ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥ ΦΟΡΕΑ

Σύμπραξη 4 φορέων για την "αναγέννηση" της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής

* ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Δήμος Λαρισαίων, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας στον κοινό αυτό στόχο * Βασ. Κόκκαλης: Υλοποιούμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού στο πρόσφατο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, με μία κίνηση για τη στρατηγική υποστήριξη της αγροτικής εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2018 22:12

Η αξιοποίηση και αναβάθμιση της «Αβερώφειου» Γεωργικής Σχολής Λάρισας, τόσο σε ό,τι αφορά στις υποδομές της όσο και στο εκπαιδευτικό της έργο, αποτελεί τον κοινό στόχο τεσσάρων φορέων, που θα συνεργαστούν μεταξύ τους, για να συμβάλει ο καθένας, με τις δικές του δυνάμεις στη συνέχιση μιας ιστορίας 107 χρόνων!

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ο Δήμος Λαρισαίων και τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, στοχεύουν να συμβάλουν από κοινού για να δώσουν ζωή στην εγκαταλελειμμένη σχολή της Λάρισας, σφραγίζοντας αυτό τον στόχο με την υπογραφή μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Σε σύσκεψη εκπροσώπων των τεσσάρων φορέων, παρουσία του υφυπουργού κ. Βασ. Κόκκαλη, που πραγματοποιήθηκε χθες, στις εγκαταστάσεις της «Αβερώφειου», αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί το τελικό σχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσουν στην υπογραφή της και στην έναρξη του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη της γεωργικής εκπαίδευσης στη Λάρισα και την αναβάθμιση των ιστορικών κτισμάτων της σχολής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ κ. Γιώργο Καρέτσο «έχει συνταχθεί ένα αρχικό κείμενο προγραμματικής συμφωνίας, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί το γενικό πλάνο και οι άξονές του, αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στις λεπτομέρειές του. Μετά και τη σημερινή επισφράγιση της συνεργασίας των φορέων, θα ξεκινήσει να υλοποιείται ό,τι έχει καταθέσει ο υφυπουργός κ. Βασ. Κόκκαλης».

Στην προγραμματική συμφωνία, θα διευκρινίζεται ο ρόλος και η συμβολή του κάθε εμπλεκόμενου φορέα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης τον περασμένο Οκτώβριο από τη Λάρισα, με τον κ. Κόκκαλη να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας ότι: «Η παρουσία μου στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή με γεμίζει χαρά καθώς πραγματώνεται η δέσμευση του Πρωθυπουργού στο πρόσφατο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ήτοι η αξιοποίηση και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, μια κίνηση που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη στρατηγική υποστήριξη της αγροτικής εκπαίδευσης.

Ήταν, είναι και θα είναι υποχρέωση όλων μας αυτό το ακίνητο και τον ρόλο του να τα διαφυλάξουμε και να του δώσουμε την προστιθέμενη αξία που του αρμόζει.

Οι Έλληνες αγρότες σήμερα προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια σύγχρονη εποχή και ως υπουργείο δίνουμε ιδιαίτερη μέριμνα στα θεμελιώδη προβλήματά τους, τα οποία είναι η γνώση, η ενημέρωση και η εκπαίδευση. Ο εκπαιδευμένος και ο ενημερωμένος αγρότης θα είναι ο ανταγωνιστικός αγρότης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοιου είδους ενημέρωση και εκπαίδευση μπορεί να παρέχει και η Αβερώφειος σχολή.

Γι’ αυτό και τονίζω ότι βασικά εργαλεία για τη δυναμική μεταμόρφωση της ελληνικής γεωργίας αποτελούν η ενημέρωση, η γνώση και η εκπαίδευση, η οποία εκπαίδευση φιλοδοξούμε να αποτελέσει συνώνυμο με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, όπως ήταν και στο παρελθόν.

Η σημερινή συγκυρία προσφέρει μια εξαιρετική δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των φορέων, για αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και συγκεκριμένα με μπροστάρη τον Δήμο Λαρισαίων και συνεργάτες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας κι άλλους φορείς του πρωτογενούς τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας με την Ομοσπονδία Μελισσοκόμων εκδήλωσε το ενδιαφέρον να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, ενώ και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον για δημιουργία Μουσείου Βάμβακος σε χώρους της Αβερωφείου Σχολής, ώστε να αναδειχθεί η Βαμβακοκαλλιέργεια και η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία, καθώς και άλλοι φορείς.

Παράλληλα προωθείται και η εκπαιδευτική αναβάθμιση της σχολής, θέμα για το οποίο σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήμουν υποχρεωμένος να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην αξιοποίησή της σχολής και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι υπηρεσίες μας θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια αναβάθμισης και "αναγέννησης" της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, ένα ακόμη δίκαιο αίτημα των πολιτών της Θεσσαλίας που γίνεται πράξη».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σημαντικό ρόλο θα έχει ο Δήμος Λαρισαίων, στην αξιοποίηση της «Αβερώφειου», καθώς όπως ανάφερε χθες, ο δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης: «Η πόλη της Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων ζουν μια ιδιαίτερη στιγμή, που ήταν στόχος από την πρώτη μέρα της θητείας μου.

Μια ιστορική δομή για την πόλη που είχε εγκαταλειφθεί γίνεται προσπάθεια να αναγεννηθεί με συγκεκριμένους στόχους και με τη συμμετοχή συγκεκριμένων φορέων.

Ο δήμος μπορεί να εμπλακεί και να βοηθήσει στη συντήρηση, διατήρηση και αναπαλαίωση όλων των κτισμάτων που υπάρχουν στην σχολή, με μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και με πόρους που διαθέτει, αλλά και τις χρηματοδοτικές πηγές που μπορεί να αντλήσει. Είναι χρέος μας να ξανασυνδέσουμε τη σχολή με την πόλη.

Η Αβερώφειος πρέπει να γίνει μια οικονομικά βιώσιμη και αυτοσυντηρούμενη σχολή. Να γίνει ένας χώρος που να συνδυάζει

εκπαιδευτικό έργο, έρευνα, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και πολιτισμό και να έχει σημαντικό ρόλο στον τομέα της αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης.

Ο Δήμος Λαρισαίων μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο έργο αξιοποίησης της Αβερώφειου, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και να συνεργαστούμε για να κάνουμε πράξη όσα σκεφτόμαστε ο καθένας».

-ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»: Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κ. Καρέτσος, ανάφερε: «Και οι έξι επαγγελματικές σχολές στον γεωργικό τομέα, της χώρας μας, που έχουν περιέλθει στην εποπτεία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», μεταξύ αυτών και η Αβερώφειος, παρελήφθησαν σε τραγική κατάσταση, με έντονα τα σημάδια της χρόνιας εγκατάλειψής τους.

Με δυσκολία υποστηρίζουμε την εκπαιδευτική δραστηριότητα της Αβερώφειου (για την αγροτική μηχανική και ζωοτεχνία), ενώ οι υποδομές της είναι σε άσχημη κατάσταση, όπως και εξοπλισμός της.

Πολλά ζώα για τις εκπαιδευτικές της ανάγκες προσφέρονται από τους γονείς των μαθητών!

Όλα αυτά τα συζητήσαμε με τους φορείς της πόλης, ενώ θίχθηκαν

και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου σε κάποια φάση, θα εμπλακεί κι αυτή.

Θεωρώ ότι ο Δήμος Λάρισας θα πρέπει να είναι προμετωπίδα, καθότι τα κτίρια είναι διατηρητέα και θα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι για αναστηλωθούν και να ανακαινιστούν, ενώ πρέπει να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κονδύλια και το προσωπικό που έχει ανάγκη αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και πιστεύω ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα μπορούσε να έχει μια πιο στενή συνεργασία μαζί μας, αφού τα επιστημονικά αντικείμενά του είναι παρόμοια με της Αβερώφειου και θα μπορούσαν να γίνουν σε συνδυασμό εκπαιδευτικές διαδικασίες και να εξυπηρετούνται από κοινού οι φοιτητές του ΤΕΙ και οι φοιτητές της Αβερωφείου ΤΕΙ, ώστε να μην σκορπούμε χρήματα σε διάφορες υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν και εμείς ως ΕΛΓΟ είμαστε ανοιχτοί σε αυτή τη συνεργασία και προσπαθούμε αυτό να το βάλουμε μέσα σε μια κοινή συμφωνία».

-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθαν. Σφουγγάρης, ανάφερε: «Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της δραστηριότητας της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής. Μέσα από αυτή τη συνεργασία όλων των φορέων, μπορούν να προκύψουν καινούργια πράγματα, τα οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Προφανώς η σχολή πρέπει να παίξει ένα βασικό ρόλο στην εκπαίδευση και στην έρευνα.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να δώσει μια ώθηση σε αυτή τη διαδικασία.

Επίσης είναι μια καλή συγκυρία, με την εφαρμογή του νέου νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα να ιδρύουν επαγγελματικές σχολές διετούς φοίτησης….».

Η Αβερώφειος μπορεί να γίνει μια κοιτίδα, που θα προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας και ειδικά στον αγροτοδιατροφικό τομέα στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της έρευνας»

-ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Τέλος, εκ μέρους του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο καθηγητής Φυτικής Παραγωγής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, κ. Αλ. Παπαχατζής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με χαρά υποδεχόμαστε την πρωτοβουλία του κ. Κόκκαλη. Στο ίδιο κληροδότημα του Αβέρωφ, βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, που αποτελούν φυσική προέκταση της Αβερωφείου σχολής. Θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς στην ανάπτυξη της γεωργικής εκπαίδευσης και στην αναβάθμιση της Αβερώφειου, και να βρούμε κάποιον τρόπο ώστε οι απόφοιτοι της Γεωργικής Σχολής να μπορούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης η διευθύντρια της Σχολής κ. Μαρία Κλεισιάρη και ο επίκουρος καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Βλόντζος.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass