«Μόνιμη» βάση των ΗΠΑ στη Λάρισα

ΣΕ ΜΟΙΡΕΣ ΤΗΣ 110 ΠΜ Ο ΥΕΘΑ ΠΑΝ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΖ. ΠΑΪΑΤ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2018 21:16 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουν 2018 7:34

Στην πρόθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας να παραχωρήσει, με όρους, εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας για τη μόνιμη εγκατάσταση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ, ήταν ενταγμένη – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - η χθεσινή επίσκεψη στη Λάρισα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάν. Καμμένου και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευαγγ. Αποστολάκη και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Χρ. Χριστοδούλου και τον πρέσβη, Τζ. Πάιατ, επισκέφθηκαν χθες εγκαταστάσεις Μοιρών της 110 ΠΜ όπου φιλοξενούνται στο «πλαίσιο συνεκπαίδευσης» με τα ελληνικά μη επανδρωμένα, τα αμερικανικά αεροσκάφη MQ-9 Reaper («Θεριστές») που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ με αφορμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη σε αποστολές εναέριας επιτήρησης και όχι μόνο.

Τα δύο αμερικανικά MQ-9 Reaper εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα από τις αρχές Μαρτίου και θα επιχειρούν στο πλαίσιο της συμφωνίας περί συνεκπαίδευσης με τα ελληνικά μη επανδρωμένα «Πήγασος», έως τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ωστόσο η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, για πρώτη φορά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας, εκτιμάται πως έχει ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αποτελεί «οιωνό» για τη διατήρηση της μόνιμης συνεργασίας, με αφορμή τόσο τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα στη Μεσόγειο όσο και τη «διαταραγμένη» σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της βάσης του Ιντσιρλίκ και την αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας, ως βάση των «θεριστών».

 Προς το παρόν πάντως, τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Πάιατ με τις χθεσινές τους δηλώσεις απέφυγαν να απαντήσουν με σαφήνεια στο ερώτημα περί μόνιμης φιλοξενίας των MQ-9 στη Λάρισα παραπέμποντας στο μέλλον.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Τους κ. Καμμένο και Πάιατ υποδέχθηκε ο διοικητής της 110 ΠΜ, Απ. Χόρτης και μετά την ενημέρωση που είχαν στο διοικητήριο της Πτέρυγας ο κ. Καμμένος σε δήλωσή του τόνισε πως η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην 110 ΠΜ «αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Έναν άξονα σταθερότητας, στον οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, προς τα νότια με στενές σχέσεις, μέσω της Κύπρου, με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν πλέον σε κοινές ασκήσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις.

Επίσης, με τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας ως κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και της Λάρισας που μετατρέπεται σε ένα αεροπορικό κέντρο που έχει ως στόχο όχι μόνο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος άξονας σταθερότητας επεκτείνεται προς τα βόρεια με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες πλέον διαμορφώνουμε στενές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα η ειρήνη και η σταθερότητα να επεκταθούν και στις περιοχές που υπάρχει αστάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και το πολιτικό προσωπικό για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν αλλά και τους πολίτες της Λάρισας, διότι αυτή τη συνεργασία τη βλέπουν με μια θετική ματιά και πλέον αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και στον τομέα της ενέργειας δίνει νέες δυνατότητες για την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα, σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου - και αργότερα ίσως πετρελαίου - και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εδώ».

Ερωτηθείς για το εάν η 110 ΠΜ θα αποτελέσει τη βάση των MQ-9 τόνισε πως «η 110 ΠΜ θα αποτελέσει μία από τις βάσεις συνεργασίας μας, με τις ΗΠΑ» παραπέμποντας στο μέλλον για τα περί μόνιμης φιλοξενίας.

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ

Ο κ. Πάιατ σε δήλωσή του ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπως και το προσωπικό της 110 ΠΜ για τη συνεργασία με το προσωπικό των MQ 9. Για να υπογραμμίσει πως «οι πτήσεις των συγκεκριμένων αεροπλάνων από τη Λάρισα είναι μια εξαιρετική απεικόνιση της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε αμυντικό επίπεδο, που συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τους κ. Τσίπρα και Τραμπ.

Επίσης, δείχνει τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ως χώρα που έχει όχι μόνο άριστη γεωγραφική θέση αλλά και άριστες ικανότητες. Εμείς ως κυβέρνηση των ΗΠΑ είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη σταθερότητα, συνεργαζόμενοι με τους Έλληνες συμμάχους μας στο να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτίου Ευρώπης».

Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα τόνισε ότι «σήμερα είμαστε ευγνώμονες που είμαστε εδώ».

ΞΙΦΗ

Οι κ. Καμμένος και Πάιατ επισκέφθηκαν Μοίρες της 110 ΠΜ όπως και τη Μοίρα που φιλοξενεί τα αμερικανικά αεροσκάφη. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής ξιφών σε 47 επισμηναγούς που «με καθυστέρηση» όπως είπε ο κ. Καμμένος δόθηκαν στους δικαιούχους. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης και ο ΑΤΑ, Γ. Μπλιούμης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass