ΓΙΑ ΕΚΘΕΜΑ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

Χώμα από την κοιλάδα των Τεμπών στην Αυστραλία!

* Θα παραδοθεί σε ειδική τελετή, στις 3 Μαΐου, στα Αμπελάκια από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Τεμπών

Δημοσίευση: 27 Απρ 2018 15:40
Η κοιλάδα των Τεμπών, όπου έδρασαν Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Κύπριοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Η κοιλάδα των Τεμπών, όπου έδρασαν Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Κύπριοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο

Ένα ασυνήθιστο γράμμα από την Αυστραλία έλαβε πέρυσι ο Δήμος Τεμπών.

Αποστολέας ο αμυντικός ακόλουθος Νοτίου Ευρώπης της Αυστραλίας, ο οποίος ζητούσε από τον δήμαρχο Τεμπών να του προσφέρει μικρή ποσότητα χώματος από την κοιλάδα των Τεμπών!

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του, το χώμα το θέλουν οι Αυστραλοί για να το τοποθετήσουν ως έκθεμα σε ένα μνημείο για την αναγνώριση των 100 χρόνων υπηρεσίας των Αυστραλών στρατιωτικών, που πολέμησαν σε διεθνείς εκστρατείες.

Γιατί όμως από την κοιλάδα των Τεμπών;

Διότι Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στην περιοχή των Τεμπών, δίπλα στους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ιστορία τους έχει καταγράψει στο βιβλίο της «Ο Τύμβος» η συγγραφέας κ. Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη και έτσι έγινε γνωστή.

Φυσικά η απάντηση του Δήμου Τεμπών, όχι απλά ήταν θετική αλλά οργανώνεται και ειδική τελετή παράδοσής του.

Έτσι ο Δήμος Τεμπών αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Πρεσβείας της Αυστραλίας, διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Μαΐου, στις 5.30 μ.μ., μια σεμνή τελετή κοντά στην περιοχή «Ανεμόμυλος» της τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων, όπου αυτοί οι ήρωες πολέμησαν, σκοτώθηκαν και θάφτηκαν αρχικά.

Στην τελετή αυτή θα παραδοθεί χώμα ελληνικό που ποτίστηκε με το αίμα των ηρώων πολεμιστών.

Η παράδοση θα γίνει από το δήμαρχο Τεμπών κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό στην πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Kate Logan.

Επίσης, στη μνήμη της θυσίας των συμμάχων στρατιωτών στη μάχη της Ελλάδας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου.

Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση, στην ίδια εκδήλωση, προτίθεται να τιμήσει τη συγγραφέα κ. Βάσα Σολωμού - Ξανθάκη, που με τη γραφίδα της, διέσωσε στους αιώνες την ιστορία αυτών των ανθρώπων που έζησαν το τελευταίο τους βράδυ στα Αμπελάκια, έχοντας πλήρη επίγνωση της αποστολής τους.

Να σημειωθεί ότι, με πρωτοβουλία της συγγραφέως και με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το διήγημα «Ο Τύμβος» μεταφράστηκε στα Αγγλικά και παράχθηκε σε ένα μικρό αριθμό αντιτύπων, που κάποια από αυτά θα παραδοθούν στην πρέσβειρα της Αυστραλίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

«Στις 9 Απριλίου του 1941, μια ομάδα τριάντα στρατιωτών αποτελούμενη από Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Κύπριους, με επικεφαλής Άγγλο Αξιωματικό φθάνουν στα Αμπελάκια.

Αναζητούν τον πρόεδρο και τον δάσκαλο του χωριού και τους γνωστοποιούν την αποστολή τους. Στόχος τους, η παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανών προς τη Νότια Ελλάδα. Επιλέγουν για τον σκοπό αυτό την περιοχή «Ανεμόμυλος».

Επιζητούν φαγητό και στέγη. Ο δάσκαλος του χωριού τούς φιλοξενεί στο σπίτι του, ενώ, με τη συνδρομή των κατοίκων, τους προσφέρονται εδέσματα και ο χώρος του σχολείου για τη διαμονή τους. Την επόμενη μέρα κατά τη διάρκεια της μάχης όλοι είναι νεκροί, εκτός από δύο».

Όλα αυτά περιγράφονται με συγκινητικές λεπτομέρειες στο διήγημα της συγγραφέως κ. Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass