«Απάνθρωπη απόφαση για τις συντάξεις χηρείας»

* Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις γυναίκες του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2018 15:34

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη -ΑΞ.Ι.Α» διαδηλώνοντας κατά των διατάξεων των άρθρου 12 του ν. 4387/2016, που αφορούν στην κατάργηση των συντάξεων χηρείας με ηλικιακά κριτήρια και όχι μόνο.


Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Δ.Σ. του Συλλόγου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το επίμαχο απάνθρωπο, αντισυνταγματικό, αντικοινωνικό και ανάλγητο άρθρο, χρήζει άμεσης τροποποίησης. Έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, παραβαίνει την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, την αρχή της ισονομίας και κτυπά βάναυσα τον θεσμό της οικογένειας.
Με αυτό το άρθρο καταστρατηγείται η πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας που είναι η συνταγματική αναγνώριση του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 Σ), της ισότητας (άρθρο 4Σ) καθώς και της διεθνούς αναγνώρισης της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (προοίμιο της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προοίμιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)».
Ειδικότερα οι γυναίκες διεκδικούν «την άρση των ηλικιακών κριτηρίων της παραγράφου 1Α που καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016, ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες. Επιπλέον ζητάμε το όριο της 5ετίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, να μειωθεί στα 3 έτη. Ο θάνατος δεν περιμένει, ούτε προγραμματίζεται.
Την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Τη διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας».
Ζητούν επίσης την τήρηση των υποσχέσεων σχετικά «με την επίσπευση έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα για ήδη συνταξιούχους εκδίδονται με το σταγονόμετρο, ενώ για εκλιπόντες εργαζόμενους όπως μας ενημερώνουν οι Οργανικές Μονάδες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ) δεν έχει σταλεί από το Υπουργείο Εργασίας το λογισμικό.
Ειδικά το ΝΑΤ που δεν έχει εκδώσει καμία οριστική σύνταξη υποστηρίζει ότι ο ΕΦΚΑ δεν διαθέτει υπάλληλο με γνώσεις για να υπολογίσει τη σύνταξη αφού η θαλάσσια υπηρεσία δεν είναι το ίδιο με άλλους εργαζόμενους. Επίσης δεν υπάρχει λογισμικό, αν και έχουν περάσει 20 μήνες, για έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης σε περιπτώσεις που ο εκλιπών έπαιρνε αναρρωτικές άδειες μέχρι και την ημερομηνία θανάτου. Για επικουρικές συντάξεις, ούτε λόγος. Πλήρης απραξία».
 Με την εξέταση του θέματος του διακανονισμού χρεών του θανόντος προς ταμεία ή εφορία. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις ο θανών δεν άφησε μόνον ορφανή την οικογένεια αλλά και χρέη που συνήθως δημιουργήθηκαν λόγω παρατεταμένης ανίατης ασθένειας. Μέλος μας που δικαιούται σύνταξη μόνο για 3 χρόνια της παρακρατείται το σύνολο της προσωρινής σύνταξης. Γι’ αυτήν ήδη καταργήθηκε η σύνταξη χηρείας. Θα μπορούσε να δίνεται η μισή. Σε άλλες περιπτώσεις μέλη μας με χρέη στην εφορία, λόγω ανώτατου ορίου ρύθμισης 12 δόσεων, καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 1.000 ευρώ το μήνα με σύνταξη κατά πολύ μικρότερη.
Παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών σε δικαιούμενους από σύνταξη θανάτου. Υπόψη ότι το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο της 23ης/11/2017, ο ΕΦΚΑ οδηγίες τη 12η/1/2018 και μέχρι σήμερα μόνον ένα από τα 260 εγγεγραμμένα μέλη μας πληρώθηκε την επιστροφή» καταλήγει το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass