Εκκλησιαστικά νέα και ειδήσεις

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 15:48

Tο πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας του Αγίου Αχιλλίου

Tο πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της εβδομάδας Διακαινησίμου στο ναό του Αγίου Αχιλλίου έγινε γνωστό και προβλέπει τα εξής:

Ακολουθίες του Νυμφίου και του Νιπτήρος Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη 7.30 το απόγευμα.

Προηγιασμένη θεία λειτουργία, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη πρωί 7-9. Το ιερό ευχέλαιο την Μεγάλη Τετάρτη στις 5.00 το απόγευμα. Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί 7.45-9.30, ο εσπερινός και η θεία λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου. Στις 7.30 μ.μ. η Ακολουθία των Παθών. Τη Μεγάλη Παρασκευή 9.00-12.30 το πρωί, οι Μεγάλες Ώρες, ο εσπερινός και η Αποκαθήλωση. Στις 7.30μ.μ. η Ακολουθία του Επιταφίου και 9.30 μ.μ. η έξοδος στην Κεντρική πλατεία. Το Μέγα Σάββατο 8.00-10.15 το πρωί, εσπερινός και θεία λειτουργία Μεγ. Βασιλείου (Πρώτη Ανάσταση) και 11 το βράδυ, η Ακολουθία της Αναστάσεως, ο όρθρος και η αναστάσιμη θεία λειτουργία. Την Κυριακή του Πάσχα (8 Απριλίου), στις 7.30 το απόγευμα, ο εσπερινός της Αγάπης. Δευτέρα του Πάσχα (9 Απριλίου), 7.15-10.00 πρωί, όρθρος και θεία λειτουργία. Στις 6.00 απόγευμα, Μέγας εσπερινός Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Την Τρίτη του Πάσχα (10 Απριλίου), 7.15-10.30 πρωί, όρθρος και θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ. Την Πέμπτη του Πάσχα (12 Απριλίου), στις 6.00 μ.μ. ο εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής. Την Παρασκευή Ζωοδόχου Πηγής (13 Απριλίου), στις 7.15-10.00 πρωί, όρθρος και θεία λειτουργία. Το Σάββατο 14 Απριλίου δεν θα έχουμε θεία λειτουργία.

-Σχετικά με τη νηστεία διευκρινίζονται τα εξής:

- Όλες οι ημέρες της Αγίας και Μεγάλης εβδομάδας, από τη Μ. Δευτέρα ως και το Μ. Σάββατο, έχουν ξηροφαγία (χωρίς λάδι και κρασί).

- Από την Κυριακή του Πάσχα ως και το πρώτο Σάββατο (Διακαινήσιμος εβδομάδα) λογίζεται ως μία ημέρα και έχουμε κατάλυση σε όλα τα φαγητά.

Το πρόγραμμα του Επιταφίου στο Συκούριο

Τη Μεγάλη Παρασκευή και ώρα 19.30 θα ψαλεί στην εκκλησία των Αγίων Κων/νου και Ελένης στο Συκούριο η ακολουθία των Ιερών Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, χοροστατούντος του εφημερίου του ναού. Το Θείο Δράμα φέρνει το πένθος και προετοιμάζει για την Ανάσταση. Σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί βιώνουν τα Πάθη του Θεανθρώπου. Η χορωδία της Μουσικής Σχολής θα ψάλει τα εγκώμια.

Στις 21.15 η ώρα της ίδιας ημέρας θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου από την εκκλησία και θα περάσει από τις οδούς Αγίου Κων/νου, πλατεία Ρ. Φεραίου, Μακρυγιάννη, 28ης Οκτωβρίου, Β. Τζούκα, Κων/πόλεως, 25ης Μαρτίου, πλατεία Αμβροσίου, Αλ. Παναγούλη, πλατεία Θέμιδος και Αγίου Κων/νου προς την εκκλησία, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Μουσικής Σχολής του Δήμου. Στις 21.00 θα ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου.

Οι Ακολουθίες στο ησυχαστήριο

"Παναγία η Γλυκοφιλούσα"

Στο Ιερό Ησυχαστήριο "Παναγία η Γλυκοφιλούσα" στη Ραψάνη Λαρίσης, οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος θα γίνουν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Μεγάλη Τρίτη βράδυ: Ακολουθία (όρθρος Μεγ. Τετάρτης): 7.00-8.30

Μεγάλη Τετάρτη πρωί: Προηγιασμένη θεία λειτουργία 7.15-9.00

Μεγάλη Τετάρτη βράδυ: Το Ιερόν Ευχέλαιον 5.00-6.15, Ακολουθία του Νιπτήρος: 7.00-8.30

Μεγάλη Πέμπτη πρωί: Θεία λειτουργία 7.15-9.15

Μεγάλη Πέμπτη βράδυ: Ακολουθία των Παθών του Χριστού: 7.00-10.30

Μεγάλη Παρασκευή πρωί: Μεγάλες Ώρες και Αποκαθήλωση 9.00-11.30

Μεγάλη Πρασκευή βράδυ:όρθρος Μ. Σαββάτου και Περιφορά του Επιταφίου:7.00-10.30.

Μεγάλο Σάββατο πρωί: Πρώτη Ανάσταση 10.00-12.00

Μεγάλο Σάββατο βράδυ: Ανάσταση, θεία λειτουργία:11.30-2.30

Πασχαλινές λειτουργίες

στο Καστρί - Λουτρό

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστρί - Λουτρό Αιγάνης του Δήμου Τεμπών θα τελεσθούν ιερές ακολουθίες ως παρακάτω:

- Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 7.30 το βράδυ, Ακολουθία των Παθών

- Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 7.30 το πρωί, οι Μεγάλες Ωρες και εσπερινός, το βράδυ Ακολουθία των Παθών και περιφορά του Επιταφίου στον οικισμό.

- Το Μεγάλο Σάββατο, στις 7.30 το πρωί, θεία λειτουργία και στις 12 τα μεσάνυχτα η Ανάσταση και θεία λειτουργία.

- Τη Δεύτερη Μέρα του Πάσχα, στις 7.30 το πρωί, θεία λειτουργία.

Το Τροπάριο

της Κασσιανής

από τη Χορωδία

του Μουσικού Συλλόγου

Τηρώντας παράδοση σχεδόν πέντε δεκαετιών, η ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λαρίσης θα ψάλει το Τροπάριο της Κασσιανής, σήμερα Μεγάλη Τρίτη, στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Η παράδοση της Χορωδίας ξεκίνησε από τον αείμνηστο μαέστρο Θανάση Βαλακώστα, συνεχίστηκε επί των ημερών του Δημητρίου Καρβούνη και στις ημέρες μας τη σκυτάλη έχει αναλάβει ο Χρήστος Κτιστάκης. Ο μαέστρος και οι χορωδοί έχουν προετοιμαστεί έτσι ώστε να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο το ανυπέρβλητο τροπάριο της μοναδικής γυναίκας Υμνογράφου της Εκκλησίας μας, σε χορωδιακή επεξεργασία του Ι. Σακελλαρίδη.

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίων

Ραφαήλ, Νικολάου

και Ειρήνης Γουμενίσσης-Γρίβας

Η Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης (Γρίβας), ετοιμάζεται να τιμήσει τους Νεοφανείς Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη την παρθένο, σήμερα Τρίτη του Πάσχα.

Ολημερίς το Μοναστήρι είναι ανοικτό.

Τη Λαμπροτρίτη 10 Απριλίου το πρωί, θα τελεσθεί όρθρος, αρχιερατική λειτουργία και λιτανεία των ιερών λειψάνων των Νεοφανών Μαρτύρων.

Θα εκτεθεί σε προσκύνηση τμήμα από την τιμία μαρτυρική κεφαλή του Αγίου Ραφαήλ (από τη δεξιά υπερόφρυο περιοχή).

Το απόγευμα της Λαμπροτρίτης, στις 5 μ.μ. θα ψαλεί παράκληση των Νεοφανών Αγίων, και στις 8 μ.μ. οι χαιρετισμοί του Αγίου Ραφαήλ.

Πρόγραμμα Μεγ. Εβδομάδος

Ακολουθίες του Νυμφίου και των Αγίων Παθών: 4 μ.μ.

Μ. Πέμπτη και Μ. Σάββατο πρωί: θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου (7–9 π.μ.)

Μ. Παρασκευή: Μεγ. Ωρες (12 μ.) –Αποκαθήλωσις (2 μ.μ.) –Επιτάφιος (4 μ.μ.)

11 βράδυ Μ. Σαββάτου: Ακολουθία Αναστάσεως–όρθρος– θεία λειτουργία Πάσχα

Κυριακή Πάσχα (12 μ.): εσπερινός Αγάπης.

Συγκέντρωση τροφίμων

στον Αγιο Αχίλλιο

Τρόφιμα για τα δέματα του Πάσχα, τα οποία θα διανεμηθούν στους απόρους, ανέργους, αρρώστους και πτωχούς συνανθρώπους μας, συγκεντρώνει η ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου Λάρισας.

Τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται είναι: 1 ελαιόλαδο, 1 κιλό μακαρόνια, 1 κιλό ρύζι, 1 κιλό ζάχαρη, 1 ντοματοπολτό, 4 κουτιά γάλα (εβαπορέ), 1 φυτίνη, 1 κιλό όσπρια, 1 τσουρέκι, 6 αυγά.

Τα μέλη του Φιλόπτωχου Ταμείου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου περιμένουν την ανταπόκριση όλων και ευχαριστούν εκ των προτέρων για τη συμπαράσταση.

Το πρόγραμμα των ακολουθιών

στον ι.ν. Αγίας Αννας Αγιοκάμπου

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Προς ενημέρωση ντόπιων και επισκεπτών της παραλίας του Αγιοκάμπου, η Αρχιερατική Περιφέρεια Αγιάς ανακοίνωσε το πρόγραμμα ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος για τον Ιερό Ναό Αγίας Άννας, το οποίο έχει ως εξής:

Ο βραδινός όρθρος (ακολουθία Νυμφίου) σήμερα Μεγάλη Τρίτη θα τελεσθεί από τις 6 μ.μ. ως τις 7:30 μ.μ. Αύριο Μεγάλη Τετάρτη, το μυστήριο του ευχελαίου θα τελεσθεί στις 6 – 7 μ.μ. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, από τις 7 ως τις 10:30, η ακολουθία των αγίων Παθών του Κυρίου («12 Ευαγγέλια»). Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, 9 – 12, ακολουθία Μεγάλων Ωρών – Αποκαθήλωση. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, 7 – 10, ακολουθία Επιταφίου. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, από τις 7:30 ως τις 10:30, θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, 10 – 12, αναστάσιμη θεία λειτουργία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass