ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ 110 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ 337 ΜΟΙΡΑΣ

Από τα Spitfire στα «φαντάσματα» F16 Blk 52+

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2018 22:08
Από την επετειακή εκδήλωση στην 337Μ Από την επετειακή εκδήλωση στην 337Μ

«Σήμερα μας δίνεται την ευκαιρία να ανατρέξουμε πίσω στην ιστορία και να θυμηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα θεμέλια της Μοίρας στο διάβα των χρόνων τέθηκαν από τους παλαιότερους συναδέλφους μας με προσήλωση και αφοσίωση στο καθήκον με αγάπη για την αεροπορική ιδέα και το αεροπορικό όπλο» τόνισε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της 337 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διατελέσαντες διοικητές της Μοίρας, αρχιμηχανικοί και διοικητές της 110 Πτέρυγας Μάχης Λάρισας βρέθηκαν χθες το πρωί στην 337 Μοίρα όπου σε μια λιτή τελετή μοιράσθηκαν μνήμες από τη θητεία τους, υπηρετώντας σε μια από τις παλαιότερες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παλιοί διοικητές ενημερώθηκαν για την επιχειρησιακή ικανότητα της Μοίρας ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο στρατιωτικός ιερέας π. Αθανάσιος. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών ενώ ο διοικητής της Μοίρας, αντισμήναρχος Ιωάννης Παπαχαράλαμπος ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή κάνοντας παράλληλα εκτενή αναδρομή στην ιστορία της 337 Μοίρας.

Θυμίζοντας ότι η 337 Μοίρα Δίωξης, ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου 1948 σε μια «δύσκολη και σκοτεινή περίοδο για τον Ελληνισμό» όπου «κάποιοι άνθρωποι ξεκινούν από το μηδέν και με τα πενιχρά μέσα της εποχής εκείνης δημιουργούν την πολεμική αεροπορία της χώρας».

«Με τη χώρα παραδομένη τα τελευταία χρόνια στους αιματηρούς αγώνες για Εθνική κυριαρχία, η γέννηση της 337 ΜΔ αναβάθμιζε την αεροπορική παρουσία γύρω από την πρωτεύουσα, παίρνοντας τα ηνία από το Σμήνος Επιχειρήσεων Spitfire της Α.Β.Ε., που με τη σειρά του είχε συγκροτηθεί ένα περίπου χρόνο νωρίτερα».

Προσθέτοντας ότι «η ένταξη της Ελλάδας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 18 Φεβρουαρίου 1952 σηματοδοτεί την έναρξη εκσυγχρονισμού της εμπειροπόλεμης Ελληνικής Αεροπορίας και το πέρασμα στην εποχή των αεριωθουμένων. Στις 24 Οκτωβρίου 1952 με σχετική διαταγή του ΓΕΑ η 337 Μ Δ/Β γράφει ιστορία ως η πρώτη Μοίρα της Αεροπορίας που ανασυγκροτείται με αεριωθούμενα μαχητικά F-84G Thunderjet. Τα πληρώματά της έχουν περάσει επιτυχώς το απαιτητικό στάδιο της μετάβασης στα νέα αεροσκάφη μετά από εντατική εκπαίδευση σε Α/ΦT-33A και F-84G. Διοικητής τοποθετείται ο καθόλα άξιος Επισμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Κόκκας, που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της μετεγκατάστασης της Μοίρας στην ελλιπώς προετοιμασμένη Α.Β. Λάρισας, αλλά και τη συνέχιση της εντατικής εκπαίδευσης του ιπτάμενου προσωπικού στα F-84G».

Η πρωτοπόρος 337 Μ Δ/Β καταργείται και επανασυγκροτείται ως Μοίρα Παντός Καιρού (Μ.Π.Κ.) με αεροσκάφη F-86D Sabre Dog και βασικό ρόλο την Αναχαίτιση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πρώτος διοικητής στην 337 Μ.Π.Κ τοποθετείται ο τότε Επισμηναγός (Ι) Περικλής Οικονόμου».

Για να αναφερθεί επίσης στα αεροσκάφη F-5 σε ρόλο Αναχαίτισης Ημέρας στη διατήρηση των εναπομείναντων F-86D, στα δέκα F-4E της νεότερης παρτίδας PeaceIcarusII όπως και σε ιστορικές για τη Μοίρα ημέρες όπως η 6η Απριλίου 1979, όπου «οι Μπεθάνης - Ραφαηλίδης και Τσιαπάρας - Τσαλαπόρτας απογειώθηκαν για το πρώτο scramble της Μοίρας με τα νέα αεροσκάφη (‘759’ και ‘754’). Ενώ στις 21/7/06 προσγειώνονται τα πρώτα αεροσκάφη F-16 Blk 52+ στο αεροδρόμιο της Λάρισας με χαρακτηριστικό κλήσης «Ghost».

«Όλα αυτά τα χρόνια η 337Μ βίωσε πολλές στιγμές δόξας και περηφάνιας» τόνισε ο κ. Παπαχαράλαμπος ολοκληρώνοντας την ομιλία του προσθέτοντας επίσης ότι «μέσα σε αυτές τις στιγμές όμως υπήρχαν και πολλές δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από την απώλεια πολλών συναδέλφων μας που έπεσαν κατά την εκτέλεση του ιερού μας καθήκοντος κατά τη διάρκεια διατεταγμένων αποστολών. Δεκαπέντε αξιωματικοί έδωσαν το ύψιστο αγαθό του ανθρώπου υπέρ πατρίδος, την ίδια τους τη ζωή. Η 337Μ όλα αυτά τα χρόνια της ένδοξης ιστορίας της ήταν πάντα πρωτοπόρα. Η αφοσίωση των στελεχών της, η όρεξη για δουλειά και προσφορά και ο επαγγελματισμός που χαρακτήριζε πάντα το προσωπικό της, ήταν αυτό που έκανε πολλούς να λένε ότι η 337Μ είναι το πανεπιστήμιο της Αεροπορίας».

Με τον ΑΤΑ Γ. Μπλιούμη κατά τον χαιρετισμό του να σημειώνει επίσης ότι «υποκλίνομαι με σεβασμό αποτίοντας φόρο τιμής και μνήμης σε όλους εκείνους που προσέφεραν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος για την αποστολή της Μοίρας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά, που φιλοτεχνήθηκαν από το προσωπικό της 337 Μ, σε συγγενικά πρόσωπα των πεσόντων. Στην κ. Ελευθερία Μουρμουρή σύζυγο του πεσόντα Γ. Μουρμουρή, στην κ. Χριστίνα Αρσενίου ανιψιά του Ν. Μερτζανίδη, στον κ. Χρήστο Χρηστίδη γιο του πεσόντα Βασ. Χρηστίδη και στην Έλενα Χρυσοπούλου – Μπατσαρά, σύζυγο του πεσόντα Αθαν. Μπατσαρά.

Όπως και στους μοιράρχους: Π. Ζαφειρίδη, Απ. Χόρτη, Αγγ. Τσιντσή, Π. Παπαμαυρουδή, Ιωάν. Παπαχαράλαμπο, Θ. Σύρμο, Δ. Τζουμερκιώτη, Θ. Μπόμπο, Χρ. Διαμαντίδη, Νικ. Βασιλόπουλο, Ευάγγ. Μαρκινό, Κυρ. Δουρόπουλο, Θ. Παπαδόπουλο και Παν. Μπεθάνη. Αλλά και στους αρχιμηχανικούς: Παν. Ξυπολιά, Κων. Ιωαννίδη, Αν. Πηλό, Ελ. Υφαντίδη, Δημ. Ζήση, Γ. Καρύδη, Θ. Βαλλιό, Αθ. Παπαδόπουλο, Χρ. Ανδρίτσο, Ευστ. Στεφανίδη, Χρ. Πιτσίλκα και Δημ. Μπίσκα.

Στη χθεσινή εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ιωάν. Γιάγκος, ο επίτιμος Α.ΓΕΑ Βασ. Κλόκοζας, ο αντιδήμαρχος Γ. Ζαούτσος, ο επιτελάρχης του ΑΤΑ Δημ. Τζουμερκιώτης, ο διοικητής της 110 ΠΜ Απ. Χόρτης, ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ Κων. Λιούτας, ο επίτ. πρόεδρος της ΕΑΑΑ και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αξιωματικών Ικάρων (ΣΑΣΙ) Χρ. Βάγιας, εκπρόσωποι οικογενειών των πεσόντων και υπηρετούντες στη Μοίρα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass