ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Τέλος τα αυτοκίνητα στη Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2017 15:26

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της ανακατασκευής της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο κέντρο της Λάρισας, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις στον κεντρικό τομέα της πόλης με ανακατασκευές δρόμων, όπως είναι η Ηπείρου και η Μανδηλαρά, η διαμόρφωση δρόμων για αποκλειστική χρήση από μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα λεωφορεία και ταξί όπως η Μ. Αλεξάνδρου, η Βενιζέλου και η Φιλελλήνων αλλά και η διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας όπως η Ιουστινιανού, η Κολοκοτρώνη, η Λάμπρου Κατσώνη και η Κοραή.

Στο πλαίσιο της υπογραφής σύμβασης για την ανακατασκευή της Μ. Αλεξάνδρου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του δημάρχου μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας Solis A.E., ο Απόστολος Καλογιάννης αναφερόμενος στο σύνολο των παρεμβάσεων στην πόλη, χαρακτήρισε τη στιγμή «ιδιαίτερα σημαντική, γιατί μου θυμίζει τη στιγμή που αποφασίζονταν οι πεζόδρομοι στο κέντρο της πόλης. Τότε η υλοποίηση 12 χιλιομέτρων πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης, ήταν ένα τεράστιο έργο που άλλαξε τη φυσιογνωμία της. Σήμερα βρισκόμαστε στην ίδια στιγμή, μετά από μία μεγάλη περίοδο που δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, με τα ποσά αυτά των 10 εκατ. και με τις μελέτες ώριμες, να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην πόλη».

Η δημοτική αρχή υπεραμύνθηκε για ακόμα μια φορά την επιλογή της για ένα κέντρο χωρίς αυτοκίνητα υποστηρίζοντας ότι «το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αποτρέπει την καταχρηστική χρήση του ΙΧ στο κέντρο, ενισχύει την πεζή μετακίνηση και τη χρήση ποδηλάτου όπως ενισχύει και τον ρόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς».

Η σύμβαση του έργου ανακατασκευής της Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην πλήρη ανάπλαση της Μεγάλου Αλεξάνδρου στο πλαίσιο της μελέτης «Κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμογής στην κεντρική περιοχή της Λάρισας» και περιλαμβάνει την κατασκευή ποδηλατοδρόμου και μίας λωρίδας κίνησης οχημάτων (για λεωφορεία και ταξί) στο κατάστρωμα της οδού, που διαχωρίζονται μεταξύ τους με νησίδα πρασίνου καθώς και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, σε διατομή ενιαίας στάθμης (χωρίς κράσπεδα και ρείθρα). Στο ύψος της Κεντρικής πλατείας διαμορφώνονται επιπλέον λωρίδα στάσης ταξί με διαχωριστική υπερβατή νησίδα, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, θέσεις φορτοεκφόρτωσης, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, στάση λεωφορείου και νέοι χώροι πράσινου.

Επίσης ανακατασκευάζεται το πάροδο τμήμα της Κεντρικής πλατείας για αντικατάσταση της παλαιάς δενδροφύτευσης. Παράλληλα, κατασκευάζονται νέο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, το οποίο θα συνδεθεί με το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΛ και στοιχεία σκυροδέματος στις θέσεις υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων. Τέλος, θα αντικατασταθεί ο οδικός φωτισμός και θα εκτελεστούν αρδευτικές και κηποτεχνικές εργασίες πρασίνου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε μήνες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Τους πρώτους μήνες του 2018 θα δρομολογηθούν και οι παρεμβάσεις στις οδούς Βενιζέλου και Φιλελλήνων, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ περίπου. Τα έργα θα είναι αντίστοιχης μορφής με αυτά της Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους του Δήμου. Ο δήμαρχος Λαρισαίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, που θα ξεκινήσουν το 2018, όπως η διαμόρφωση των οδών Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη, Λάμπρου Κατσώνη και Κοραή σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Η χρηματοδότηση των έργων στους παραπάνω δρόμους θα γίνει από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, σύντομα θα ξεκινήσει και η ανακατασκευή της οδού Ηπείρου, με κατασκευή νέου οδοστρώματος και πεζοδρομίων, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τους πόρους του Δήμου όπως και η ανακατασκευή της οδού Μανδηλαρά με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση επίσης από πόρους του Δήμου Λαρισαίων.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαβίδης, η γενική γραμματέας του Δήμου Βάσω Μόσιαλου και από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων ο πολιτικός μηχανικός Αστ. Παπαϊωάννου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass