ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ:

Κίνδυνος να μείνουν χωρίς γιατρό μονάδες του ΟΚΑΝΑ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 23:07

Για εργασιακό μεσαίωνα στον ΟΚΑΝΑ κάνει λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ζητώντας να πληροφορηθεί τις κυβερνητικές προθέσεις για τη λειτουργία των θεραπευτικών μονάδων χωρίς γιατρούς.


Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «Για απαξίωση του Οργανισμού, αλλά και των εργαζομένων εκ μέρους της διοίκησης και της κυβέρνησης κάνει εδώ και μήνες λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, με πάγιο αίτημα την εξάλειψη κάθε είδους ευέλικτης μορφής απασχόλησης και τη μετατροπή των υφιστάμενων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ειδικότερα, σήμερα είναι 620 οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, 38 μέσω ΟΑΕΔ και 72 με ΔΠΥ (σε ποσοστό επί των μονίμων 12%). Παρά τις χρόνιες υποσχέσεις, αντί να μετατραπούν οι συμβάσεις σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, μετατράπηκαν οι όροι των συμβάσεων επί τα χείρω για τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ψήφιση του ν. 4387/2016 Κατρούγκαλου-ως έχει επικρατήσει να λέγεται-σταμάτησε πλέον ο Οργανισμός να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, ο ΟΚΑΝΑ εκτός από τις εργοδοτικές εισφορές πλήρωνε και τις εισφορές των εργαζομένων προς το ΤΣΑΥ.
Το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να επιβαρύνονται πλέον εξ ολοκλήρου με τις εισφορές τους και να χρωστούν υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι παραιτήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια παραιτήθηκαν 12 ιατροί επί συνόλου 32 που απασχολούνται στις Θεραπευτικές Μονάδες του Οργανισμού με καθεστώς ΔΠΥ, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές, που μέχρι την αλλαγή του ν. 4387/2016 κατέβαλλε ο ΟΚΑΝΑ. Μάλιστα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν κάποιες μονάδες χωρίς καθόλου γιατρούς. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην από 07/12/2017 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α.Π.: 5141, ΑΔΑ: 7ΓΡΑ4690ΩΡ-32Λ) για μια θέση Ιατρού Ψυχιάτρου ΠΕ στην Καβάλα και στο Ρέθυμνο αντίστοιχα, δεν έκανε αίτηση κανείς, με αποτέλεσμα οι μονάδες να μείνουν χωρίς γιατρό. Μόνο ένας ιατρός για κάθε μία από τις υπόλοιπες πόλεις έκανε αίτηση. Αναιμικό ήταν το ενδιαφέρον για Αθήνα και Πάτρα, με αποτέλεσμα μετά τον Απρίλιο (όπου λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις) να μείνουν αρκετές μονάδες χωρίς ιατρό. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια παραιτήθηκαν 9 ιατροί αορίστου χρόνου επί συνόλου 76 λόγω του τρόπου πληρωμής τους, αφού αμείβονται ως Υπάλληλοι ΠΕ ή αλλιώς ως αγροτικοί ιατροί χωρίς καμία εξέλιξη (επιμελητής Α, επιμελητής β, διευθυντής κλπ). Ωστόσο, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι θεραπευτικές μονάδες χωρίς γιατρούς, αφού αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς, για την τροποποίηση της δοσολογίας τους, την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών κλπ.»
Ο κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον υπουργό Υγείας: 1) Πώς θα αντιμετωπίσετε την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΟΚΑΝΑ; 2) Πώς θα λειτουργήσουν οι θεραπευτικές μονάδες χωρίς γιατρούς, δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε στην τελευταία προκήρυξη; Ποιος θα έχει την ευθύνη ελλείψει γιατρών; Εξετάζετε σοβαρά το ενδεχόμενο της λειτουργίας των μονάδων χωρίς αυτοπρόσωπη καθημερινή παρουσία γιατρών;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass