ΜΕ 7,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΛΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣ

Ακόμη 1,3 χιλιόμετρα της λεωφόρου Καραμανλή

*Αγοραστός προς Μαυραγάνη: Το Υποδομών αρμόδιο για τη σύνταξη μελετών

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2018 22:40

Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η ριζική αναμόρφωση του τμήματος της λεωφόρου Καραμανλή από την οδό Βόλου (Άγιο Γεώργιο) μέχρι την οδό Αγιάς (110 Π.Μ.).

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ που υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020. Με το έργο αυτό πρόκειται να κατασκευαστούν 1,3 χλμ αρτηρίας με νησίδα και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, 3 κυκλικοί κόμβοι, παράπλευρο δίκτυο, ηλεκτροφωτισμός, νησίδες πρασίνου κ.ά. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Αγοραστός σχολίασε και την κριτική που δέχθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαυραγάνη για τις μελέτες που δεν καταθέτει η Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο τα έργα, προτρέποντάς τον να ξαναδιαβάσει τον Οργανισμό Λειτουργίας του Υπουργείου για να διαπιστώσει ότι η σύνταξη μελετών στις εθνικές οδούς είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Απαντώντας δε σε ερώτηση της «Ε» για «το αν σχετίζεται η κριτική του υφυπουργού με την πρόσφατη κριτική που του άσκησε ο υπουργός κ. Σπίρτζης, με αφορμή τις πλημμύρες στον Βόλο», ο κ. Αγοραστός υποβάθμισε το γεγονός και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση και δεν κρύβεται καμία σκοπιμότητα. Εξάλλου τα λόγια Μαυραγάνη ειπώθηκαν σε απάντηση ερώτησης βουλευτή στη Βουλή».

Σε δηλώσεις του για το έργο ο κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Ξεκινά το βόρειο τμήμα της λεωφόρου Καραμανλή το οποίο είναι και το πιο δύσκολο. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε κατασκευάσει το πρώτο κομμάτι και σήμερα ξεκινά το νέο κομμάτι από την οδό Βόλου μέχρι την Αγιάς, δηλαδή από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης. Είναι ένα έργο χρήσιμο περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά, κοινωνικά, αλλά και ένα έργο ανθρώπινης ασφάλειας. Δεν είναι ένα έργο μόνο της Λάρισας αλλά και της Θεσσαλίας γιατί διέρχονται από το σημείο αυτό χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά. Πρόκειται να κατασκευαστούν τρεις κυκλικοί κόμβοι, στη συμβολή της Παλαιάς Εθνικής με τις οδούς Βόλου, Αγιάς και Ερέτριας. Πρόκειται όχι μόνο για ένα έργο ασφάλειας, αλλά και συνολικής αναβάθμισης της περιοχής. Έτσι η Περιφέρεια κατασκευάζει ακόμα ένα τμήμα αυτοκινητοδρόμου εντός του αστικού ιστού βάζοντας τέλος στις επικίνδυνες διαβάσεις. Είναι ένα έργο ουσίας που ρίχνει χρήμα στην τοπική οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης κάλεσε τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να βοηθήσουν με γρήγορες επεμβάσεις εκεί που θα χρειαστεί. Παράλληλα ζήτησε την κατανόηση από τους οδηγούς και τη συμμόρφωσή τους στις υποδείξεις τις Τροχαίας ώστε να μπορούν να εκτελούνται τα έργα παράλληλα με τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος της Λεωφόρου Καραμανλή (Παλαιά Εθνική Οδός Αθήνας –Θεσσαλονίκης) από τον ισόπεδο κόμβο (Ι/Κ) με την Οδό Βόλου (Χ.Θ. 7+115) έως τον ισόπεδο κόμβο (Ι/Κ) με την Οδό Αγιάς (Χ.Θ. 8+110), με την ταυτόχρονη κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων, καθώς και του αντίστοιχου παράπλευρου δικτύου. Το συνολικό μήκος της αρτηρίας ανέρχεται σε 1,3 χλμ., συμπεριλαμβανομένου των προσαρμογών της στην υφιστάμενη οδό αρχή και τέλους. Η αρτηρία πρόκειται να έχει σε όλο το μήκος της δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,25 μ. η καθεμία. Οι κατευθύνσεις είναι διαχωρισμένες στο τμήμα από Ι/Κ Βόλου έως και Ι/Κ Ερέτριας με κεντρική νησίδα πρασίνου πλάτους 2,60μ., ενώ στο τμήμα από Ι/Κ Ερέτριας έως Ι/Κ Αγιάς η κεντρική νησίδα αντικαθίσταται από αμφίπλευρο μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά, εκ των οποίων μερικά είναι:

• με την κατάργηση των σηματοδοτούμενων κόμβων Ι/Κ Βόλου και Αγιάς και τη διαμόρφωση -κατασκευή των κυκλικών πλατειών (Roundabout) επιτυγχάνονται, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαμπερείς κινήσεις επί της παλιάς Εθνικής Οδού καθώς και η ασφαλής και άνετη εγκάρσια κίνηση οχημάτων και πεζών και υπάρχει δυνατότητα αναστροφής .

• με την αναμόρφωση της οδού Βόλου επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού για την παραλαβή του μεγάλου φόρτου που αυτή παρουσιάζει εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ασφαλή και άνετη διέλευση τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών. Η διαπλάτυνση της οδού Βόλου έως τις σιδηροδρομικές γραμμές και η δημιουργία δύο λωρίδων κυκλοφορίας στο ρεύμα εισόδου της πόλης θεωρείται απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του κυκλικού κόμβου αφού επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό απεμπλοκή του κυκλικού κόμβου από τη διέλευση του τρένου.

• με την κατασκευή νέου ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την Οδό Ερέτριας (Χ.Θ. 7+609), για την εξυπηρέτηση των συνοικιών Αγίου Γεωργίου και Αγίων Σαράντα επιτυγχάνεται η ασφαλής σύνδεση αυτών με τον Περιφερειακό Δακτύλιο της Λάρισας, αλλά και η αποφόρτιση των υφιστάμενων Ι/Κ Βόλου και Αγιάς.

• με την κατασκευή, εκατέρωθεν της οδού, από τον Ι.Κ. Βόλου έως και τον Ι.Κ Ερέτριας, παράπλευρων οδών μονής κατεύθυνσης εξασφαλίζεται η άνετη και ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών. Οι οδοί του σχεδίου πόλης συνδέονται στις παράπλευρες οδούς που στη συνέχεια συμβάλλουν στην αρτηρία και στους κυκλικούς κόμβους. Βελτιώνεται έτσι σημαντικά η οδική ασφάλεια, αφού οι παράπλευροι οδοί συνδέονται στην αρτηρία μέσω λωρίδων (taper) εισόδου και εξόδου, ενώ μέσω των κυκλικών κόμβων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανακατεύθυνση όπως και η δυνατότητα αναστροφής.

• με τη δημιουργία του δικτύου κίνησης πεζών, στο σύνολο του έργου, εξασφαλίζεται καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών, ανεμπόδιστη κίνησή τους και αποφυγή περιπορείας ή και ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών. Το δίκτυο πεζών οροθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών με πρόβλεψη για ΑμεΑ και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας.

• με την κατασκευή στάσεων λεωφορείων επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών και κατ’ επέκταση η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

• με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων (ΣΑΟ) στα πεζοδρόμια και την κεντρική νησίδα εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη η προϊσταμένη της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Σταυρούλα Καρρά και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας κ. Ζυγογιάννης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Όσον αφορά στην κριτική που δέχθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαυραγάνη για τις μελέτες που δεν καταθέτει η Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο τα έργα, ο κ. Αγοραστός δήλωσε χαρακτηριστικά: Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μαυραγάνη για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στην αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά ταυτόχρονα οφείλω να του συστήσω να ξαναδιαβάσει τον Οργανισμό Λειτουργίας του Υπουργείου του. Αν το κάνει θα διαπιστώσει ότι αρμόδιο για τις μελέτες στο εθνικό δίκτυο είναι το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο άλλωστε είχε συντάξει μια ελλιπή μελέτη το 2008, την οποία δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε γιατί πλέον χρειάζεται επικαιροποίηση. Υπενθυμίζω ότι τη μελέτη Λάρισα-Φάρσαλα την έχει το Υποδομών, ανάλογα το Μπουρμπουλήθρα-Λαρίσης στον Βόλο, το ίδιο και την παράκαμψη Τυρνάβου μέχρι και την Κοζάνη. Επίσης του υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο δίνει την έγκριση των εργασιών. Η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για τη συντήρηση των δρόμων και γι’ αυτό άλλωστε έχουμε ένα πρόγραμμα συντηρήσεων στην παλιά εθνική οδό ύψους 4 εκατ. ευρώ, με 4 κυκλικούς κόμβους. Λόγω ελλιπούς μελέτης του 2008 η Περιφέρεια ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μια μελέτη για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό. Άρα σε λίγο καιρό θα προστρέξουμε στον κ. Μαυραγάνη να μας χρηματοδοτήσει το έργο».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass