ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Το συνοικέσιο… αντιστέκεται στη Λάρισα

*Πολυάσχολοι νεαροί, συνταξιούχοι μόνοι και διαζευγμένοι ψηλά στη λίστα *Τι λένε στην «Ε» εκπρόσωποι ειδικευμένων γραφείων και η ψυχολόγος Σοφία Παπαϊωάννου

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2015 8:00

Του Κ. Γκιάστα

Όταν η θεία από το Σικάγο ήρθε στην Ελλάδα με την μοναδική ερμηνεία της Βασιλειάδου και τις θρυλικές κανάτες, το συνοικέσιο πήρε άλλη διάσταση. Μια ταινία που είχε κόψει εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια, έπιασε τον παλμό του ελληνικού λαού στη δεκαετία του ’50, περί εύστοχης αποκατάστασης των κοριτσιών και παράλληλα έγινε συνώνυμη με την ευχάριστη πλευρά της διαδικασίας.

Εξήντα χρόνια μετά φυσικά και όλα άλλαξαν. Η οικονομική κρίση από τη μια, οι αμέτρητοι τρόποι επικοινωνίας μέσω κοινωνικής δικτύωσης που έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας από την άλλη. Αλήθεια πόσο άλλαξε η διάθεση του κόσμου μέσα από αυτούς τους δύο παράγοντες;

«Ο κόσμος φυσικά και έχει επηρεαστεί από τις άσχημες οικονομικές συνθήκες» τονίζουν μεταξύ άλλων, ιδιοκτήτες τοπικών κλαμπ γνωριμιών και συνεχίζουν «όμως η συγκεκριμένη επιλογή υπάρχει πάντα ως σίγουρη λύση καθώς θεωρείται αξιόπιστη». Για το ποιοι είναι αυτοί που επιλέγουν τα γραφεία γνωριμιών στην πόλη μας αναφέρουν «πολλοί είναι οι διαζευγμένοι που θέλουν μια νέα γνωριμία όχι για γάμο αλλά για να συζήσουν. Άλλωστε Λάρισα και Τρίκαλα είναι πολύ ψηλά στα διαζύγια. Υπάρχουν και οι νεαροί 25-30 ετών που ψάχνουν τον γάμο. Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχουν οι σχέσεις που υπήρχαν κάποτε για τους νέους. Τώρα σπίτι, δουλειά, καφετέρια και ξανά από την αρχή».

Για το γεγονός πως διανύουμε την εποχή της κοινωνικής δικτύωσης είπαν: «μα οι περισσότεροι φτιάχνουν ψεύτικα προφίλ. Εμείς εδώ τα φιλτράρουμε όλα και τα δίνουμε στον πελάτη. Στο διαδίκτυο υπάρχει ανασφάλεια».

Από την πλευρά η κ. Άντα Μαρκούλη ιδιοκτήτρια του γραφείου Λυδία Κεντρικής Ελλάδας λέει μεταξύ άλλων «Ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Παρ’ όλα αυτά εμείς πάντα έχουμε κόσμο». Για το ποιοι επιλέγουν τη λύση των συνοικεσίων τονίζει: «Όλες οι ηλικίες, όλων των μορφωτικών επιπέδων και φυσικά και τα δύο φύλα» ενώ για το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια εποχή που πλέον οι γνωριμίες είναι εύκολες στο διαδίκτυο υπογράμμισε: «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μέσω του διαδικτύου. Όταν ο άνθρωπος θέλει κάτι το σοβαρό, ζητάει συγκεκριμένα πράγματα και μπορεί να τα βρει μόνο μέσω ενός γραφείου». Τέλος σχετικά με το τι ζητάνε γάμο ή συμβίωση είπε πως «κυρίως ζητάνε γάμο όμως οι μεγαλύτερες ηλικίες βάζουν μέσα και τη συμβίωση» εξηγώντας πως και οι συντάξεις παίζουν ρόλο.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Για το θέμα ζητήσαμε και την άποψη της κ. Σοφίας Παπαϊωάννου που είναι ψυχολόγος, MSc διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Αρχικά μας μιλάει για το πόσο και πώς επηρεάζονται οι σχέσεις από την οικονομική κρίση «Η οικονομική δυσχέρεια και αβεβαιότητα έχει ως επιπτώσεις την ανασφάλεια και το άγχος και σίγουρα επηρεάζει και τις σχέσεις. Οι οικονομικές δυσκολίες από μόνες τους δεν είναι αιτία διάλυσης ενός δεσμού, αλλά λειτουργούν ως καταλύτης που επιταχύνει μια διαδικασία. Οι σχέσεις που δεν αντέχουν στα εμπόδια και βουλιάζουν μέσα στις δυσκολίες ή διαλύονται είναι αυτές που χτίστηκαν σε σαθρά θεμέλια. Όταν οι σύντροφοι αναζητούν την απόδοση φταιξίματος ο ένας στον άλλο και δεν μοιράζονται τα προβλήματα, όταν δεν αναλαμβάνουν την προσωπική τους ευθύνη με στόχο την κοινή συμπόρευση και ευημερία, τότε κλυδωνίζεται η συνοχή του ζευγαριού. Στην εξωγενή οικονομική πίεση προστίθεται το βίωμα της ματαίωσης και το αίσθημα μοναξιάς κάθε συντρόφου χωριστά, με καταστροφικά αποτελέσματα για το μεταξύ τους δεσμό. Η κρίση συνιστά αφορμή για συζήτηση, προβληματισμό και αναζήτηση λύσεων. Τα ζευγάρια με στέρεο υπόβαθρο θα «εκμεταλλευτούν» αυτή την ευκαιρία και θα διαμορφώσουν μια πιο σταθερή και συμπαγή σχέση, ενισχύοντας το μεταξύ τους δέσιμο για να αντιμετωπίσουν μαζί τον «κίνδυνο».

Επίσης ζητάμε να μας πει, τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον ή κάποια (ακόμα και τους νέους) να επιλέξει μια λύση ενός παραδοσιακού τρόπου γνωριμίας, μέσω ειδικευμένων γραφείων σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη διαδικτυακή κοινωνική δικτύωση. «Αν η οικονομική αβεβαιότητα δεν αντιμετωπιστεί μόνο ως απειλή, τότε μπορεί ο καθένας να κοιτάξει προσεκτικά μέσα του, να δει τα θέλω, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του, να προσεγγίσει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Αφήνοντας στην άκρη το φαίνεσθαι και εστιάζοντας στο περιεχόμενο, το άτομο αναζητά ουσιαστικές λύσεις, ανασκαλεύει παλιές αξίες και τεχνικές, τις ορίζει εξ αρχής και τις βάζει ξανά στη ζωή του. Απευθυνόμενος κάποιος σε ένα γραφείο για την αναζήτηση συντρόφου σημαίνει ότι έχει κάνει ήδη αυτή τη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι αποζητά το μοίρασμα, τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, την απόλαυση και τη χαρά της συνάντησης, της σχέσης και γιατί όχι του έρωτα. Μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φέρνουν σε επαφή τους ανθρώπους, αλλά η συγκεκριμένη επαφή δεν προϋποθέτει όλα τα προηγούμενα. Η χρήση των μέσων αυτών γίνεται για ποικίλους λόγους. Ακόμα και όταν γίνεται με στόχο την αναζήτηση σχέσης δεν είναι πάντα σαφές ότι και οι δύο εμπλεκόμενοι επιδιώκουν το ίδιο. Το διαδίκτυο πολλές φορές με την ανωνυμία που προσφέρει δημιουργεί ασάφειες και παγίδες, με αποτέλεσμα κάποιοι από όσους δηλώνουν ότι αναζητούν σύντροφο να επιδιώκουν ερωτική συνεύρεση και άλλοι να αποζητούν μια συντροφική σχέση που θα προσφέρει ικανοποίηση, ευτυχία και ολοκλήρωση. Μια τέτοια σχέση είναι πιο πιθανό να προκύψει μέσα από ένα γραφείο γνωριμιών. Δεν αποκλείεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συνδράμουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά δεν εγγυώνται την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και την επιτυχή συνδιαλλαγή των ενδιαφερομένων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass