ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ημερίδα για την καλλιέργεια ξηρών καρπών στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 30 Νοε 2017 23:01

Ημερίδα με τίτλο «Η Καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών στη Θεσσαλία» οργανώνει το Θεσμοθετημένο και με ISO 9001, Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων» HORTLAB του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τον διευθυντή του, καθηγητή Δενδροκομίας Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή. Η ημερίδα είναι ανοιχτή για όλους τους ενδιαφερόμενους και θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ στη Λάρισα, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από τις 11.00 το πρωί, ενώ την εκδήλωση υποστηρίζει το «Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας» (ΚΤΕ) Θεσσαλίας.


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα αναπτυχθούν οι δυνατότητες της «Αναδιάρθρωσης» των υδροβόρων και μη κερδοφόρων πλέον καλλιεργειών με μόνιμες άκρως επικερδείς δενδροκομικές καλλιέργειες ξηρών καρπών, που μπορούν να προσαρμοστούν στην επερχόμενη «κλιματική αλλαγή» και στη μειωμένη χρήση νερού με τα κατάλληλα αρδευτικά συστήματα.
Θα παρουσιαστεί μία σύγχρονη και πλήρως εκμηχανοποιημένη καλλιέργεια των ξηρών καρπών, μιας και καλεσμένοι ομιλητές θα είναι τόσο Ελληνες επιστήμονες όσο και επιστήμονες από τον μεγαλύτερο Ισπανικό Φυτωριακό κολοσσό του κόσμου, όπως και από το μεγαλύτερο «Κέντρο Τεχνολογικής Αγροδιατροφικής Έρευνας» CITA, στην Αραγονία της Ισπανίας, που βρήκε τις νέες αυτογόνιμες και οψιμανθείς ποικιλίες Αμυγδαλιάς, οι οποίες εξασφαλίζουν σταθερή παραγωγή, ξεπερνώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το «παρών» θα δώσει και ο αντιπρόσωπός τους στην Ελλάδα, τα Φυτώρια Τσεσμελή, τα οποία έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα αναπαραγωγής και διάθεσής τους. Τα Φυτώρια θα παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα από το κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με το εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων» για την αξιολόγηση του Υπέρπυκνου Συστήματος φύτευσης.
Αναλυτικότερα, το νέο «Υπέρπυκνο Σύστημα Αμυγδαλιάς» με πυκνότητες φύτευσης από 160 έως 200 δέντρα το στρέμμα σε χαμηλά σχήματα, λόγω των νέων νάνων πατενταρισμένων υποκειμένων και με αποδόσεις ακόμη και 350 κιλών από το δεύτερο έτος, είναι πλέον γεγονός και για τη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα αποτελέσματα από τον αμυγδαλεώνα που εγκαταστάθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας! Πέρα από την πλήρη μηχανική καλλιέργεια όσον αφορά στα κλαδέματα και την κατεργασία του εδάφους, το κοστολόγιο για τη συγκομιδή πέφτει στο 1/3 με 1/4 απ’ ό,τι στους παραδοσιακούς αμυγδαλεώνες, λόγω της πλήρους μηχανικής γραμμικής συγκομιδής έως και 5 στρεμμάτων την ώρα!
Το δεύτερο σκέλος θα αφορά την Καρυδιά με ποικιλίες Καλιφόρνιας. Πώς θα προφυλαχτούμε από το ανεξέλεγκτο εισαγόμενο Φυτωριακό υλικό, που συνήθως είναι με τούρκικες και βουλγάρικες υποβαθμισμένες ποικιλίες, ή πολλές φορές και «ψευτο-εμβολιασμένες». Επίσης θα παρουσιαστεί ο νέος τρόπος εμβολιασμού των δέντρων καρυδιάς που εξασφαλίζει τη γρήγορη είσοδο σε παραγωγή από το 2ο με 3ο κιόλας έτος καθώς και τα σύγχρονα σχήματα διαμόρφωσης των δέντρων, που επιτρέπουν κι εδώ τις πυκνές φυτεύσεις έως και με 40 δέντρα το στρέμμα. Όλα αυτά θα αναδειχθούν μέσα από τα κοινά ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν σε συνεργασία με τα Φυτώρια Καρυδιάς Βασίλη Σαργιώτη.
Για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί αναλυτικά η επανεμφανιζόμενη καλλιέργεια της Φουντουκιάς, αλλά πλέον εμβολιασμένη σε δενδρώδη υποκείμενα που μας δίνουν μονόκορμα δέντρα, που προσφέρονται για Μηχανική Συγκομιδή.
Τέλος, θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα για τη Φιστικιά Αιγίνης, που είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για τις πιο άνυδρες περιοχές. Ποια από τις δύο ποικιλίες, το «Νυχάτο» Αιγίνης, ή την «Ποντίκης» πρέπει να επιλέξουμε και ποιο είναι το κατάλληλο ανθεκτικό Υποκείμενο στις ασθένειες του εδάφους. Η ημερίδα θα κλείσει με τη σύντομη παρουσίαση των νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων των αγροτών, μέσα από τα αναμενόμενα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass