώματα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, λιτότητας και μνημονίων, χαμηλών μισθών και μειωμένων συντάξεων. Συνεπώς, κάποιοι κερδίζουν σε βάρος των αγροτών αγοράζοντας σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, αφού τα πουλάνε ακριβά.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παλεύει για μείωση του κόστους παραγωγής και για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς. Τιμές πώλησης στην κατανάλωση με βάση την αξία αγοράς των προϊόντων από τους παραγωγούς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα διασφαλίζει εισόδημα στους παραγωγούς, αλλά και φτηνές τιμές διάθεσης των προϊόντων στην κατανάλωση. Όμως η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, στηρίζει την ασυδοσία των τιμών σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο παρέμβασης, στηρίζοντας έτσι την κερδοσκοπία εις βάρος μας.

Ουσιαστικό πρόβλημα έχει προκύψει με το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας της Αγιάς από τα κανόνια. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας έχουν κάνει πολλές κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση να ενισχυθεί και να επεκταθεί η αντιχαλαζική προστασία της περιοχής.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά απόψεις που ακούγονται να στηριχτεί η λειτουργία των κανονιών αντιχαλαζικής προστασίας με οικονομική ενίσχυση για τη συντήρηση και λειτουργία τους από τους αγρότες. Δηλαδή ακόμη ένα χαράτσι για τους αγρότες της περιοχής. Ούτε μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τη λειτουργία τους από τους ιδιώτες. Οι παραγωγοί της Αγιάς δίνουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών για τη λειτουργία του και οι αποζημιώσεις που δίνει σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν τις εισφορές και την απώλεια την παραγωγή μας. Είναι υποχρέωση του ΕΛΓΑ να καλύψει την αντιχαλαζική προστασία της περιοχής με τα κανόνια, αλλά και με άλλα μέσα χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των αγροτών. Τα αντιχαλαζικά δίκτυα που προβάλλει και προκρίνει ως λύση απαιτούν για την εγκατάστασή τους μεγάλο ποσό ανά στρέμμα από τους παραγωγούς που δεν είναι εφικτό να γίνει στις σημερινές συνθήκες άγριας φοροληστείας, χαρατσιών και μείωσης εισοδήματος. Χρειάζεται να υπάρχει χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% για τα δίχτυα προστασίας, το κόστος είναι μικρότερο από τα χρήματα που απαιτούνται κάθε χρόνο για την κάλυψη των ζημιών από το χαλάζι. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν και να απαιτήσουν λύση οι φορείς της επαρχίας. Ο Δήμος Αγιάς, επίσης, πρέπει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση με προτεραιότητα για τη συντήρηση και λειτουργία των κανονιών.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε να εγκαταλειφθεί η λειτουργία των κανονιών με οποιαδήποτε αιτιολογία και αν αυτό πάει να γίνει. Καλούμε σε αγωνιστική εγρήγορση τους αγρότες της περιοχής μπροστά και στο 10ήμερο πανελλαδικής δράσης που διοργανώνει για τέλος του Ιούνη η Επιτροπή των Μπλόκων».

ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΛΗΓΕΣ…

Μεγάλη η κουβέντα φέτος για τα αντιχαλαζικά κανόνια, που έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά από την ανακοίνωση του Δήμου Αγιάς πως ο ΕΛΓΑ αποχώρησε οριστικώς από τη συντήρησή τους και την υποστήριξη στις μετεωρολογικές προγνώσεις.

Οι παραγωγοί της Ανάβρας, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν σοβαρά από την προ εικοσαημέρου χαλαζόπτωση, μετρούν πληγές και απώλειες.

Ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος του χωριού Δημήτρης Γκασγκάνης απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή και ιδίως στον προϊστάμενο του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, Δημήτρη Παπακώστα, τονίζει με έντονο ύφος:

«Κύριε Παπακώστα, ξεκάθαρα μας λέτε πως τα κανόνια σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ασπίδα της παραγωγής από το χαλάζι. Θέλω να σας πω πως η πορεία από το 1980 που εγκαταστάθηκαν ακριβώς το αντίθετο επιβεβαιώνει. Άλλωστε και στις 10 Μαΐου, το μεσημέρι, έπεσε έντονο χαλάζι από όλη την περιφέρεια Αγιάς εκεί μόνο που τα κανόνια δεν λειτούργησαν.

Βέβαια, ότι για να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν χρειάζονται πολλά χρήματα, δεν το αμφισβητεί κανείς. Ίσως γι’ αυτό και τα εγκατέλειψε ο ΕΛΓΑ. Άλλωστε δεν νομίζω να τοποθετήθηκαν χωρίς τις απαραίτητες μελέτες που τα θεωρούσαν αναγκαία.

Κανείς δεν είπε πως είναι ευθύνη του Δήμου η προστασία των καλλιεργειών μας από το χαλάζι. Άλλο αυτό και άλλο εκείνο που ειπώθηκε πως λειτούργησαν τα κανόνια και απετράπη το κακό χωρίς να ειπωθεί πως της Ανάβρας δεν λειτούργησαν κι εκεί ακριβώς έγινε η ζημιά.

Τις προσπάθειες του Δήμου θέλω να σας πληροφορήσω πως τις ξέρουμε ίσως καλύτερα από σας, γιατί εδώ γεννηθήκαμε, εδώ ζούμε κι αποτελούμε ζωντανό κύτταρο του Δήμου μας. Ζούμε στον Δήμο. Δεν ζούμε από τον Δήμο κ. Παπακώστα. Και όπως έχουμε υποχρεώσεις, έχουμε και απαιτήσεις».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»0

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass