ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΟΙ 25 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κινδυνεύει με «λουκέτο» δομή του ΟΚΑΝΑ

*Συναντώνται σήμερα με τον υπουργό Υγείας

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2018 22:45
Η κ. Αδαμοπούλου Η κ. Αδαμοπούλου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΟΚΑΝΑ σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Σητεία, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε κλείσιμο των δομών με αποτέλεσμα οι χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και οι οικογένειές τους να μείνουν χωρίς στήριξη.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί εκπρόσωποι του προγράμματος θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό – στον οποίο ήδη έχουν αποστείλει ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας – προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα του προγράμματος.

Όπως σημειώνει η υπεύθυνη του Προγράμματος στη Λάρισα κ. Ευγενία Αδαμοπούλου, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων, αλλά στην παντελή έλλειψη κονδυλίων, που μοιραία θα βάλει «λουκέτο» στο πρόγραμμα. «Αυτή τη στιγμή, το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τους μισθούς μας. Οι σχεδόν 50 συμμετέχοντες στο Ανοικτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Χρηστών Ψυχοτρόπων Ουσιών και τα μέλη των οικογενειών τους, θα μείνουν «στον δρόμο» τονίζει η κ. Αδαμοπούλου. «Αν ως το τέλος Μαρτίου δεν βρεθεί λύση αναγκαστικά το πρόγραμμα θα κλείσει. Τα προβλήματα είναι αμέτρητα. Αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στο πρόγραμμα σίτισης προς τους συμμετέχοντες και γι’ αυτό το έχουμε διακόψει, ενώ αδυνατούμε να καλύψουμε και τα λειτουργικά έξοδα όπως ενοίκια, ΔΕΗ, αέριο, κ.ά. Οι τέσσερις δομές στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και αυτή της Λάρισας, θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το τέλος του περασμένου έτους. Ο μόνος λόγος για τον οποίο εξακολουθούν να λειτουργούν είναι η καλή θέληση των εργαζομένων».

Σύμφωνα με την κ. Αδαμοπούλου η αδυναμία υποστήριξης των συμμετεχόντων είναι το σημαντικότερο όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από τη διακοπή της χρηματοδότησης, που καλύπτεται από εθνικούς πόρους. «Όπως αντιλαμβάνεστε οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, άτομα με ιδιαίτερα εύθραυστη ψυχολογία, έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους σε αυτό και θα δουν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον να γκρεμίζονται. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη δομή της Λάρισας, όπως και οι άλλες τρεις αντίστοιχες σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Σητεία, είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα που προάγουν τις πρακτικές της αυτοβοήθειας στο πεδίο των εξαρτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν το πρόγραμμα διακοπεί, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από κάποια άλλη δομή».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σε επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Υγείας οι 25 εργαζόμενοι των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας εκφράζουν την αγωνία τους αναφορικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων. Όπως τονίζουν για περισσότερο από ενάμιση χρόνο βρίσκονται σε διαδικασία αναμονής ανανέωσης της χρηματοδότησης, παρά την έγκαιρη υποβολή του αντίστοιχου αιτήματος (Ιούνιος 2016) και την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά του προγράμματος. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μένουν απλήρωτοι, καθώς αντίστοιχη κατάσταση είχε δημιουργηθεί και την περασμένη χρονιά, οπότε η καθυστέρηση είχε φτάσει μέχρι και τους 6 μήνες. Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση «η καθυστέρηση έχει επηρεάσει τη δουλειά μας στα προγράμματα καθώς δεν μπορούμε να δώσουμε σαφή απάντηση στην αγωνία των ανθρώπων σχετικά με το μέλλον της προσπάθειάς τους, αδυνατούμε να προβούμε σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δράσεων, ενώ η έλλειψη πόρων δυσχεραίνει την ομαλή πορεία υφιστάμενων δράσεων.

Παρ’ όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, δεν κάναμε καμία έκπτωση στη δουλειά μας και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε, γεγονός που υποστηρίζεται από την αύξηση των αιτημάτων των ανθρώπων που απευθύνονται στα προγράμματα, καθώς και την ανάπτυξη και διεύρυνση των δράσεων των προγραμμάτων. Διατηρήσαμε για πολύ μεγάλο διάστημα την πίστη μας στη βούληση του Υπουργείου για τη συνέχιση των προγραμμάτων. Δυστυχώς όμως η 20μηνη κωλυσιεργία με διάφορες δικαιολογίες και η αδικαιολόγητη αδράνεια από το Υπουργείο αποτελεί για εμάς πλήρη απαξίωση, τόσο για τον τρόπο δουλειάς αλλά και για την αφοσίωση και αγάπη με την οποία προσπαθούμε να την υπηρετήσουμε» σημειώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ καταλήγοντας ζητούν από τον κ. Ξανθό την τριετή ανανέωση της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους, καλώντας τον να αναγνωρίσει το σημαντικό κοινωνικό όφελος και τη δυναμική τους.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass