ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Προπληρωμένες κάρτες στους πρόσφυγες

*Ο Ερυθρός Σταυρός διακόπτει την παροχή υπηρεσιών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. Αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2018 22:45

Με στόχο τη διαχείριση της ζωής τους και την ανάκτηση της οικονομικής αυτονομίας τους οι πρόσφυγες παραλαμβάνουν σταδιακά στα χέρια τους τις προπληρωμένες κάρτες για την κάλυψη των βασικών εξόδων τους.

Κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήδη έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

Οι κάρτες αφορούν στην κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, όπως τρόφιμα, ρουχισμό, μετακινήσεις, φάρμακα, ιατρικά έξοδα, επικοινωνία και είδη προσωπικής υγιεινής. Δεν δεσμεύει τους πρόσφυγες να τη χρησιμοποιούν σε συγκεκριμένα καταστήματα, αντιθέτως λειτουργεί όπως μια χρεωστική κάρτα τραπέζης.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχοντας υπό την εποπτεία του τις δομές σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία ξεκίνησε μέσω των κλιμακίων την ενημέρωση για τις προπληρωμένες κάρτες. «Θα γίνει διανομή καρτών σε όσους δικαιούνται», εξηγεί στην «Ε» η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) στην Ελλάδα, Γεωργία Τρισμπιώτη. Δικαιούχοι είναι «όσοι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και μένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, ενώ δεν δικαιούνται όσοι δεν έχουν καταθέσει αίτημα», προσθέτει, αναφέροντας συγχρόνως ότι «το χρηματικό ποσό που περιέχουν οι κάρτες εξαρτάται από τα άτομα που περιλαμβάνει η οικογένεια. Για ένα άτομο το ποσό ανέρχεται στα 150 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 550 ευρώ για μια οικογένεια με επτά μέλη». Οι κάρτες είναι μηνιαίες.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει επίσης γνωστό ότι διακόπτει την παροχή υπηρεσιών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι παρείχε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, στη Ριτσώνα και στον Σκαραμαγκά από τον Μάρτιο του 2016, έπειτα από τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από εδώ και στο εξής, κάνει γνωστό ότι αναλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές το βάρος της ευθύνης της παροχής υπηρεσιών υγείας και ο Ερυθρός Σταυρός δρομολογεί τον τερματισμό της λειτουργίας κλινικών στις δομές φιλοξενίας της Ριτσώνας και του Σκαραμαγκά για τις 28 Φεβρουαρίου. Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα η παροχή υπηρεσιών υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, προαγωγής και αγωγής υγείας έλαβε τέλος στις 31 Ιανουαρίου 2018.

 «Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα έχουμε παράσχει συνολικά περισσότερες από 90.000 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενώ σχεδόν 900 διαμένοντες στις τρεις προαναφερθείσες δομές φιλοξενίας έχουν εκπαιδευτεί ως εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες στις δομές φιλοξενίας», δήλωσε ο Ρούμπεν Κάνο, επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία προκειμένου να πληροφορήσουμε τους διαμένοντες στις δομές για τις επικείμενες αλλαγές καθώς είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν και να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και για ποιο λόγο. Είναι κρίσιμης σημασίας οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και προτρέπουμε τις αρχές να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό καθώς και υπηρεσίες διερμηνείας σε όλες τις δομές φιλοξενίας», υπογράμμισε ο κ. Κάνο.

Στόχος του Ερυθρού Σταυρού είναι οι μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες μέσω των οποίων προάγονται διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσής τους.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass