ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Το 2017 και τα «δαχτυλίδια» στη νέα χρονιά

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 22:11

Τα θεμέλια του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής Λάρισας, για «τη Λάρισα του μέλλοντος» είναι αυτά που διακρίνουν τον απολογισμό πεπραγμένων καθώς το 2017 καταγράφηκαν πρωτόγνωρες αποφάσεις. Το 2017 «ξημέρωσε» με πάγο με αφορμή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θύμισαν το 2001 αλλά κυρίως ευνόησαν την πολιτική αντιπαράθεση δήμου και παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Μια «σχέση» που θα παραμείνει στον… πάγο με δεδομένο ότι η έλευση του 2018, θα σηματοδοτήσει προεκλογικές αναφορές, όπως ήδη ακούσθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο όπου, ακόμη και για θετικές αποφάσεις, η αντιπαράθεση των παρατάξεων είναι δεδομένη.

Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε η εισήγηση της δημοτικής αρχής που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (πλην της παράταξης του ΚΚΕ που απείχε της ψηφοφορίας) , να ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Λάρισας ο «ιεράρχης του στοχασμού και της συναδέλφωσης», Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

Ο «δυσεύρετος, πολυτάλαντος, πολύγλωσσος, πολυαγαπητός, διεθνούς κύρους και αναγνωρίσεως» όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος ο οποίος, ταπεινά δήλωσε «αμήχανος» από τον «κατακλυσμό ευγενείας» κατά την υποδοχή του στη Λάρισα.

Ρίχνοντας μια ματιά στα γεγονότα που αξίζουν αναφοράς, θα πρέπει να σημειωθεί η επιχειρούμενη έμφαση στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφεται η στρατηγικής σημασίας προγραμματική συμφωνία με τη ΔΕΘ-HELEXPO. Συμφωνία που, για αρχή, οδήγησε στη διοργάνωση της Agrothessaly που άλλαξε τα δεδομένα των μέχρι χθες, γεωργοκτηνοτροφικών εκθέσεων στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών, να σημειωθεί και η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Greenpeace, με τον Δήμο Λαρισαίων να δηλώνει την απόφασή του να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας εξαγγέλλει την παραχώρηση στρατοπέδων, τμήματος στο Μπουγά και εξ ολοκλήρου στο Μεζούρλο, επιβεβαιώνοντας το προχωρημένο των διαπραγματεύσεων του Δήμου με την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Μεγάλη έκταση παραχωρείται επίσης στον Δήμο, μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ΕΘΙΑΓΕ στο Αβέρωφ. Η υλοποίηση τέτοιων συμφωνιών είναι αλήθεια πως επιτυγχάνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, για την πολιτική συμφωνία που επήλθε μεταξύ του υπουργού Ευάγγ. Αποστόλου και του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, έγινε τον Απρίλιο του 2016 αλλά οι υπογραφές στα έγγραφα παράδοσης της έκτασης των 217 στρεμμάτων, τέθηκαν στις 30 του περασμένου Νοεμβρίου.

Οσο και αν αργούν οι υπογραφές, οι μελέτες κλπ, το μείζον, τόσο στην περίπτωση του ΕΘΙΑΓΕ όσο και στην περίπτωση των δύο στρατοπέδων, αφορά στην παραχώρηση εκτάσεων στον Δήμο και προς όφελος των πολιτών.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι η μοναδική ελληνική πόλη που, στο Κορκ της Ιρλανδίας, λαμβάνει το βραβείο της UNESCO, για την «Πόλη που Μαθαίνει». Στο ίδιο πλαίσιο, που ενεργοποιεί δεκάδες φορείς της Λάρισας, είναι και η «Κατασκήνωση στην πόλη» που το περασμένο καλοκαίρι φιλοξένησε περίπου 1.400 παιδιά.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗΚΕΛ) υπογράφει συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), για την εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα της Λάρισας δίνοντας ανθρώπινη διάσταση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

ΜΟΥΣΩΝ

Ο Δήμος χρηματοδοτεί το έργο της αποπεράτωσης και, λειτουργεί μετά από πολλά χρόνια, το ανοικτό κολυμβητήριο στη Νέα Πολιτεία. Μετά από χρόνια εγκαθίσταται επίσης εργολάβος στη «στοιχειωμένη» σκηνή του ΟΥΗΛ, στο Προσκήνιο Πολιτισμού. Στον χώρο του πολιτισμού, η χρηματοδότηση μελέτης από το «Διάζωμα» οδηγεί στην επόμενη φάση της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου.

Ιστορικής σημασίας θεωρείται η απόφαση, να εξαγοράσει ο Δήμος το κτίριο Μουσών, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα επί της οδού Παλαιστίνης, από τα ελάχιστα διατηρητέα κτίρια.

Μεγάλη είναι η απήχηση των πολιτών στο «Πάρκο των Ευχών», ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που έτυχε ευρείας αποδοχής – αν υπολογισθεί ο χρόνος προετοιμασίας - αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της επόμενης διοργάνωσης. Το Πάρκο του Αλκαζάρ αποτελεί παράλληλα τη νέα βάση των ανοικτών εκθεσιακών διοργανώσεων.

Η χρονιά κλείνει με την επίσης σημαντική απόφαση, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια προβλέπει μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% στην οικιακή κατανάλωση και κατά 20% για τον επαγγελματικό κόσμο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ΔΕΥΑΛ που επενδύοντας στην ποιότητα του πόσιμου νερού, με ίδιους πόρους, αντικαθιστά σταδιακά στις συνοικίες, τα παλαιό δίκτυο ύδρευσης και παράλληλα ασφαλτοστρώνει τους δρόμους, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Σε επίπεδο προσώπων, την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Λάρισας, με αφορμή επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν του επιτρέπουν την ουσιαστική ενασχόλησή του με τα κοινά της πόλης, ανακοίνωσε ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης και τη θέση του καταλαμβάνει η πρώην αντιδήμαρχος, Μαρία Κοττάκου.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης ανεξαρτητοποιείται από τον συνδυασμό του Ντ. Διαμάντου. Οι ζυμώσεις στον χώρο της κεντροδεξιάς, αναμένεται να ενταθούν το 2018 προκειμένου να δημιουργηθεί «πόλος» ενάντια στην υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Νωρίτερα θα πρέπει να αποσαφηνισθεί η θέση της ΝΔ για παράδειγμα, με αφορμή και το πολυπόθητο χρίσμα, όπως αναμένεται να αποσαφηνίσει την πρόθεσή του και ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης. Και δη σε ποιον θα παραδώσει το «δαχτυλίδι» της παράταξης καθώς έχει δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει ξανά τον Δήμο, στοχεύοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΒΑΑ

Το 2018 η δημοτική αρχή αναμένεται να επικεντρωθεί στην καθημερινότητα του πολίτη, αφού το 2017 συμβασιοποιήθηκαν διάφορα έργα (ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ.

Το 2018 θα παραλάβει ωστόσο και την πλούσια «κληρονομιά» της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) όπου, μετά την έγκριση της πρότασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων θα επενδύσει άλλα 15 εκατ. ευρώ. Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, που αφορούν στο ευρύτερο κέντρο της Λάρισας, αποτελούν εξέχουσας σημασίας έργο, ανάλογο των πεζοδρόμων.

Στο 2018 μεταφέρεται τέλος η συνέχεια των προσπαθειών για θέματα όπως των γραμμών του ΟΣΕ, με δεδομένο ότι η Λάρισα, πρόσφατα θρήνησε την απώλεια δύο μικρών παιδιών…

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass