ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 800 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ

«Χρυσοδάκτυλος» σύμβουλος επενδύσεων

*Υποσχόταν «σιγουριά» ακόμα και στην Τράπεζα του Βατικανού! *Σε πέντε δικαστήρια στη Λάρισα του επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης συνολικά 36 ετών

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2018 22:50

Ένα «μωσαϊκό» από ιστορίες στις οποίες οι... χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε πραγματικό εφιάλτη για αρκετούς Λαρισαίους, οι ελπίδες των οποίων τελικά αποδείχθηκαν φρούδες, αναδύθηκε στην επιφάνεια.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας εκδικάστηκε μια σειρά υποθέσεων με κατηγορούμενο έναν 47χρονο, ο οποίος σε διάστημα δύο ετών έπεισε αρκετούς πολίτες για τις χρηματοοικονομικές του γνώσεις και εμπειρίες και με αυτόν τον τρόπο τους εξαπάτησε ζημιώνοντάς τους συνολικά περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίχθηκαν στο δικαστήριο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τους υποσχόταν πως οι επενδύσεις θα γίνουν στο εξωτερικό ενώ σε κάποιους έλεγε πως θα έφτανε μέχρι και στην τράπεζα του Βατικανού όπου τα κέρδη ήταν εγγυημένα.

Το εν λόγω πρόσωπο έχει απασχολήσει κι άλλες φορές τα δικαστήρια της Λάρισας. Μόλις προχθές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε για 4 διαφορετικές περιπτώσεις ποινή κάθειρξης 7 ετών έκαστη, ενώ πρόσφατα του είχε επιβληθεί η ποινή κάθειρξης των 8 ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιαζόταν ως σύμβουλος επενδύσεων με διεθνή καριέρα στον τομέα. Είχε και συνεργάτες, οι οποίοι έλεγαν στα υποψήφια θύματά του πως η ανώνυμη χρηματιστηριακή εταιρία εκτός από τα γραφεία της Λάρισας είχε και έδρα στη Θεσσαλονίκη. Εν συνεχεία ο δράστης υποστήριζε πως είχαν ιδρύσει και νέα εταιρία με έδρα στο εξωτερικό. Διαφήμιζε πως η εταιρία είναι φερέγγυα και ότι παρέχει νόμιμα επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Έπειθε τα περισσότερα θύματά του πως αν επένδυαν σε μετοχές της εταιρίας, θα είχαν απόδοση 10% τριμηνιαίως και 40% ετησίως, ότι το κεφάλαιο που θα επένδυαν ήταν εξασφαλισμένο 100% στο Λονδίνο. Τόνιζε πως η εταιρία είχε έμπειρα στελέχη τα οποία με τη σύγχρονη τεχνολογία προέβαιναν σε συνεργασία με ξένες τράπεζες, σε επενδύσεις μέσω του συστήματος FOREX-δηλαδή αγοραπωλησίες συναλλάγματος, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από τη διακύμανση της ισοτιμίας των νομισμάτων, χάρη στις ιδιαίτερες γνώσεις και την εμπειρία τους. Τόνιζε διαρκώς πως ήταν οικονομικά εύρωστος και πρόθυμος να παράσχει εμπράγματη ασφάλεια στους επενδυτές με την προσωπική του περιουσία. Κάποιους, και μάλιστα αρκετούς τους έπεισε…

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Σε μια περίπτωση ζημίωσε έναν Λαρισαίο με το ποσό των 42 χιλιάδων ευρώ. Ήταν συνταξιούχος στρατιωτικός που ήθελε να επενδύσει. Πληροφορήθηκε από γνωστό του ότι υπάρχει γραφείο στη Λάρισα στο οποίο έκαναν επενδύσεις και ότι το κεφάλαιο ήταν εγγυημένο. Πήγε, γνώρισε τα άτομα του γραφείου και πείστηκε «ότι τα κέρδη από την επένδυση ανέρχονταν σε 5% έως 9% μηνιαίως και το κυριότερο, το κεφάλαιο που θα επένδυε ήταν ασφαλισμένο» από τον κατηγορούμενο. Του δόθηκαν και έγγραφα πιστοποίησης ενώ για να διατηρήσουν την πλάνη του, ότι όλα έβαιναν ομαλά και ότι η επένδυσή του δεν κινδύνευε, του απέδωσαν κάποια ποσά. Του έδωσαν κι άλλα έγγραφα με τίτλους στα αγγλικά και στα γερμανικά. Αργότερα όμως και ενώ περίμενε κι άλλα χρήματα, αυτά δεν ήρθαν ποτέ...

Σε μια άλλη περίπτωση έπεισαν Λαρισαίο για μια τράπεζα στην Ελβετία. Πίστεψε πως ο κατηγορούμενος είχε γνωριμίες με διαχειριστές ομοειδών κεφαλαίων στο εξωτερικό που του έδιναν τη δυνατότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων τη διαμόρφωση των ισοτιμιών, ότι η ως άνω εταιρία και κατ' επέκταση τα προς επένδυση καταβληθέντα χρήματα είναι ασφαλισμένα στην Αγγλία. Συνολικά τον έπεισαν και του πήραν 150 χιλιάδες ευρώ.

Ένας άλλος πείστηκε για μια τράπεζα στη Δανία και πως ο κατηγορούμενος δίδοντας εντολές αγοράς και πώλησης παρακολουθώντας τις ισοτιμίες των νομισμάτων, σε συνεργασία με άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του, θα έφερνε μεγάλο κέρδος. Αυτό του στοίχισε πάνω από 160 χιλιάδες ευρώ.

Σε κάποιο από τα θύματά του μίλησε ακόμα και για την τράπεζα του Βατικανού. Με αυτόν τον τρόπο του πήραν 86 χιλιάδες ευρώ. Από μια άλλη Λαρισαία πήραν 130 χιλιάδες ευρώ και σε μια ακόμα περίπτωση πήραν 85 χιλιάδες ευρώ.

Η εταιρία που είχε έδρα στο εξωτερικό και εμπλέκεται στα περισσότερα σκάνδαλα ονομαζόταν Capital Investor SA SPF, της οποίας ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Του Κώστα Γκιάστα

 

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 150 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

Το «καμπανάκι» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

 

Το 2011 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στον εν λόγω κατηγορούμενο πρόστιμο 150.000 ευρώ για την υπόθεση της εταιρίας διότι προέβη δύο φορές σε δημόσια προσφορά κινητών αξιών της εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο, σε συνολικά 229 επενδυτές στην Ελλάδα χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου και χωρίς λήψη σχετικής άδειας.

 

ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Συνελήφθη στο εξωτερικό

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» ο εν λόγω δράστης συνελήφθη στο εξωτερικό καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης και εκδόθηκε στις ελληνικές αρχές πριν λίγο διάστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass