ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο φόβος για τη διάγνωση, τις κρατά μακριά από την πρόληψη

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2017 22:07
Το Δ.Σ. του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N. Λάρισας στην «Ε» Το Δ.Σ. του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO N. Λάρισας στην «Ε»

Ο φόβος και η αμέλεια κρύβονται πίσω από τα χαμηλά ποσοστά πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων του νομού, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καταγράφηκε ότι «οι γυναίκες αποφεύγουν τον προληπτικό έλεγχο, διότι, η πλειοψηφία τους φοβάται τη διάγνωση και την πιθανότητα να βρεθεί κάτι “κακό”, είναι αμελείς για θέματα υγείας και πρόληψης, έχουν έλλειψη ενημέρωσης και άγνοια, και φοβούνται τον πόνο κατά τη διαδικασία της εξέτασης».

Τίτλος του προγράμματος ήταν «Πληθυσμιακός έλεγχος και επιδημιολογική ανάλυση των ατομικών, περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων σε άπορες – ανασφάλιστες γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας» και στόχοι ήταν να εκπαιδευτούν τριακόσιες ωφελούμενες γυναίκες στην αυτοψηλάφηση του μαστού και να ενημερωθούν για θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η πλειοψηφία των γυναικών που επισκέπτονται τα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου είναι νεότερης ηλικίας γυναίκες. «Οι νεότερες γυναίκες προσέχουν περισσότερο την υγεία τους και είναι περισσότερο ενημερωμένες σε σχέση με τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες όπως αναφέρεται και σε προηγούμενες μελέτες», σημειώνει η πρόεδρος του Τοπικού Ομίλου Θεοδώρα Κάλλα.

Φάνηκε επίσης από τη μελέτη ότι οι γυναίκες στις αστικές περιοχές φαίνεται να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είναι πιο κοντά σε Νοσοκομεία με την κατάλληλη εργαστηριακή υποδομή και, αποφασίζουν ευκολότερα τη διενέργεια της μαστογραφίας σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές, στις οποίες οι γυναίκες δεν αποφασίζουν εύκολα να μετακινηθούν και να πραγματοποιήσουν μαστογραφία.

Από τις 56 γυναίκες στην πόλη της Λάρισας, οι 24 είχαν πραγματοποιήσει μαστογραφία. Και αυτές οι γυναίκες, όμως, δεν είχαν πραγματοποιήσει συστηματικά τη μαστογραφία. Επίσης, δεν είχαν ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι περισσότερες γυναίκες είχαν αποφασίσει μόνες τους να επισκεφτούν τον ιατρό και να πραγματοποιήσουν μαστογραφία ή όταν είχαν ήδη συμπτώματα για να διαγνώσουν το πρόβλημα ή τέλος μετά από μαστεκτομή ως επανέλεγχο στον ήδη διαγνωσμένο καρκίνο μαστού, χωρίς τη συστηματική ένταξη σε πρόγραμμα ελέγχου. «Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των γυναικών της πόλης έχει πραγματοποιήσει μαστογραφία σε σχέση με τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών του Νομού Λάρισας», αναφέρουν τα μέλη του Ομίλου.

Επίσης, από τους παράγοντες που αναδείχτηκαν από τη μελέτη, ήταν η σύσταση για τη διενέργεια της μαστογραφίας από τον ιατρό, ο οποίος εμφανίζεται να αποτελεί ισχυρό κίνητρο στις γυναίκες. Οι 87 γυναίκες ανέφεραν ότι παρακινήθηκαν από τον ιατρό τους.

«Φαίνεται λοιπόν, ότι η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης συστηματικού προσυμπτωματικού προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και συστηματική ενημέρωση της γυναίκας», σημειώνουν.

Παράλληλα, φάνηκε ότι η χρήση υπηρεσιών πρόληψης από τις γυναίκες στην ύπαιθρο μοιάζει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτή στις αστικές περιοχές, λόγω, των ιδιαιτεροτήτων αυτών των περιοχών (απομονωμένες περιοχές, προβλήματα μετακίνησης) που επιβεβαιώνονται και σε προηγούμενες μελέτες. Η μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας των αγροτικών περιοχών φάνηκε να επηρεάζει τις γυναίκες στην απόφασή τους για τη μαστογραφία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, «απαιτείται συστηματική πολιτική στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ούτως ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες για τα οφέλη από αυτήν, χωρίς να γίνεται αποσπασματική χρήση».

Τα μέλη του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO υποστηρίζουν ότι «κρίνεται απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο δραστηριοτήτων για ανάπτυξη προγραμμάτων ομαδικού προσυμπτωματικού ελέγχου πρόληψης καρκίνου του μαστού ώστε να διασφαλιστεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Ο σωστός προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση και η σύσταση – εκπαίδευση των γυναικών αποτελούν το μόνο δρόμο για να οδηγήσει κάθε γυναίκα στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το μέρος που ζει, την κοινωνικοοικονομική της θέση και μόρφωση, να λάβει τον καλύτερο προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή στη χρήση της προληπτικής εξέτασης, στο Νομό Λάρισας που η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε, θα μπορούσαν να συζητηθούν και να αξιολογηθούν πριν τον σχεδιασμό ενός εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου μαστού».

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ακτινοθεραπείας και τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η επίκουρη καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Τόλια, η επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιγόνη Πουλτσίδη, ο επιμελητής Β ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Τσανάδης, και η νοσηλεύτρια ΤΕ Μακρίδου Μιχαλίτσα.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass