ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ:

«Άξια εστί η ρωμαλέα ψυχή του καθημερινού Έλληνα!»

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2017 22:13

Η επέτειος του έπους του ΄40 γιορτάστηκε και στην πόλη της Ελασσόνας, με βροχερό και κρύο καιρό, με την καθιερωμένη επισημότητα καθώς και με μηνύματα κατά του πολέμου, για εθνική ενότητα, ομοψυχία αλλά και παραδειγματισμό για τις θυσίες των προγόνων για την πολύτιμη Ελευθερία.

Στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέστηκε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Μπίσμπας και οι ιερείς π. Δημ. Παπαγεωργίου, π. Νικ. Πνευματικός, π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας, καθώς και ο διάκονος π. Νεόφυτος.

Ακολούθησε στο χώρο του Ηρώου της πλατείας ο πανηγυρικός της ημέρας, η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς, και τις σχολικές μονάδες, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου - εκπαιδευτικό κ. Ευαγγελία Ράπτου που έκανε λόγο για «το έπος του 1940, που αντιπροσωπεύει ένα σταθμό στη νεότερη ιστορία για το έθνος των Ελλήνων και που γράφτηκε στην ορεινή και αφιλόξενη Πίνδο», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Τον πόλεμο αυτόν – όπως και κανέναν άλλον – δεν το ζητήσαμε, δεν τον προκαλέσαμε, δεν τον θελήσαμε. Μας επεβλήθη.

Δεν ήταν πολεμοχαρείς ούτε εκπαιδευμένοι στην τακτική του πολέμου όλοι, όσοι έδωσαν το «παρών», στο κάλεσμα της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου του 1940. Άνθρωποι φιλήσυχοι, δοσμένοι στις δουλειές και τα σπιτικά τους ήσαν. Άναψε, όμως, με μιας μέσα τους η Θεόδοτη φωτιά της αγάπης προς την πατρίδα. Σκίρτησαν οι καρδιές και ξαναείπαν με τον δικό τους αποφασιστικό τρόπο, το γενναίο λόγο της Σπαρτιάτισσας μάνας: «ή ταν ή επί τας», «καταθέτοντας» τα όσα διαδραματίστηκαν στην περίοδο της μαύρης Κατοχής και της Αντίστασης.

Και η κ. Ράπτου, με νόημα, ολοκλήρωσε: «Ζούμε και σήμερα στιγμές δύσκολες και ιδιαίτερες. Έχουμε ανάγκη από δύναμη και αγωνιστικό φρόνημα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ελευθερία και το δίκιο μας.

Οι τιμώμενοι νεκροί μάς στέλνουν το μήνυμα: «Ποτέ πιά πόλεμος. Και «για κείνους που ΄χουν φύγει και η δόξα τους τυλίγει ας χαιρόμαστε». Σκύβουμε στο μνημείο τους γεμάτοι χρέος. Η καρδιά μας γεμίζει με δέος.

28η Οκτωβρίου 1940. Μία επέτειος, ένας θρύλος. Μια μνήμη κι ένα χρέος.

Ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την πίστη και την πατρίδα.

Άξιον εστί το έπος του 1940-1941. Άξιον εστί το αγωνιστικό και πατριωτικό φρόνημα του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού. Άξια εστί η ρωμαλέα ψυχή του άγνωστου στρατιώτη, του απλού, του ανωνύμου, του καθημερινού Έλληνα, που ξέρει, μέσα από την καθημερινή μετριότητα και τις στάχτες, να ξαφνιάζει, να εκπλήσσει και να μεγαλουργεί».  

Στη συνέχεια, επί της παραποτάμιας οδού Μητροπολίτου Ιακώβου, έγινε η καθιερωμένη παρέλαση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο για τις αρχές και το κοινό.

Στις εφετινές επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. αντιπεριφερειάρχης και πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Γεώργ. Γιαννούλας, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο διοικητής του 3ου Λόχου της 361 ΠΑΠ, από την 110 Πτέρυγα Μάχης ο αξιωματικός κ. Χρ. Μπούτλας, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΥΕΛ κ. Ανέστ. Σερετίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί – υπαξιωματικοί του Στρατού, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας κ. Παναγ. Καραβασώνης, η σχολική σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Θωμάς Ζηρδέλης, διευθυντές υπηρεσιών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Μπαμπάλης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, εκ μέρους της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Λάρισας ο κ. Αθ. Μπαρλαγιάννης, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Ευαγγ. Παπαδοπούλου, η αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Σταυρ. Δάσσιου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετός κόσμος.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass