ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΑΠΑΤΗΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ "ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ

Στο εδώλιο τα SMS από "πενταψήφια" νούμερα

* Μηνύσεις και καταγγελίες οδηγούν υποθέσεις στα δικαστήρια…

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2018 22:12

Ίσως διαβάζοντας το ρεπορτάζ να πείτε: «Ναι, έχει συμβεί και σε μένα αυτό». Λογικό και αναμενόμενο, καθώς έχει συμβεί σε χιλιάδες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.

Κάποιοι το αγνοούν, άλλοι δεν το καταλαβαίνουν. Όλοι όμως βλέπουν διαφορές στον λογαριασμό τους, τις οποίες και πληρώνουν. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που όχι μόνο το αντιλαμβάνονται, αλλά εξοργίζονται για τον τρόπο που τους παίρνουν τα χρήματα από την τσέπη. Γι’ αυτό φτάνουν μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες. Οχι για τα λίγα ευρώ. Για το άδικο…

Μηνύματα SMS από πενταψήφια νούμερα.

Χωρίς να το καταλάβεις, έχεις αποδεχθεί να έρχονται στο «έξυπνο» κινητό σου την ώρα που εσύ αναρωτιέσαι τι «κουταμάρα» έκανες.

Καμία. Σου πετάγεται (pop up), ξαφνικά, στην οθόνη του κινητού σου ένα διαφημιστικό μήνυμα. Στην προσπάθειά σου να το διαβάσεις, να κατανοήσεις τι είναι ή απλά να το απομακρύνεις, χωρίς να το καταλάβεις έχει πατήσει το πλήκτρο με το οποίο συμφωνείς στις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ) κάποιας εταιρείας. Τα γνωστά πενταψήφια. Κι αυτά ξεκινούν να έρχονται και ίσως ποτέ να μην ανοίγονται και φυσικά ούτε να διαβάζονται. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι όταν φτάνει ο λογαριασμός καθώς έρχεται «φουσκωμένος» με δεδομένο πως αυτά τα SMS κοστίζουν ακριβά και έρχονται με κάποια συχνότητα.

Πολλοί είναι αυτοί που επικοινωνούν με τις τηλεφωνικές εταιρείες με τις οποίες έχουν συνδέσεις και ζητούν την παύση των SMS. Μερικοί επικοινωνούν με τον «Συνήγορο του Καταναλωτή», μια ανεξάρτητη Αρχή στην οποία καταγγέλλουν το περιστατικό και εν συνεχεία τους βοηθάει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων που χωρίς να το θέλουν, έδωσαν.

Ελάχιστοι, πάλι, αποφασίζουν να το πάνε ακόμα πιο μακριά. Να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό με ανεπιθύμητα SMS στην εισαγγελία ζητώντας να φτάσουν οι υποθέσεις τους μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Στη Λάρισα υπάρχουν ήδη τέτοιες περιπτώσεις.

Μετά από αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έγινε προκαταρκτική έρευνα και από το υλικό που συλλέχθηκε τρία άτομα θα βρεθούν κατηγορούμενοι ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για πράξη που σχετίζεται με παραβίαση του συστήματος ασφαλείας για κακόβουλο συστήματα. Πρόσφατα εξάλλου, κατατέθηκε κι άλλη μήνυση σχετικά για τα γεγονότα της οποίας θα ακολουθήσει πιθανότατα νέα έρευνα.

ΕΠΑΙΡΝΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΗΚΩΝΕ…

Ενα θύμα μιας τέτοιας διαδικασίας, που ακολούθησε τη νόμιμη οδό, πλήρωνε 70 ευρώ μηνιαίως για ένα πακέτο σύνδεσης τριών συσκευών. Πριν λίγο διάστημα στην οθόνη του κινητού εμφανίζεται ένα διαφημιστικό μήνυμα με τη μορφή αναδυόμενου παράθυρου (pop up). Αυτό ανέφερε πως θα του έδινε τη δυνατότητα να «καθαρίσει» η συσκευή από άχρηστα αρχεία και προγράμματα που έπιαναν «χώρο».

Πατάει το εικονίδιο για να διαβάσει πληροφορίες, αλλά αντιλαμβάνεται ως ύποπτο το περιεχόμενό του, καθώς ζητούσε διάφορα προσωπικά στοιχεία.

Κλείνει το «παράθυρο», όμως, από την επόμενη ημέρα αρχίζει να λαμβάνει SMS από άγνωστους πενταψήφιους αποστολείς. Σκέφτεται πως κάτι δεν πάει καλά και χωρίς να τα διαβάζει τα διέγραφε.

Λίγες ημέρες αργότερα παίρνει τον λογαριασμό που ήταν «φουσκωμένος» πάνω από το 50%. Επικοινωνεί με εκπρόσωπο της εταιρείας τηλεφωνίας και διαπιστώνει πως οι δύο πενταψήφιοι αριθμοί ανήκουν σε δύο εταιρείες. Μηνύματα που όπως τονίζει ουδέποτε διαβάστηκαν…

Επικοινωνεί εκ νέου με την εταιρεία κινητής για τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει, αυτές χρεώσεις απαιτώντας να υπάρξει φραγή. Ρωτάει όμως: Αφού είναι τόσο εύκολο να μπλοκαριστεί η λήψη ανεπιθύμητων μηνυμάτων και να προστατευτούν οι συνδρομητές από παράνομες χρεώσεις, γιατί δεν το κάνει εξ αρχής η εταιρεία; Του απάντησαν ότι δεν επιτρέπεται και πως είναι υποχρεωμένοι ως εταιρεία να δέχονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ο ίδιος όσο κι αν προσπάθησε να επικοινωνήσει πάντως με τις εταιρείες των πενταψήφιων SMS δεν τα κατάφερε…

ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΕΤΤ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ SMS

Πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ

Πρόστιμα της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ επέβαλε το 2017 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων σε παρόχους Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). Σε εταιρείες, δηλαδή, που μεταδίδουν πληροφορία ή και περιεχόμενο σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των οποίων η τιμολόγηση πραγματοποιείται μέσω της υψηλής χρέωσης κλήσεων προς αριθμούς κυρίως των σειρών 901, 909, 14, 190−195 και 54, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του capital.gr. Το 2017 εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες από πολίτες που βρέθηκαν με φουσκωμένους λογαριασμούς τηλεφώνου, επειδή εγγράφηκαν, εν αγνοία τους, σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης αυξημένης χρέωσης ή έστειλαν sms σε πενταψήφια νούμερα για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό για κλήρωση χρημάτων ή δώρων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πάροχοι ΥΠΠ, που λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας, χρησιμοποιούν ακόμη και ονόματα γνωστών εταιρειών προκειμένου να εγγράψουν τους χρήστες σε υπηρεσίες sms υψηλής χρέωσης.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΝΤΑΨΗΦΙΩΝ

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Τις εταιρείες που υπερχρεώνουν τους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιακών τελών χιλιάδων πολιτών, στέλνοντας στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα SMS από πενταψήφια νούμερα, έβαλαν στο στόχαστρο οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με, προ ημερών, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Ηδη στελέχη του ΣΔΟΕ διερευνούν το καθεστώς των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών που συνάπτονται μεταξύ των εταιρειών αυτών και των μεγάλων εταιρειών-παρόχων κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να διαπιστώσουν τα μερίδια ευθύνης που έχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην εξαπάτηση χιλιάδων καταναλωτών μέσω υπέρογκων χρεώσεων στους λογαριασμούς τηλεφωνικών τελών.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass