ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2014 ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Στο Στρατοδικείο Λάρισας για τα αντισημιτικά συνθήματα

*Κατηγορούμενος ένας τότε οπλίτης * Αρχειοθετείται για τους πολίτες

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2017 23:00

Στο Στρατοδικείο οδηγείται τελικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η υπόθεση με τα αντισημιτικά συνθήματα που είχαν γραφεί στον εξωτερικό τοίχο του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Λάρισας πριν από τρία χρόνια.

Πρόκειται για περιστατικό που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς τα συνθήματα συνδυάζονταν με ναζιστικά σύμβολα. Νομικές πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα πως η δικογραφία που έχει σχηματιστεί φαίνεται πως είναι πλήρης και στη θέση του κατηγορούμενου θα βρεθεί ένας νεαρός πολίτης που τα Χριστούγεννα του 2014 ήταν οπλίτης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η υπόθεση θα εκδικαστεί, μέσα στους επόμενους μήνες κατά πάσα πιθανότητα, από το Στρατοδικείο Λάρισας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως όσον αφορά στους πολίτες, που ήταν ύποπτοι για τις εν λόγω πράξεις, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Τα συνθήματα έγιναν αντιληπτά την παραμονή των Χριστουγέννων του 2014 και τα καταδίκασαν τόσο η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας όσο και το Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λάρισας κ. Μαγρίζος είχε δηλώσει πως η βεβήλωση ενός ιερού χώρου δεν αφορά στενά αυτούς που άμεσα στοχοποιεί αλλά συνιστά προσβολή για κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της Ελλάδας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η βεβήλωση ενός νεκροταφείου, ιερού χώρου για τα όλες τις θρησκείες, συνιστά όχι μόνο προσβολή στη μνήμη των νεκρών αδελφών μας, αλλά και προσβολή προς τον πολιτισμό της χώρας μα και την πόλη της Λάρισας».

Για το περιστατικό ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης σχετικά είχε κάνει δήλωση, με την οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «συνιστά βάναυση προσβολή της μνήμης των συμπολιτών μας Εβραίων, της Ισραηλιτικής κοινότητας της πόλης και συνολικά της κοινωνίας της Λάρισας». Αφού καταδίκασε την ενέργεια, υπογράμμισε πως «Οταν οι αγκυλωτοί σταυροί βεβηλώνουν τα μνημεία μας προκαλώντας ανατριχίλα, η επαγρύπνησή μας πρέπει να μεγιστοποιηθεί» για να καταλήξει πως «η πολιτεία και οι θεσμοί της οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών και την τιμωρία τους και συνολικά η κοινωνία να απομονώσει τέτοιες νοσηρές λογικές».

Τη συγκεκριμένη πράξη είχε καταδικάσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Λάρισας δηλώνοντας πως η δημοκρατία δεν μπορεί να ολιγωρεί και πως τέτοιες πράξεις αποτελούν ύβρις στα θύματα του ολοκαυτώματος. Πιο συγκεκριμένα δηλώσεις είχαν κάνει οι βουλευτές της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θωμάς Ψύρρας της ΔΗΜΑΡ.

Την αγανάκτησή του, την οργή του και τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Λάρισας» εξέφρασε σε δήλωσή του ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και συγκεκριμένα στα μέσα του Ιανουαρίου 2015, μια αυτοαποκαλούμενη νεοναζιστική ομάδα ανάρτησε φωτογραφία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που απεικονίζει τέσσερις κουκουλοφόρους να ποζάρουν έξω από τη βεβηλωμένη με ναζιστικά συνθήματα και σύμβολα είσοδο του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Λάρισας.

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass