ΔΗΛΩΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ:

Θα είμαι αρωγός στην τουριστική ανάπτυξη των παραλίων

* Τι ζήτησε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας * Βασ. Κόκκαλης: «Προτείνω ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μπουν προτεραιότητες και να δρομολογηθούν λύσεις». * «Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να γίνει προτεραιότητα», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας κ. Δημ. Χασιώτης

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2017 22:46

«Θα είμαι αρωγός στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης των παραλίων της περιφερειακής ενότητας Λάρισας και θα βοηθήσω όσο περνά από το χέρι μου. Θεωρώ ότι είναι μια πανέμορφη περιοχή, την οποία αξίζει τον κόπο να τη γνωρίσουν όχι μόνο οι Ελληνες αλλά και ξένοι», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά, κατά την επίσκεψή της στα παράλια του νομού Λάρισας.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας η υπουργός, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, ξεναγήθηκε προχθές Σάββατο στην περιοχή και συζήτησε για την αξιοποίησή της και την τουριστική της ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι: « είναι ένας τόπος που μπορεί να υποστηρίξει πολύ μεγαλύτερη τουριστική περίοδο από τους δύο μήνες του καλοκαιριού, υπό την έννοια ότι η επιμήκυνση της περιόδου δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά περιέχει και περιπατητικό, θρησκευτικό, αρχαιολογικό τουρισμό…».

Η έλλειψη υποδομών και σχεδίου πόλης, η αλλαγή του χαρακτηρισμού της περιοχής των παραλίων από αγροτική σε τουριστική, ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν με την υπουργό, η οποία εξέφρασε την άποψη πως «είναι πολλά αυτά που φρενάρουν την αξιοποίησή της. Θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων και των αιτημάτων, από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δρομολογηθούν οι λύσεις τους…».

Ευρεία σύσκεψη επαγγελματιών και τοπικών αρχών της περιοχής των παραλίων, πρότεινε επίσης ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης, ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη.

«Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να γίνει προτεραιότητα», ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων κ. Δημήτρης Χασιώτης, καταθέτοντας στην υπουργό τα προβλήματα και τις ελλείψεις υποδομών, τα οποία συζητήθηκαν αναλυτικά σε σύσκεψη που είχαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, με την υπουργό, παρουσία του κ. Κόκκαλη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Παπαδόπουλου.

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ -Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Η κ. Κουντουρά ξεναγήθηκε στο κειμηλιοφυλάκειο του Αγίου Αντωνίου Αγιάς από τον αρχιερατικό επίτροπο Αγιάς π. Νεκτάριο Δρόσο, σε γραφικά αρχοντικά της Αγιάς, στο λιμενικό καταφύγιο –λιμάνι Αγιοκάμπου, στην κεντρική παραλιακή οδό των οικισμών Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε τη Σκήτη, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με τα μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας, στον παραδοσιακό ξενώνα «Ηώς».

Στο πλαίσιό της η υπουργός δήλωσε: « Το ζητούμενο είναι πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή, πώς μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θεματικά προϊόντα που υπάρχουν όπως θρησκευτικός τουρισμός, αθλητικός αλλά και γαστρονομία αλλά και την υπέροχη παραλία χιλιομέτρων..

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στις υποδομές, δεν έχει πολεοδομικό σχέδιο, το λιμάνι Αγιοκάμπου δεν το έχουν παραλάβει επίσημα…

Εγώ βεβαίως μπορώ να βοηθήσω αλλά αυτό που συμβουλεύω, μαζί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, είναι ότι θα πρέπει όλα αυτά τα αιτήματα να γίνουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως είναι οι Ενώσεις Ξενοδόχων, Καταλυμάτων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Δήμος, οι τοπικές αρχές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να καταλήξουν στις προτεραιότητες, να δουν από πού μπορούμε να ξεκινήσουμε ώστε να βοηθήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή. Εγώ θα είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, θα βοηθήσω όσο περνά από το χέρι μου. Θεωρώ ότι είναι μια πανέμορφη περιοχή, την οποία αξίζει τον κόπο να τη γνωρίσουν όχι μόνο οι Ελληνες αλλά και ξένοι.

Νομίζω ότι είναι ένας τόπος που μπορεί να υποστηρίξει πολύ μεγαλύτερη τουριστική περίοδο από τους δύο μήνες το καλοκαίρι, υπό την έννοια ότι η επιμήκυνση της περιόδου δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά περιέχει και περιπατητικό τουρισμό, αναρρίχηση, θρησκευτικό τουρισμό, αρχαιολογικό τουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό… Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν και είμαι στη διάθεσή σας να βοηθήσω».

Παράλληλα και ο υφυπουργός κ. Βασ. Κόκκαλης υποστήριξε: «Η ευρύτερη περιοχή των παραλίων παραμένει αναξιοποίητη. Τουριστικά δεν είναι γνωστή…Απαιτούνται συνεργασίες και συνέργειες, για τα πρώτα βήματα ανάπτυξής της. Προτείνω να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπου θα παρουσιαστούν τα προβλήματα της περιοχής, όπως θέματα υποδομών, το λιμάνι… κ.α. ώστε να μπουν προτεραιότητες και να δρομολογηθούν λύσεις»

 «Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να γίνει προτεραιότητα», ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων κ. Δημήτρης Χασιώτης, ενώ εξέφρασε την άποψη, πως «πρέπει να υπάρχει συνεργασία και κοινή γραμμή, όλων των φορέων προς αυτό τον στόχο, για να βρεθούν λύσεις και να χαράξουν μια πορεία προς αυτή την κατεύθυνση».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου παρουσίασαν τα βασικότερα προβλήματα των παραλίων, που αφορούν στις ελλείψεις υποδομών, στην έλλειψη σχεδίου πόλης, στα έργα που πρέπει να γίνουν στο οδικό δίκτυο και στην παραλιακή ζώνη, ενώ παράλληλα κατέθεσαν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη νομοθεσία που φορά στη λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταγγέλλοντας ότι η αυστηρότητά της δεν βοηθά τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει στην περιοχή και να στηρίξει την ανάπτυξή της.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα -προτάσεις ανάπτυξης, του Συλλόγου προς την κ. υπουργό ήταν τα εξής:

«1.Ολοκλήρωση των  ΓΠΣ των ΣΧΟΟΑΠ για τους παραλιακούς οικισμούς της Π.Ε. Λάρισας.

Αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρήσεων, καθώς ανακόπτει κάθε πιθανή επένδυση στην περιοχή και προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

2.Αλλαγή χρήσεων γης- μικτό σχήμα.

Ο υπάρχων χαρακτηρισμός της περιοχής ως αγροτικής, ενώ ενισχύει το σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, καταβαραθρώνει την υπόλοιπη δυναμική της περιοχής και πηγή εισοδήματος πολλών, την τουριστική. Προτείνουμε τη μετάβαση σε ένα μικρό σχήμα «αγροτικού και τουριστικού προσανατολισμού».

3.Δημόσιες Υποδομές

Ο μοναδικός οδικός άξονας κατά μήκος της ακτής, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

 Η έλλειψη δημοτικού παρκινγκ, δημοσίων ντουζιέρων και χημικών τουαλετών κατά μήκος της ακτής λειτουργεί ανασταλτικά στην επισκεψιμότητα των λουόμενων  που δεν επιθυμούν οργανωμένες παραλίες. Το Κέντρο Υγείας Σωτηρίτσας υπολειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ υπάρχει ελλιπής ενημερωτική σήμανση, για τη θέση του.

Να δημιουργηθούν τρεις κυκλικοί κόμβοι, στη διασταύρωση των επαρχιακών οδών Αγιάς, Σκήτης, Σωτηρίτσας και Αγιοκάμπου και στις δύο εισόδους-εξόδους της κεντρικής παραλιακής οδού  Αγιοκάμπου και Σωτηρίτσας αντίστοιχα.

Να κατασκευαστούν γέφυρες και πεζογέφυρες, σε δύο σημεία της παραλιακής οδού (Σωτηρίτσα και Βελίκα), όπου καταλήγουν ρέματα.

 4.Εξέλιξη των λιμενικών υποδομών.

Προτείνουμε την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για το χαρακτηρισμό των αλιευτικών καταφυγίων Αγιοκάμπου και Στομίου, σε λιμάνια.

5.Πιστοποίηση Πηγών Κόκκινου Νερού.

Ο φάκελος τουριστικής αξιοποίησης των ιαματικών πηγών Κόκκινου Νερού, μέσω της πιστοποίησης, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού προς υπογραφή και η συντόμευση αυτής της διαδικασίας, θα έχει σημαντικά οφέλη στην περιοχή.

6.Προσβασιμότητα επισκεπτών και πολιτών.

Να ολοκληρωθεί ο κόμβος Πυργετού για την έξοδο και είσοδο των επισκεπτών προς τα παράλια της Λάρισας, τόσο από τη νότια Ελλάδα όσο και από τη βόρεια. Να συντηρηθεί το οδικό δίκτυο σύνδεσης των παραλιακών οικισμών.

7.Ανάδειξη φυσικού πλούτου

Τη διαχείριση του κτήματος Πολυδεντρίου έχει ο «Φορέας διαχείρισης οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου», που λόγω των ετερόκλητων περιοχών και των προτεραιοτήτων του, το έχει εγκαταλείψει.

Η δημιουργία ενός δεύτερου νέου φορέα για το δάσος Πολυδεντρίου, θα βοηθήσει στην αξιοποίηση και των δύο φυσικών περιοχών, Μαυροβουνίου και Κάρλας.

8.Οικονομική στήριξη του ΣΚΠΛ

Θα θέλαμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Ν. Λάρισας ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια τουριστικής ανάδειξης που ξεκίνησε δυναμικά από φέτος τον Ιούνιο".

Παρευρέθηκαν τα εξής μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου: κ. Αλέξης Μαραμής, Ευθύμιος Λάκκας, Θεόδωρος Γκέσος και Δημήτρης Ηλιάδης, καθώς και το μέλος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Νίκος Ντάγκας.

Κατά την επίσκεψή της στη Σκήτη, η κ. Κουντουρά συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, όπου συζήτησαν για τις ιαματικές πηγές του Κόκκινου νερού, για το λιμάνι Αγιοκάμπου, το σχέδιο πόλης, για το πρόβλημα χρήσης του παλιού αιγιαλού κ.α.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass