ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ

Η μέρα που συνθλίβει…

* Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας κ. Τσιουλάκης μιλά στην «Ε» για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2017 22:20
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Ράλλης Τσιουλάκης και ο Α' αντιπρόεδρος Στέφανος Πάικος, με τη δημοσιογράφο της «Ε» Λένα Κισσάβου Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Ράλλης Τσιουλάκης και ο Α' αντιπρόεδρος Στέφανος Πάικος, με τη δημοσιογράφο της «Ε» Λένα Κισσάβου

«Αυτό που συνθλίβει, είναι η μέρα που χτυπά το τηλέφωνο και από την άλλη μεριά της γραμμής, ακούς τα νέα. Κύριε, δυστυχώς έχετε καρκίνο! Είναι η μέρα που προσπαθείς να καταλάβεις τι σου συνέβη, που αλλάζουν τα πάντα…

Εκείνη τη μέρα χρειάζεσαι στήριξη, χρειάζεσαι ανθρώπους που ξέρουν να σε οδηγήσουν και να σε κατευθύνουν, χρειάζεσαι αυτούς που ξέρουν πώς να σε αντιμετωπίσουν…». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, κ. Ράλλης Τσιουλάκης, μιλά στην «Ε» για την ανάγκη δημιουργίας ενός Συμβουλευτικού Σταθμού πρώιμης παρέμβασης και υποστήριξης χρονίων πασχόντων και ατόμων με αναπηρία.

«Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έρχονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας και ζητούν βοήθεια; Έρχονται οι γονείς που το παιδί τους διαγνώστηκε με αυτισμό, έρχονται άτομα που μόλις έμαθαν ότι πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, έρχονται καρκινοπαθείς, έρχονται άτομα που μετά από ατύχημα έμειναν σε μια αναπηρική καρέκλα…    

Και ξέρετε τι ζητούν; Ούτε επιδόματα, ούτε τρόφιμα, ούτε οικονομική βοήθεια, αυτά τα έχουν από το κράτος. Ζητούν ψυχολογική στήριξη και απαντήσεις:

- Τι θα γίνει το ανάπηρο παιδί μου αν πεθάνω; Ποιος μπορεί να με βοηθήσει και να μου πει πώς πρέπει να διαχειριστώ την κατάστασή του;

- Πώς θα ζήσω τώρα που δεν μπορώ να περπατήσω;

- Θα τα καταφέρει χωρίς εμένα το παιδί μου με αυτισμό;», υποστηρίζει ο κ. Τσιουλάκης, παρουσιάζοντας το μεγάλο κενό που υπάρχει στην κοινωνία της Λάρισας για τέτοιες περιπτώσεις.

Η πρόταση για τη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Σταθμού πρώιμης αντιμετώπισης, έγινε από την Ομοσπονδία στον Δήμο Λαρισαίων, και συγκεκριμένα συζητήθηκε τόσο με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, όσο και με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Δεληγιάννη.

«Το είδαν θετικά…» μας είπε ο κ. Τσιουλάκης, αναφέροντας παράλληλα ότι θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις μαζί τους, για τον σχεδιασμό αυτού του εγχειρήματος, αλλά και συναντήσεις με όλους τους προέδρους συλλόγων χρονίων πασχόντων και ατόμων με αναπηρίες της Λάρισας, με στόχο να ενημερωθούν και να στηρίξουν μια τέτοια δράση.

Η δε Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας είναι διατεθειμένη, όχι μόνο να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία αυτής της δομής, που θα λειτουργεί υπό τη σκέπη του δήμου, αλλά να προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό έμπειρων επιστημόνων της, εθελοντικά.

Σύμφωνα με όσα οραματίζονται για τη λειτουργία της κοινωνικής δομής, θα στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και γιατρούς.

Ο κ. Τσιουλάκης αναφέρει ειδικότερα: «Είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει ένας τέτοιος Συμβουλευτικός Σταθμός, στη Λάρισα, καθώς σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται αυτούς που βρίσκονται σε απόγνωση.

Εκμεταλλεύονται τον πόνο τους, την άσχημη ψυχολογική τους κατάσταση και τους κοροϊδεύουν, με σκοπό να αποκομίσουν χρήματα και μόνο.

Για παράδειγμα εμφανίζονται άτομα που υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος είναι εγκεφαλική ασθένεια και θα τον καταπολεμήσουν με θετική σκέψη! Ο πάσχοντας, στην απόγνωσή του, θέλει να δοκιμάσει τα πάντα και ξοδεύει χρήματα σε υποσχέσεις απατεώνων!».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιουλάκη, η δημιουργία τέτοιων κοινωνικών δομών προβλέπεται μέσω του ΕΣΠΑ και υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει ο σχεδιασμός τους αν υπάρχει η θέληση και η πολιτική απόφαση από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass