ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΝΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης

*Δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είπε «σε ένα κόμμα, του οποίου οι αποφάσεις επιβάλλονται από τον πρόεδρο» - Αρνείται πως θα προσχωρήσει στη ΝΔ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2018 22:10

Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων βρίσκεται από χθες το πρωί ο βουλευτής Λάρισας κ. Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος παραιτήθηκε από το κόμμα με το οποίο εισήλθε στη Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο Ελασσονίτης πολιτικός γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή τόσο προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, όσο και προς τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, την οποία κοινοποίησε και στα ΜΜΕ.

Μέσω αυτής κάνει λόγο για μια «προβληματική κατάσταση» αναφερόμενος στην έλλειψη δομών, στην οργάνωση αλλά και τη στελέχωση της βάσης της Ένωσης Κεντρώων, κάτι που επανειλημμένα, όπως ισχυρίζεται, είχε τονίσει στον κ. Λεβέντη. Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του, για τον απόλυτο συγκεντρωτισμό του προέδρου, η οποία «είχε ως αποτέλεσμα την ανύπαρκτη συμμετοχή των βουλευτών και των στελεχών στις θέσεις του κόμματος».

Με την εξέλιξη αυτή μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το αν θα προσχωρήσει σε κάποιο άλλο κόμμα με τη ΝΔ να θεωρούνταν ως και χθες ως πιθανότερος προορισμός του. Ο ίδιος σε ερώτηση που του έθεσε η «Ε» απάντησε: «Αυτή τη στιγμή έχω παραιτηθεί από την Ένωση Κεντρώων και για το επόμενο διάστημα θα μείνω ανεξάρτητος. Αν ήταν να πάω στη Νέα Δημοκρατία θα το είχα κάνει από σήμερα (σ.σ. χθες) κιόλας», προσθέτοντας: «Σίγουρα όμως, κάποια στιγμή θα καθίσω να σκεφτώ ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μου. Είχα προτάσεις από το 2016 απ’ όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή του βουλευτή προς τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Βρίσκομαι στην, ειλικρινά, δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων. Οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και σας τους έχω επανειλημμένως εξηγήσει τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρόκειται για την άκρως προβληματική άσκηση των καθηκόντων μας ως βουλευτών λόγω της έλλειψης οργάνωσης και δομών στο εσωτερικό της Ένωσης Κεντρώων. Σας είναι γνωστό, άλλωστε, ότι παρά την, κατ’ επανάληψη, έκφραση των παραπόνων και διαφωνιών μου, και την εξ αυτών των λόγων σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα εν λόγω προβλήματα ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν, πολλώ δε μάλλον δεν επιλύθηκαν.

Αντ’ αυτών, κάθε φορά, γινόμουν θεατής μιας άκρως προβληματικής κατάστασης: έλλειψη δομών, οργάνωσης και στελέχωσης της διοικητικής κομματικής μας βάσης με αξιοκρατικά κριτήρια και πλήρης συγκεντρωτισμός στο πρόσωπό σας. Για να το πω απλά, εδώ και αρκετούς μήνες προσπάθησα να σας εκφράσω με κάθε τρόπο την αγωνία μου: Ένα κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή των στελεχών του και οι βουλευτές να ενημερώνονται εκ των υστέρων για τις θέσεις μας, τις οποίες ουσιαστικά μόνος σας διαμορφώνετε και αποφασίζετε.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπάθησα, επί ματαίω, να σας εξηγήσω την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε μια, εκ βάθρων, ανασυγκρότηση της Ένωσης Κεντρώων. Πλην όμως, μάλλον λόγω των αγώνων που δώσατε επί χρόνια για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, η ανάγκη συλλογικότερης λειτουργίας της Ένωσης Κεντρώων δεν ήταν εύκολα αντιληπτή από πλευράς σας. Προφανώς δεν σας μέμφομαι γι’ αυτό, αλλά μου είναι αδύνατον, πλέον, να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου σε ένα κόμμα, του οποίου οι αποφάσεις επιβάλλονται από τον πρόεδρο, χωρίς να προηγηθεί όχι μόνον συζήτηση, αλλά ακόμη και ενημέρωση των βουλευτών του. Πόσο μάλλον, όταν οι απόψεις της Ένωσης Κεντρώων συχνά διακατέχονται από μια αναχρονιστική και ευκαιριακή αντίληψη της πολιτικής, μακριά από τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής, οι οποίες επιτάσσουν, πρωτίστως, πίστη και επιμονή στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μας.

Όταν το 2015 ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά σας, προκειμένου να ενώσουμε δυνάμεις στον πολιτικό στίβο, για να δώσουμε κάτι νέο, αποτελεσματικό και αληθινό στην πολιτική ζωή του τόπου μας, ξεκίνησα με την προοπτική της πίστης στην επιτυχία των στόχων μας, για την προσφορά στη χώρα μας.

Δυστυχώς, όμως, η αναχρονιστικότητα και η έλλειψη συλλογικότητας, έφεραν την Ένωση Κεντρώων στη σημερινή κατάσταση, με την εκλογική βάση να έχει γυρίσει την πλάτη απογοητευμένη από την αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες της.

Τα παραπάνω ακριβώς αίτια είναι αυτά που υπαγόρευσαν και την απόφασή μου να πορευτώ, στο εξής, ως ανεξάρτητος βουλευτής, πιστεύοντας ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα εξακολουθήσω να τιμώ την ψήφο των πολιτών που θέλουν να προχωρήσει η χώρα μπροστά, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, αλλά με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους και προοπτικές για το μέλλον της.

Είχα, και εξακολουθώ να έχω, τις ίδιες πολιτικές απόψεις που τοποθετούνται στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, και θέλω, όχι μόνον να σας ευχαριστήσω για την τιμή να με εντάξετε στα ψηφοδέλτια του κόμματός σας, αλλά και να κατανοήσετε τους λόγους της αποχώρησής μου από την Ένωση Κεντρώων.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Κατσιαντώνης»

 

 

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗ

«Το Σκοπιανό είναι ο λόγος…»

«Με αιφνιδίασε, είναι αποστασία. Πρέπει να παραδώσει την έδρα»

LEVENTIS

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ήταν ο μόνος λόγος της παραίτησης του Γιώργου Κατσιαντώνη από την Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Βασίλη Λεβέντη ο οποίος μίλησε στην «Ε» χθες αργά το βράδυ. Ο κ. Λεβέντης μάλιστα εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο βουλευτής δέχθηκε προφανώς πιέσεις για το εν λόγω ζήτημα από την Αμερική και χαρακτήρισε την κίνησή του ως αποστασία, καθώς άμεσα έπρεπε να παραδώσει την έδρα στην Ένωση Κεντρώων. Πιο αναλυτικά είπε:

«Ο κ. Κατσιαντώνης εδώ και μερικούς μήνες έδινε συνεντεύξεις και εμφανιζόταν διαφοροποιημένος από το κόμμα για το θέμα των Σκοπίων».

*Αυτό θεωρείται πως ήταν σημάδι;

-Εγώ νομίζω αυτός είναι ο λόγος της διαφοράς. Πλησιάζουμε στο να μπει στη Βουλή το θέμα και επειδή μαζεύουν ψήφο – ψήφο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης για να μπορέσουν να δώσουν στα Σκόπια τη λέξη Μακεδονία.

*Γνωρίζατε κάτι σχετικά; Είχατε κάποια ενημέρωση νωρίτερα;

-Προχθές τον πήρα τηλέφωνο για τη γιορτή του και ήταν όλα καλά. Με αιφνιδίασε. Δεν γνώριζα το παραμικρό. Όλο το κόμμα αιφνιδιάστηκε. Θεωρούμε πως καλύτερα που φεύγει τώρα ένας, επειδή αισθανόταν ξένο σώμα παρά να φύγει αργότερα, αν του αναθέταμε κανένα σοβαρότερο καθήκον.

*Σας επηρεάζει αυτή η εξέλιξη και σε τι βαθμό;

-Όχι δεν μας επηρεάζει καθόλου.

*Σας κατηγορεί για συγκεντρωτισμό στην επιστολή του.

-Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εκεί που θα δει τι σημαίνουν αυτά που λέει. Έφυγε ο Καλλιάνος, έφυγε ο Καρράς, έφυγε και η Μεγαλοοικονόμου. Να δούμε πού θα καταλήξει κι αυτός και θα διαψεύσει ο ίδιος την επιστολή του.

*Πού πιστεύετε πως θα πάει;

-Σήμερα (σ.σ. χθες) διάβαζα για τη ΝΔ. Δεν γνωρίζω. Δεν έχω μιλήσει και ούτε θα μιλήσω για τέτοια θέματα. Όταν έχει εκλεγεί με λίστα, το χρέος του ήταν να παραδώσει την έδρα. Δεν του ανήκει η έδρα. Κι αυτά που λέει πως έφερε ψήφους να μην τα λέει γιατί είναι αστειότητες. Τι ψήφους έφερε; Ήταν άγνωστος παντελώς και ακόμα στη Λάρισα δεν τον ξέρουν. Είναι άγνωστο το όνομά του. Με ρωτούσαν όλοι γιατί δεν έρχεται στα χωριά να μας δει.

Εμείς γλιτώσαμε. Η βασική αιτία είναι το Σκοπιανό. Επειδή ήταν στην Αμερική δέχθηκε πιέσεις για να δώσουμε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Εμείς είμαστε η Ένωση Κεντρώων και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάτι τέτοιο.

*Εν κατακλείδι ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε την κίνηση «αποστασία γιατί δεν παρέδωσε την έδρα. Κρατάει την εντολή ψηφοφόρων που θέλουν την Ένωση Κεντρώων. Έπρεπε να παραδώσει την έδρα».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass