ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ

Ξύπνησαν μνήμες από την τραγωδία του ’84

* Το αεροσκάφος κατέπεσε στο «Διαβολόρεμα» Ανατολής και τα συντρίμμια εντοπίσθηκαν τυχαία από κυνηγό 6 μήνες μετά τη συντριβή ενώ οι σοροί των 2 πιλότων δεν βρέθηκαν ποτέ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2018 22:04

«Ο σμηναγός Παντελής Παρασκευάς και ο υποσμηναγός Στέφανος Σαρρής πέταξαν στην αιωνιότητα, δίδοντας το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, τη ζωή τους, στην εκπλήρωση του καθήκοντος και της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας, για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδος μας» τόνισε χθες ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης κατά τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Ανατολή Αγιάς, τιμώντας τους δύο αεροπόρους που χάθηκαν το πρωινό της 2ας Μαΐου του 1984.

Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, 34 χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία, ικανοποίησε μια «ηθική υποχρέωση» ανεγείροντας μνημείο εκεί όπου οι δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι σοροί τους δεν εντοπίσθηκαν ποτέ.

Τα συντρίμμια του μαχητικού F-4 Phantom της 337 Μοίρας που ακόμη και σήμερα παραμένουν στον τόπο της συντριβής, βρέθηκαν τυχαία από κυνηγό, έξι μήνες μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο «Διαβολόρεμα» της Ανατολής Αγιάς.

Σε μια περιοχή που είχε «αποκλεισθεί» από τις έρευνες, οι οποίες εστίαζαν στη θαλάσσια περιοχή, σε «αντίθετη» κατεύθυνση δηλαδή προς το Αιγαίο πέλαγος καθώς οι τότε «μαρτυρίες» ήθελαν το αεροσκάφος να έχει πέσει στη θάλασσα, μεταξύ Αγιοκάμπου και Δερματά. Γι’ αυτό και οι έρευνες για τον εντοπισμό πιλότων και αεροσκάφους απέβησαν άκαρπες.

Το μνημείο ανεγέρθηκε στον επαρχιακό δρόμο Ανατολής και Μεγαλοβρύσου για λόγους πρόσβασης, μερικά χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας. Η σεμνή τελετή που έγινε χθες το μεσημέρι, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο στρατιωτικός ιερέας π. Αθανάσιος για να ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, από τον ΑΤΑ Γ. Μπλιούμη, τον διοικητή της 110 ΠΜ Απ. Χόρτη και τον διοικητή της 337 Μ. Ιωάν. Παπαχαράλαμπο, ο οποίος ανέγνωσε επίσης τα βιογραφικά των πιλότων του μοιραίου αεροσκάφους.

ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

Με τον ΑΤΑ Γ. Μπλιούμη απευθύνοντας χαιρετισμό να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «με μία σεμνή αλλά ουσιώδη τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου, τιμούμε δύο πεσόντες αεροπόρους μας, οι οποίοι στις 2 Μαΐου 1984 κατέπεσαν σε χαράδρα, με αεροσκάφος F-4 PHANTOM της 337 Μοίρας το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λάρισας.

Από αυτό εδώ το σημείο, σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια ο Σμηναγός (I) Παντελής Παρασκευάς και ο Υποσμηναγός (I) Στέφανος Σαρρής πέταξαν στην αιωνιότητα, δίδοντας το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, τη ζωή τους, στην εκπλήρωση του καθήκοντος και της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας, για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Πατρίδος μας.

Ο γήινος χρόνος σταμάτησε να μετρά για αυτούς και εμείς, παλαιοί και νέοι συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι με απέραντο σεβασμό και δέος, τελούμε τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου. Οι διαβάτες που θα περνούν, θα βλέπουν πως δύο Αεροπόροι, δύο νέοι άνθρωποι, δύο παλικάρια έδωσαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της φυλής μας, στην εκτέλεση του καθήκοντος και της αποστολής τους.

Ο χώρος αυτός αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας, δηλώνοντας την τιμή και την ευγνωμοσύνη στους δύο ήρωες αεροπόρους μας και συμβολίζει το ασίγαστο πάθος για την προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδος μας» ολοκλήρωσε ο κ. Μπλιούμης καταθέτοντας στεφάνι. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η αδελφή του αδικοχαμένου υποσμηναγού Στέφ. Σαρρή, Σουλτάνα Σαρρή, κατέθεσε λίγα λουλούδια σε μνημείο θυμίζοντας στους παλαιότερους πως είχε βρεθεί στη Λάρισα, την περίοδο των ερευνών.

 Στην τελετή, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκ. Ντίτορας, ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Γιαν. Τόλιας, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ιωάν. Γιάγκος, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Βασ. Καραπιπέρης, ο δασάρχης Λάρισας Δημ. Τσιόφας, ο αναπλ. Δήμαρχος Αγιάς Β. Λέτσιος, ο αντιδήμαρχος Λακέρειας Αστ. Τσιώνης, ο διοικητής τους Λ.Τ. Αγιοκάμπου Χρ. Αντωνίου, ο διοικητής του ΑΤ Αγιάς Βασ. Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος της ΕΑΑΑ Κων. Λιούτας, διοικητές και ιπτάμενοι της 337 Μοίρας εκείνης της περιόδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς Χρ. Σκαρκάλης και Χρ. Γιαννουλέα όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς Γρ. Καλαγιάς που είχε την πρωτοβουλία τα προηγούμενα χρόνια έτσι ώστε να αναγερθεί τελικά το μνημείο και να τιμηθούν οι δύο αεροπόροι.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass