«ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΘΕΟΔ. ΣΤΑΘΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ

«Δημοκρατικά Συντάγματα έχουμε πολλά. Δημοκρατικά αποτελέσματα δεν βλέπουμε»

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2017 22:55

«Δημοκρατικά πολιτεύματα, σύμφωνα με τα Συντάγματά τους, υπάρχουν αρκετά στον πλανήτη. Δημοκρατικά αποτελέσματα δεν βλέπουμε…».

Ο προβληματισμός ανήκει στον καθηγητή και πρώην υπουργό Θεόδωρο Στάθη, στον οποίο και προσπαθεί να απαντήσει με το βιβλίο του «Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα», που παρουσιάστηκε χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Όπως εξήγησε ο συγγραφέας, «η παγκόσμια κατανομή του παραγόμενου πλούτου αποτελεί την απόδειξη γι’ αυτό. Καλές προθέσεις αρχόντων μπορεί να υπάρχουν, αλλά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως αυτές δεν αρκούν. Το πρόβλημα πηγάζει από τη δομή -σύνθεση και οργάνωση- των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, η οποία παράγει πολλές φορές λειψούς και κακούς νόμους και εκτεταμένη μη εφαρμογή τους. Στο βιβλίο αυτό προτείνεται μια λύση του προβλήματος για το σήμερα».

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός, «το βιβλίο πραγματεύεται έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, αυτός είναι ο στόχος του, έχει ενδιάμεσους σταθμούς και ένα νέο ξεκίνημα, με την αλλαγή της ενισχυμένης αναλογικής που επιβραβεύει το πρώτο κόμμα. Να επιβραβεύει τη συμμαχία των κομμάτων που σχηματίζουν κυβέρνηση με 150+ βουλευτές και όταν αυτό επιτυγχάνεται τότε αυτή να επιβραβεύεται».

O συγγραφέας ερεύνησε την άμεση δημοκρατία, αλλά και τις σημερινές δημοκρατίες. Και, διαπίστωσε ότι «σε όλες τις κοινωνίες σήμερα, το ρεύμα των αδιάφορων πελατών μεγαλώνει. Δυστυχώς το χιτλερικό καθεστώς, προϊόν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, θυμίζει όλο και σε λιγότερους πόσα δεινά προμηνύονται», γράφει στο βιβλίο του.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Στην εκδήλωση διαλόγου με θέμα «Δημοκρατία για όλους» μίλησαν οι κ. Κώστας Μπαργιώτας βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φίλιππος Σαχινίδης πρώην υπουργός Οικονομικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Πιτσούλης πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα».

Αναφερθείς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ο κ. Μπαργιώτας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα αναζητούμε διέξοδο από την κρίση χωρίς βίαιη ανανέωση, αν και ευτυχώς δεν κινδυνεύουμε από κάτι τέτοιο».

Στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας αναφέρθηκε ανατρέχοντας σε σημεία από το βιβλίο ο κ. Σαχινίδης: «Ο συγγραφέας εκφράζει πολλές επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας πριν και μετά την κρίση. Ιδιαίτερα για τον τρόπο συγκρότησης κυβερνήσεων που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο δεν είναι αναλογικό και πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με το bonus των 40 εδρών. Κάτι που όπως επισημαίνει οδηγεί σε στρέβλωση της βούλησης των πολιτών. Παρά τις επιφυλάξεις του αναγνωρίζει ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σύστημα διακυβέρνησης».

Για τον σκοπό της δημοκρατίας που επικαλείται ο κ. Στάθης μίλησε στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «σε όλο του το βιβλίο ο κ. Στάθης δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι σκοπός της δημοκρατίας είναι να εκπολιτίσει τον άνθρωπο, να μειώσει και να εξαλείψει τη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων. Κάτι που φαίνεται να μην γίνεται κατανοητό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ιδίως αυτές που κατέχουν σήμερα την κυβερνητική εξουσία. Οι οποίες επενδύουν σε ένα διχαστικό λόγο, σε τεχνικές διαιρέσεις, στην καλλιέργεια εμπάθειας. Άρα δεν ελπίζω να βρει ευήκοα ώτα η προτροπή του ότι "έχει ακόμη ελπίδες στην αριστερά που βρίσκεται στην εξουσία, ώστε να ξεπεράσει την πάλη των τάξεων και να συμβιώσει με το κεφάλαιο για το καλό όλων".

Ως πηγή προβληματισμού χαρακτήρισε το βιβλίο του Θεόδωρου Στάθη ο κ. Πιτσιούλης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προσφέρει άφθονη τροφή για προβληματισμό σε μια κρίσιμη εποχή για τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα μας. Περιγράφει με την πολιτική διαύγεια που τον διακρίνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και την αδιαφορία διαχρονικά των κυβερνήσεων για αυτά τα κυρίαρχα θέματα».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass